Northug må prestere

Petter Northug er ikke sikret VM-plass.

Petter Northug og sprintsjef Ulf Morten Aune sammen under OL i Vancouver i fjor. Nå mener Aune at Petter Northug må vise seg fortjent til en plass på sprintlaget i VM.

Mange tror kanskje Petter Northug bare kan si at han vil gå sprintrennet i VM, så får han det. Men ifølge sprinttrener Ulf Morten Aune er det ikke slik.

En av fire plasser

Northug må kjempe om en av de fire plassene (i tillegg til tittelforsvarer Ola Vigen Hattestads friplass) på lik linje med resten av sprinterne.

— Petter går sprinten i NM og må vise der at han er klar. Han må helst bekrefte sprintformen, sa Aune da han sammen med sprintlandslaget møtte pressen på Soria Moria Hotell i går.

Northug har fremdeles til gode å overbevise i sprint denne sesongen. Under den nasjonale åpningen på Beitostølen klarte han ikke å kvalifisere seg for finalene. I Davos før jul ble han bare nummer 28. Under Tour de Ski ble han nummer tre i fristilsprinten i Toblach – men der var ikke de største sprintkanonene med.

Må først gå i NM

Både vi og herrenes sportssjef Vidar Løfshus har vært veldig klare hele tiden på at Petter må gå sprinten i NM og vurderes etter det, sier Aune.

NM-sprinten er nemlig Northugs eneste sjanse til å overbevise i en skøytesprint før uttaket. Mens resten av sprinterne er i russiske Rybinsk og går siste uttaksrenn 5. februar, forbereder nemlig Northug seg til VM i høyden i Seiser Alm. Han kommer uansett ikke til å stille i Rybinsk.

— Han reiser til høyden uansett, sier Aune.

- Hva om han ikke presterer i NM?

— Den problemstillingen får vi ta hvis den kommer, sier Aune.

De andre sprinterne er trygge på at Northug fortjener plassen om han får den.

- Jeg håper han stiller i NM, for jeg syns jo at han også må kvalifisere seg. Vi leker ikke vi andre heller. Men hvis Petter er i form er han helt klart god nok til å ta sprintgull i VM, sier Anders Gløersen, som selv må kjempe hardt om en plass i troppen.