Norge

Kongen kan ha også blitt overvåket

Politiet etterforsker om kong Harald og kongefamilien er ulovlig overvåket.

Kripos og Forsvarsdepartementet har vært i kontakt med kongehuset etter at det har blitt satt i gang etterforskning av hvorvidt Forsvaret har overvåket flere statsråder.

– Vi er kjent med at det pågår politietterforskning, utover det har vi ingen kommentar, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til VG.

Etter det avisen erfarer har det vært kontakt mellom det kongelige hoff, Kripos og Forsvarsdepartementet om saken.

Tirsdag avslørte TV 2 at Kripos har satt i gang etterforskning, etter at Forsvarsdepartementet varslet dem om at Forsvarets Sikkerhetstjeneste skal ha drevet ulovlig overvåket statsminister Jens Stoltenberg, Statsministerens kontor og de andre departementene. Torsdag kveld ble det kjent at saken trolig ble utløst av at noen i Justisdepartementet skal ha surfet på pornografiske nettsider.

Saken på Slottet være annerledes. Her skal det være mistanke om overvåking av datasystemet, noe som kan ha gitt tilgang til e-post-systemet på Slottet. Det skal ha vært noen ved Slottet som slo alarm om saken tidligere i år. Meldingen gikk ut på at det kunne se ut som om noen utenforstående hadde vært inne på det lukkede kommunikasjonssystemet Slottet benytter.

Det er Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) som er ansvarlig for datasikkerheten ved Det kongelige norske slott. De skal ikke kontrollere hva som er av trafikk på det kongelige kommunikasjonsnettet, men det er dette man nå mistenker at skal ha skjedd.

Kripos ønsker ikke å kommentere saken.

Les også

  1. Kan ha overvåket samtlige statsråder

  2. Kan ha blitt overvåket

  3. Kripos etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste