Norge

Monikas mor: - Hun var mitt liv – hun var min glede!

Monikas mor Kristina Sviglinskaja tok til tårene, da hun torsdag begynte å forklare seg i Nordhordaland tingrett i Bergen.

Kristina Sviglinskaja forklarte seg i Nordhordland tingrett torsdag om forholdet til den drapstiltalte eks-kjæresten. - Han var veldig høflig, og jeg fikk først et veldig godt inntrykk av ham. Men så fikk jeg følelse av at han skjulte noe for meg, forklarte Sviglinskaja.Bistandsadvokat Stig Nilsen fulgte henne frem til vitneboksen. Til høyre står Monikas mormor Valeria, som har kommet fra Litauen for å støtte sin datter og for å følge rettssaken.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Bare fire meter unna den drapstiltalte eks-samboeren sitter Monikas mor og avgir forklaring ved siden av tolken. Et stort skjermbrett på 2x2 meter er satt opp mellom vitnet og den tiltalte, for å unngå direkte blikkontakt.

– Hvordan var Monika, ville statsadvokat Benedicte Hordnes vite.

– Hun var glad i livet

– Hun var glad i livet, hun var skoleflink, vitebegjærlig, hun var voksen for alderen. Hun var mitt liv og min glede. Hun tilpasset seg fort og lærte språket fort, da hun kom til Norge, sa vitnet, mens hun kjempet med tårene da hun forklarte at datteren betydde alt for henne.

Les også

- Jeg tenker på Monika hver dag. Det kommer jeg til å gjøre så lenge jeg lever.

Sviglinskaja forklarte at hun kom til Norge i 2007 fordi det var vanskelig økonomisk å være alenemor i Litauen. Monika bodde da hos mormoren Valeria, som også er til stede i rettssalen.

Statsadvokaten ville også vite hvordan Sviglinskaja ble kjent med Donatas Lukosevicius, som sitter bak skjermbrettet og følger med på eks-kjærestens forklaring.

Med et stort skjermbrett mellom seg og den drapstiltalte eks-kjæresten forklarer Monikas mor Kristina Sviglinskaja seg som vitne og fornærmet for Nordhordland tingrett.
Les også

Monikas mor fikk 7 anrop fra sin datters telefon før drapet

De to traff hverandre på internett, de møttes flere ganger før Lukosevicius flyttet inn hos henne i midten av mai 2011. Han flyttet inn fordi han hadde mistet jobben og også boligen som fulgte med jobben.

– Hvordan var hans første møte med Monika, ville statsadvokten vite.

– Et varmt og kjærlig møte

– Det var et varmt og kjærlig møte, forklarte hun.

Hun forklarte at han og Monika fikk god kontakt, og at de lekte sammen.

– Du må ikke herje sånn, måtte jeg si til Monika. Han var egentlig ikke så flink med henne, jeg tror det var fordi han ikke hadde noen erfaring med barn. Han sa at han var så glad i henne som sin egen datter. Det var hyggelig å høre, men jeg synes alt gikk litt for fort, forklarte Monikas mor.

Les også

Aktor: Overvåkingsbilder svekker tiltaltes forklaring

Litt etter hvert fikk vitnet inntrykk av at kjæresten skjulte noe.

– Hvis du har noe å skjule, må du fortelle det. Vi kan ikke bygge et forhold basert på løgn, sa jeg til ham, forklarte vitnet.

Hun fikk høre av sine venner at de ikke hadde fått noe godt inntrykk av kjæresten hennes, da de traff ham.

– De mente hele utseendet hans ikke ga mye tillit, fikk jeg høre, forklarte Kristina Sviglinskaja, som i begynnelsen så på ham som sin kjæreste.

Begynte å forverre seg

– Men ganske fort begynte ting å forverre seg, forklarte hun. Hun ble irritert etter hvert, fordi kjæresten ikke hadde noen jobb.

– Jeg sa det til ham, for jeg tjente ikke nok til å forsørge oss alle tre. Og jeg begynte å irritere meg over at jeg måtte gjøre ting alene. Men han sa at han lette og lette etter jobb, forklarte hun.

Fikk trusler på Facebook og e-post

Etter at de to flyttet sammen i midten av mai 2011, begynte de første truslene å komme via Facebook og e-post. Truslene handlet om at hun skyldte 38 000 kroner som hun måtte betale.

-Først trodde jeg det var en spøk. Så ble jeg så redd at jeg måtte ta beroligende medisiner og ikke greide å gå på jobb. Jeg ville ta opp banklån for å betale for å få fred, men mine venner nektet meg. Etter hvert fikk jeg mistanke om at han sto bak, forklarte Sviglinskaja.

Les også

Tiltalte er hardt presset når han beskylder Monikas mor for drapet.

Meldingene inneholdt personlige opplysninger som ingen andre kunne vite om, og mistanken mot samboeren ble styrket. -Og meldingene kom alltid når jeg var på jobb, det synes jeg var rart, forklarte hun.

Etter hvert fikk hun sterkere mistanke, og sa også til samboeren at han burde tilstå. Og i midten av oktober ba hun ham flytte ut.

-Han sa han skulle komme tilbake og han etterlot seg også et brev hvor det stod, forklarte Monikas mor.

Kristina Sviglinskaja skal fortsette sin forklaring mandag, og temaet blir da hva som skjedde den dagen da hun kom hjem fra jobben og fant sin datter død med et belte rundt halsen.

Den 34 år gamle drapstiltalte mannen er også tiltalt for å sendt en rekke truende meldinger både før og etter at åtte år gamle Monika ble funnet død hjemme om ettermiddagen 14. november 2011.

Les også

  1. Monika-saken: Ekspertene utelukket ikke selvmord

Les mer om

  1. Monika-saken