Norge

Norge med høyere smittetall enn Sverige

Nye tall fra ECDC viser at Norge har passert Sveriges smittetall søndag.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har hele tiden forsvart Sveriges strategi i kampen mot koronapandemien. Er svenskene i ferd med å lykkes?
  • Thomas Olsen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Søndagens oppdatering av smittetall fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) viser at Norge nå har et høyere covid-19-smittetall enn Sverige.

Norge har 24,8 smittede pr. 100.000 innbygger de siste 14 dager, mens Sverige nå er nede i 24,0.

Mens de fleste land i Europa opplever en kraftig økning i koronasmitte de siste ukene, har smittenivået i Sverige sunket jevnt og trutt siden juli.

– All immunitet i befolkningen kan bidra til å bremse smittespredning

Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet (FHI), sier at Norge har hatt store lokale utbrudd den siste tiden. Disse utgjør en høy andel av de nye tilfellene her til lands.

– Det er også lokale utbrudd i Sverige, men mens de der har vært på vei ned de siste ukene, har smitten i Norge økt, sier Stoltenberg til Aftenposten.

Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet (FHI).

– Kan det ha noe å si at det trolig er mer immunitet i den svenske befolkningen?

– Ja, det kan ha noe å si. All immunitet i befolkningen kan bidra til å bremse smittespredning. Men som med smitten, vil også immuniteten være klumpet sammen. I Sverige er det for eksempel sannsynlig at den er høyere i Stockholmsområdet, fordi flere har vært smittet og syke der, sier FHI-direktøren.

Dermed vil det også ha betydning hvor nye utbrudd av covid-19 oppstår. Ifølge Stoltenberg er det sannsynlig at immunitet vil kunne spille en rolle i smittespredningen fremover.

– Betyr det at Norge ligger dårlig an i så måte?

– Det vil jeg ikke si. Det er en god nyhet at de fleste og flere enn vi har trodd til nå, utvikler immunitet. Også i Norge antar vi at langt flere har vært smittet enn de som har testet positivt, sier hun.

FHI-direktøren sier man fortsatt må regne med lokale utbrudd på begge sider av grensen.

– Det er positivt at Sverige nå i større grad tar i bruk testing og smittesporing. En periode testet de lite og ga opp smittesporing fordi det var for vanskelig, men nå bruker de det aktivt for å stanse videre spredning og ha kontroll på smitten, sier Stoltenberg, som heller ikke utelukker at Sverige snart kan bli «gult».

– Men det er for tidlig å si når. Lettelser vurderes bare hver 14. dag, mens innskjerpinger vurderes hyppigere.

Les også

Sverige fra koronaversting til topp ti i Europa

Kartet under viser smittetall på landnivå ut fra de nye tallene. Helsemyndighetene vurderer imidlertid smittespredningen i Norden på regionnivå.

ECDC tar forbehold om at nasjonale oppdateringer blir publisert på forskjellige tidspunkter og i forskjellige tidssoner. Dette, og tiden ECDC trenger for å behandle disse dataene, kan føre til avvik mellom de nasjonale tallene og tallene publisert av ECDC. Den svenske Folkhälsomyndigheten skriver på sine nettsider at det kan forekomme en forsinkelse på tall fra de siste dagene, særlig i helgene, og at disse dermed bør tolkes med forsiktighet.

Sverige har motsatt trend

Norge har søndag det samme smittetallet som lørdag, mens Sveriges smittesnitt sank fra 25,7 til 24,0 på et døgn.

Bare syv andre land i Europa har lavere smittetall enn Sverige, ifølge ECDC.

Mens det i snitt døde 17 svensker av covid-19 hver dag i månedsskiftet juni og juli, har Sverige nå et glidende snitt på 2 døde pr. dag. Men antallet døde i Sverige er skyhøyt sammenlignet med Norge. Hittil har Sverige hatt 5846 bekreftede dødsfall på grunn av koronapandemien. Norge har totalt registrert 265 døde.

Les også

  1. EU foreslår nye felles reiseråd. Vil åpne store deler av Europa for fritidsreiser.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Reiseråd