Stakkars Northug

Hvem trenger uvenner når man har Morten Aa Djupvik på laget?

Petter Northug var fullstendig utslitt etter 30 kilometer jaktstart, og måtte ligge i ro noen minutter før han klarte å reise seg og feire gullet. (FOTO: Stian Lysberg Solum/Scanpix)

Les også:

Petter Northug var ikke bare litt ubekvem der han satt i sofaen hos Espen Graff under VM-sendingen søndag kveld. Spurtkanonen sank så langt ned han bare kunne.

TV-bildene viste en tøffing som lå med hodet i snøen og hulket. At han gråt, var det helt umulig for TV-seerne å få med seg på direkten under løpet. For alle oss som sto i målområdet var det i hvert fall komplett umulig å få med seg. Vi trodde bare at han lå og gispet etter luft under ullteppet.

Det var først under VM-sendingen på kvelden at «hele det norske folk» fikk se hva som egentlig hendte.

NRK hadde utstyrt trener Morten Aa Djupvik med mikrofon under løpet. Da Northug spurtslo Hellner og russerne, spratt Djupvik over gjerdet og løp bort til Northug. NRK-mikrofonen var ikke slått av selvsagt. For NRK var det selvsagt en innertier.

De fikk snørr, de fikk tårer, de fikk jubel av en mann som var så sliten at han måtte ha hjelp til å stå.

Strålende TV med andre ord.

Men hva med personvernet?

Visste Petter Northug at hans rørende stund for seg selv helt i ørska av jubelrus ble sendt ut til hele det norske folk? Nei.

Jeg synes synd på Northug.

Ikke det at han kom spesielt dårlig ut av TV-klippet. Det gjorde han nemlig ikke. Jeg er faktisk ganske sikker på at han bare vant flere hjerter ved å fremstå på denne myke, menneskelige måten.

Men det er ikke det dette dreier seg om.

Her har vi å gjøre med en trener som drar med seg alle TV-seerne inn i det eneste lille øyeblikket Petter hadde for seg selv etter løpet. Den stunden synes jeg faktisk at han bør få lov til å ha for seg selv om han ikke selv velger å åpne alle dører. Det er i hvert fall ikke treneren som skal gjøre det uten at hovedpersonen vet om det.

Når Northug går over målstreken etter fredagens stafett, får han kanskje puste ut i fred.

For denne dumme feilen kan vel ikke Morten Aa Djupvik gjøre en gang til?

Aftenpostens sportssjef Bertil Valderhaug.
Petter Northug gir Morten Aa Djupvik en god klem etter seiersløpet. Uvitende om at treneren har en NRK-mikrofon på seg. (FOTO: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix)
Morten Aa Djupvik. (FOTO: Thomas Winje Øijord/Scanpix)