Aktor: Overvåkingsbilder svekker tiltaltes forklaring

Overvåkingsbilder tatt av den tiltalte 34-åringen Donatas Lukosevicius i Bergen sentrum et par timer etter at Monika Sviglinskaja døde, kan få stor betydning i rettssaken.

Overvåkingsbildet fra klokken 10.26 14. november 2011 viser den drapstiltalte på Western Union bank i Bergen sentrum. Det er tatt snaue to timer etter at Monika døde. Statsadvokaten mener han hadde tid til å være i Monikas hjem før han ble registrert her.
  • Håkon Letvik

Statsadvokat Benedicte Hordnes nærmest grillet den drapstiltalte 34-åringen med inngående spørsmål om hva han gjorde den dagen Monika Sviglinskaja ble funnet død.

– Kan du ha vært på et annet sted enn det du har forklart til politiet? spurte statsadvokaten.

– Nei, jeg har ikke vært noe annet sted i Bergen eller i noe annet land enn det jeg har sagt om denne dagen, svarte tiltalte.

Han bodde på det tidspunkt i en hybelleilighet på Kalandseid, en halvtimes tid med buss fra Bergen sentrum.

Husker lite

– Jeg husker ikke hva som skjedde denne dagen for fem år siden. Jeg husker heller ikke hva jeg sa eller tenkte for en eller to måneder siden, sa Lukosevicius gjentatte ganger på aktors spørsmål.

Overvåkingsbildet fra Bergen storsenter ved Busstasjonen er tatt klokken 10.49, drøye to timer etter at det antatt at Monika døde. Bildet bekrefter i følge statsadvokat Benedicte Hordnes tiltaltes forklaring om at han returnerte fra Bergen sentrum ved 11-tiden, mens hun mener hans opplysninger om bussreisen fra hjemstedet denne dagen ikke stemmer.

Aktor viste deretter til politiforklaringen Lukosevicius ga til politiet 15. november 2011, dagen etter at Monika ble funnet død hjemme.

Til politiet forklarte han at han om morgenen 14. november 2011 stod opp som vanlig, ikke møtte noen personer da han gikk til bussholdeplassen og tok buss 600 til Bergen sentrum.

– Ja, det stemmer. Men jeg husker ikke akkurat når bussen gikk, det var før eller etter klokken ni. Jeg betalte kontant på bussen, forklarte han.

Aktor: Forklaring om bussen er diffus

Han forklarte også at han gikk til banken Western Union for å sende penger til sin bror i Litauen, og at han reiste tilbake med en buss ved 11-tiden.

– Det er to busser som er aktuelle, en klokken 09.15 og en 09.45. På den første bussen var det en skoleelev og en pensjonist med hunden Steppi. På den andre bussen var det ikke registrert noen passasjerer som gikk på, sa aktor.

- Det du har sagt stemmer ikke med andre opplysninger, sa statsadvokat Benedicte Hordnes, da hun påviste svikt i tiltaltes forklaring om hva han gjorde den morgenen Monika døde.

Ved hjelp av nøyaktige tidspunkt på overvåkingskameraer fra Bergen storsenter, busstasjonen, en Narvesenkiosk, Western Union og flere utvendige overvåkingskameraer i tillegg til data fra en bankautomat, mener statsadvokaten at tiltalte ikke har forklart seg riktig om hva han gjorde denne morgenen.

Når det gjaldt returen fra Bergen sentrum og hjem, har tiltalte tidligere gitt langt mer nøyaktige beskrivelser av hvilken buss han reiste med, noe som stemmer med tidspunktene registrert på overvåkingskameraene med tydelige bilder av 34-åringen.

-Stemmer ikke med andre opplysninger

– Det du har sagt om reisen til byen, stemmer ikke med andre opplysninger vi har. Er det noen grunn til at din forklaring om hvilken buss du tok til byen er diffus, mens forklaringen om hvilken buss du tok fra byen er mer detaljert, og stemmer med andre opplysninger vi har? spurte aktor.

– Det vil jeg ikke kommentere, svarte tiltalte.

Han sa også at det kunne være mulig å gå inn bakdøren på bussen og ikke bli registrert.

– Men du sa jo at du hadde betalt kontant, og det gjør man jo fremme hos sjåføren, svarte aktor.

Bare tre passasjerer på bussen

Tiltalte ønsket ikke å kommentere at det ikke var registrert andre passasjerer enn skoleeleven, pensjonisten og hunden på den eneste bussen som kunne ha vært aktuell å bruke til byen, hvis forklaringen hans skulle stemme.

Statsadvokat Hordnes sa i sitt innledningsforedrag at tiltaltes bevegelser den dagen Monika døde, vil stå sentralt i saken, sammen med DNA-spor og tekniske data om bruk av mobiltelefon og internett.

Den tiltalte 34-åringen forsøkte like før lunsjpausen i Nordhordland tingrett i Bergen å spre mistanke mot moren for drapet på Monika. Han sa første dag i retten at han ville sjokkere alle hvis han sa det han ønsket å si.

– Hva mente du med det, ville statsadvokat Benedicte Hordnes vite.

– Det er ikke avklart hvem som tok beltet av halsen på Monika. Det er ingen vilje til å etterforske det. Det er noen andre enn meg som skulle ha stått her, sa tiltalte.

Bemerkningen fikk Monikas mor Kristina Sviglinskaja til å rope høyt:

– Måtte du få de ordene opp i halsen, ditt dyr! før hun ble hysjet ned av bistandsadvokat Stig Nilsen.

Monikas mor Kristina Sviglinskaja reagerte kraftig da den tiltalte 34-åringen sa at det var andre som skulle vært tiltalt, og at det ikke var etterforsket godt nok hvem som fjernet beltet rundt halsen på den døde jenta.

Det var moren som fant datteren død da hun kom hjem fra jobben, og det var hun som løsnet beltet fra dørhåndtaket det var festet til. Datteren ble da liggende på gulvet utenfor soverommet i leiligheten deres.

– De etterlatte ønsker å forlate rettssalen, sa bistandsadvokat Nilsen, før retten tok lunsjpause.

Etter lunsjpausen kom Monikas mor og mormor likevel tilbake, og ved bistandsadvokatens side fulgte de tiltaltes videre forklaring nøye.

I et politiavhør har tiltalte sagt at man mener det var moren som hadde drept datteren.

– Har du den samme oppfatningen i dag? ville statsadvokaten vite.

– Det vil jeg holde for meg selv, svarte 34-åringen.