Norge

Bare fem på besøk. Hva betyr det? Og hva gjør man med bursdager og feiringer?

Nye koronaregler har skapt et ras av spørsmål. Dette kom frem under dagens pressekonferanse.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) og helseminister Bent Høie (H) på vei inn til dagens pressekonferanse.
 • Jeanette Sjøberg
 • Mone Celin Skrede
  Journalist

– Jeg forstår at det kan være krevende å følge med, sa helseminister Bent Høie (H) på onsdagens pressekonferanse.

– Men jeg vil minne om den ene oppgaven vi alle har. Vi har i grunnen bare én oppgave: Å stoppe smittespredningen, sier han.

– Jeg forstår de som synes det er rart ikke å kunne ha flere enn fem gjester på middag i en kommune der det ikke har vært registrert et eneste smittetilfelle på flere måneder, sier Høie.

– Men poenget er dette: Vi har hatt 150 små og store smitteutbrudd siden august. Vi vet ikke hvor det neste kommer. Det kan starte i en middag i en kommune hvor det ikke har vært registrert smitte på månedsvis.

– Inviter barna på halloweenfest og bursdag

Kunnskapsminister Guri Melby understrekte at de strenge tiltakene gjelder de voksne.

Hun vil oppfordre til at barn kan få feire halloween eller bursdager med kohorten sin for å unngå at noen faller utenfor.

– Jeg føler med både lærere og andre ansatte som synes det er vanskelig å finne løsninger. Men også med ungdommene som får en kjedelig høst, sier hun.

Helsedirektør Bjørn Guldvog oppsummerte noen av de nye tiltakene:

 • Det er tillatt med fem personer på besøk i private hjem. Hvis alle er fra samme husstand kan man være flere. Det vil si at to familier med flere barn kan være sammen.
 • I leide eller lånte lokaler er grensen på 50 personer, 20 i Oslo.
 • På offentlige arrangementer med fastmonterte seter er grensen 200 personer, både nasjonalt og i Oslo.
 • På offentlige arrangementer utendørs med fastmonterte seter er grensen 600 personer, delt i tre grupper på 200 personer i hver gruppe

Oslo kommune skriver i en e-post til Aftenposten onsdag at det ikke er lov med innendørs arrangementer med mer enn 20 personer uten faste sitteplasser. Også på restaurant.

Kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz forklarer at det ikke er forbud mot at flere enn ti personer sitter ved samme bord på restaurant, så lenge alle holder minst én meters avstand fra skulder til skulder.

– Deltar du på en sosial samling med ti personer, bør du i resten av uken begrense den sosiale kontakten, men det kommer også an på hvor nært du har vært til disse ti. Definisjonen av nærkontakt er kontakt over 15 minutter på mindre enn to meters avstand, skriver Gjørtz.

– Påvirker ikke barnehage- og barneskolebarn

Tiltakene som er innført påvirker ikke barnhage- og barneskolekohorter. Barn trenger ikke holde en meters avstand. Man kan ha selskaper for barna hvis de er i samme kohort. Prøv å være inkluderende, sier Guldvog.

Han understreker at for ungdomsskole og videregående skole gjelder samme regler som for voksne.

– Har du planlagt halloweenfest med 15 gjester, må denne avlyses, sier Guldvog.

– Vi ser en betydelig økning og kan vente økning i innleggelser og dødsfall i ukene som kommer, sa Folkehelseinstituttets Camilla Stoltenberg.

– Kan vente økning i innleggelser

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, utdypet smittesituasjonen den siste tiden:

– Den største gruppen som testet positivt ved ankomst til Norge, kom fra Polen.

Det var 31 nye innleggelser på sykehus i uke 43, det er det høyeste siden uke 17.

– Vi ser betydelig økning og kan vente økning i innleggelser og dødsfall i ukene som kommer. Nå må vi gjøre det vi kan for å unngå en andre bølge. Igjen må vi alle være med, og alle bidrag hjelper, sier Stoltenberg.

Munnbind og hjemmekontor

Mandag opplyste både regjeringen og byrådet i Oslo om nye koronaregler etter ny smitteøkning – spesielt i Oslo. Nye anbefalinger og påbud i Oslo gjaldt blant annet:

Munnbind skal nå brukes i langt større grad. Krav om hjemmekontor skjerpes. Og helst skal vi kun møte ti personer i løpet av en uke. Unntaket er folk man bor med, kolleger og barnehage- og skolekohorter.

Torsdag 29. oktober klokken 12 trer de nye tiltakene i kraft.

Samtidig la regjeringen frem nye tiltak som skal gjelde for hele landet, blant annet inkludert en grense på fem besøkende i eget hjem.

Få siste nytt om koronasituasjonen i Aftenpostens direkteblogg

Les også

 1. Stor uenighet. Politisk hastverk. «Fem personer»-regelen kom på tvers av råd.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Munnbind