Norge

PC-batterier skaper strid

PC-en som sto i full brann i romjulen, tok fyr på grunn av et feilprodusert Sony-batteri. Nå mener både Sony og produsenten av PC-en at dette bare er et enkelttilfelle.

  • Forf>
  • <forf>marita E. Valvik <

PC-brannen i romjulen skyldes et Sony-batteri, innrømmer PC-produsenten Fujitsu-Siemens. Det er første gang et Sony-batteri har tatt fyr i Europa. Batteriet som var i PC-en, står på en liste fra Fujitsu-Siemens over batterier det er frivillig å bytte ut.Likevel kommer ikke Fujitsu-Siemens til å kalle tilbake batteriene, slik flere andre PC-produsenter har gjort.— Vi og Sony har konkludert med at dette er en enkelthendelse, sier PR-sjef Ronnie Poulsen i Fujitsu-Siemens.

For passive.

I midten av august i fjor slo verdens største PC-fabrikant, Dell, alarm om at batterier produsert av Sony kunne være brannfarlige. De hadde registeret seks hendelser, en brann og fem andre ekstreme overopphetinger. Siden den gang er mer enn 10 millioner brannfarlige batterier trukket tilbake fra markedet. Ifølge The Economist er den foreløpige prislappen på batterifadesen kommet opp i svimlende 2,8 milliarder kroner for Sony.Selv om både Apple, Toshiba, Dell og Sharp har trukket tilbake PC-er med usikre batterier, kommer ikke Fujitsu-Simens til å gjøre noe mer med denne hendelsen. - Siden dette kun er en hendelse, vil vi ikke gå videre med denne saken, sier Poulsen. I romjulen sa han at "Vi har ennå ikke hatt noen ulykker hvor Sonys batterier er berørt, derfor har vi konsentrert oss om frivillig utbytting". - Hvis det først har vært en produksjonsfeil, bør de informere og tilbakekalle de batteriene det gjelder, sier IT direktør Geir E. Garø i Aftenposten. Han er ansvarlig for PC-en som tok fyr, samt driften av 1400 andre bærbare PC-er. Nå mener han at Fujitsu-Simens er for passive.

I full fyr.

PC-en som brant, var slått av og lå i en sekk da den begynte å ryke. Observante medpassasjerer og eieren av PC-en fikk den ut av bussen. Sekunder senere sto flammene ut av sekken. - Saken er undersøkt av Sony i Japan, og basert på risikoanalyser, er ikke dette samme årsak som de andre PC-brannene, sier Poulsen.- Men batteriet forårsaken brannen, og batteriet står på en liste som man bør bytte ut?- Jo, og siden risikoen aldri kan elimineres, anbefaler vi kundene å bytte ut batteriene på frivillig basis.Poulsen vil heller ikke si noe om hva annet som kan forårsake en brann i batteriet, han mener det blir å spekulere. Fujitsu-Siemens kan heller ikke kommentere den tekniske bakgrunnen for feilen, på grunn av taushetsplikten overfor Sony. - Vi var ikke klar over at batteriene sto på en liste for utskiftning før etter brannen hos oss. Det burde være ganske naturlig at en så stor aktør som Fujitsu-Siemens informerer aktivt om slike alvorlige ting, sier Garø. Blant de 1400 bærbare PC-ene i Aftenposten har de funnet rundt 100 batterier som står på Fujitsu-Siemens liste fra 16. oktober, og som bør skiftes.

Denne PC-en tok fyr. Den var slått av da den begynte å brenne. Slik så den ut etterpå.