Norge stanser alle direkteflyvninger fra Storbritannia i to døgn

Stans i direktefly og krav om testing og registrering for alle reisende fra Storbritannia. Slik møter Regjeringen den nye virusvarianten.

Helseminister Bent Høie (H) møtte pressen klokken 10 mandag. Der informerte han om tiltak for å møte den nye virusvarianten fra Storbritannia.

– Norge stanser alle direkteflyvninger fra Storbritannia med umiddelbar virkning. Tiltaket gjelder i første omgang i to døgn, men kan bli forlenget, sier Høie.

Han understreker at nordmenn som nå er i Storbritannia, ikke kan komme hjem i alle fall de neste to døgnene.

Allerede tirsdag vil regjeringen vurdere om tiltaket må forlenges. Høie sier reisende må være forberedt på at det blir det.

Etter planen skulle to fly fra London lande på Gardermoen mandag ettermiddag. To fly fra Aberdeen var også ventet til Bergen og Stavanger. Disse flyvningene blir nå kansellert.

Alle må teste seg

I tillegg innfører regjeringen flere tiltak som berører reisende fra Storbritannia. Alle må teste og registrere seg når de kommer til Norge. Dette gjelder også reisende som har kommet de siste ukene.

– Alle som har kommet til Norge fra Storbritannia de siste 14 dagene, må melde seg til kommunen og gjennomføre PCR-test. Det gjelder også de som har kommet ut av karantene, sier Høie.

En PCR-test er den vanlige prøven som tas av luftveiene for å teste om man har korona eller ikke. Høie understreker at personer som ikke tester seg, risikerer å bli straffeforfulgt.

Bilister på vei fra England til Frankrike blir vist bort ved Dover i Kent. En rekke europeiske land har stengt grensene for reisende fra Storbritiannia.

Ingen garanti for at viruset ikke er i Norge

Flere europeiske land har også stoppet flyvninger fra Storbritannia fordi de frykter den nye virusvarianten. Det er anslått at den nye virusvarianten kan være inntil 70 prosent mer smittsom enn det vanlige viruset.

– Vi har ingen garanti for at viruset ikke er i Norge allerede. Det kan det være, sier helseministeren.

Høie sier Helsedirektoratet vil gjøre det de kan for å nå personer som har kommet til Norge fra Storbritannia de siste ukene.

FHI kommer også til å intensivere sine analyser av tester av reisende fra Storbritannia.

Flere opposisjonspartier har tatt til orde for at regjeringen bør innføre obligatorisk testing ved grensene. Det sier Høie foreløpig nei til.

– Det er fordi vi ikke har fått noe råd om at det er et egnet tiltak. Vi må innrette testsystemet etter det som er anbefalt.

Flere nye tiltak

Dette er tiltakene som blir innført for reisende fra Storbritannia frem til 10. januar.

  • PCR-test innen et døgn etter ankomst i Norge. Deretter ny test tidligst dag 7 etter innreise.
  • PCR-test så snart som mulig for reisende som er kommet til Norge fra Storbritannia siste 2 uker.
  • Krav om ankomstregistrering.
  • Krav om melding til kommunen der den reisende skal oppholde seg.
  • Gjeldende unntak fra innreisekarantene gjelder som utgangspunkt ikke for reisende fra Storbritannia, med unntak av visse bestemmelser.