Norge

Billig medisin kan hjelpe kreftpasienter

Et rimelig virkestoff som brukes i smertestillende medisiner, kan redusere dødsrisikoen for enkelte kreftpasienter, viser ny norsk forskning.

Små piller vi har spist lenge viser jeg å gi nye effekter vi ikke tidligere visste at de hadde. Foto: Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN

  • NTB

Det smertestillende og betennelsesdempende stoffet acetylsalisylsyre finnes i kjente medikamenter som Dispril og Aspirin.

I riktige doser kan stoffet redusere dødsrisikoen for pasienter med tykktarms- og endetarmskreft med inntil 25 prosent, skriver VG.

Angst, liv og forskning

Dette kommer frem i en norsk studie som er publisert i det anerkjente fagtidsskriftet Journal of Clinical Oncology denne uken.

– Vi kan slå fast at personer som allerede er diagnostisert med tarmkreft og tar acetylsalisylsyre, viser bedre overlevelse enn dem som ikke går på denne medisinen, sier professor Kjetil Taskén, direktør ved Bioteknologisenteret og ved Norsk senter for molekylærmedisin. Sammen med en gruppe forskere ved Universitetet i Oslo, står han bak studien.

Kongelig pris til kreftforsker

-Få bivrkninger

Acetylsalisylsyre er et billig alternativ med få bivirkninger sammenlignet med andre kreftmedisiner, forteller Taskén.

– Dersom inntak av en så enkel og rimelig medisin kan bidra til betydelig reduksjon for tilbakefall etter operasjon for tarmkreft, er det svært gode nyheter, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Velprøvd og populært

Acetylsalisylsyre er verdens mest solgte medisin.

Midlet brukes ved høy feber og forskjellige smerter, for eksempel hodepine.

I tillegg brukes det ved leddgikt, og etter drypp og hjerteinfarkt, for å hindre blodpropp.

Gjennombruddet kom for fem år siden i USA

Les mer om

  1. Universitetet i Oslo
  2. Kreftforeningen