Tybring-Gjedde: Fikk mistanke til Bertheussen etter trusselbrev
Ingvil Smines Tybring-Gjedde forklarte i retten onsdag at hun fikk en økende mistanke til Laila Anita Bertheussen. Eksstatsråden ga også uttrykk for at hun følte seg dolket i ryggen av Bertheussen.
Onsdag morgen sitter eksstatsrådene Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Tor Mikkel Wara på hver sin side av rettssal 250.
Nå er det Tybring-Gjedde som skal vitne i straffesaken mot Waras samboer Laila Anita Bertheussen. Tybring-Gjedde er tidligere samfunnssikkerhetsminister og statssekretær for Fremskrittspartiet.
Også hennes ektemann Christian Tybring-Gjedde (Frp) skal onsdag forklare seg. Ekteparet Tybring-Gjedde er fornærmet i saken fordi de mottok et truende brev 5. februar i fjor, ifølge tiltalen.
Påtalemyndigheten mener at Bertheussen sto bak brevet. Selv har hun nektet for det.
Ingvil Smines Tybring-Gjedde – et trumfkort for aktoratet
Mener det var private meldinger
Ingvil Smines Tybring-Gjedde åpnet dagen i vitneboksen med å snakke om teaterstykket Ways of seeing. Teateret Black Box’ forestilling i november 2018 ble starten på det som skjedde den påfølgende vinteren.
Tybring-Gjedde la ikke skjul på at hun reagerte på filmingen av det som skulle være boligen hennes. Teateret Black Box viste frem huset til flere andre politikere omtalt som del av et «rasistisk nettverk».
Tidligere har retten fått dokumentert en rekke Messenger-meldinger sendt mellom tiltalte og Tybring-Gjedde. Her diskuterer de to blant annet denne filmingen.
I chatloggene fremgår det at Tybring-Gjedde, som statssekretær, skriver at hun håper at justisministeren får statsadvokaten til å agere overfor teateret. Tybring-Gjedde skal også ha uttrykt seg svært kritisk til at daværende kulturminister Trine Skei Grande (V) forsvarte teateret.
Tybring-Gjedde forklarte i retten at de chattet på Messenger som privatpersoner.
– Min tilstedeværelse i denne gruppen hadde ingenting med min politiske posisjon å gjøre. Hverken som statssekretær eller statsråd, innledet hun.
Tybring-Gjedde sa i retten at meldingene ikke burde vært lekket til mediene. Hun gikk langt i å hevde at det er PST som har lekket.
Filter Nyheter hadde for noen dager siden flere saker der flere hundre meldinger fra Messenger-gruppen er offentliggjort. Også Aftenposten har omtalt flere av meldingene.
– Har hun spilt på flere hester?
Messenger-meldingene tyder på at Tybring-Gjedde hjalp Bertheussen med å lekke bilder til mediene. Dette er bilder av det første hærverket mot boligen til Bertheussen og Wara tydet. Det stemmer ikke, ifølge eksstatsråden.
– Bertheussen hadde allerede lekket bilder om saken selv. Jeg tenkte da: Har hun spilt på flere hester? sier Tybring-Gjedde.
I en replikk til dette sa Berthussen at hun ikke hadde lekket bildet, og mente at Tybring-Gjedde må ha gjort det.
Messenger-meldinger
Tybring-Gjedde og Bertheussen kommuniserte også med flere andre i en intern chatgruppe. Der var blant andre Bertheussen, Tybring-Gjedde, Rita Karlsen og Line Miriam Haugan. Sistnevnte er ekskona til tidligere Frp-statsråd Per Sandberg. Ifølge Tybring-Gjedde ble gruppen opprettet i forbindelse med en offentlig skilsmisse
Tybring-Gjedde mente at Messenger-gruppen var viktig fordi de ikke ønsket at disse temaene, som ble sett på som private, skulle komme ut i mediene.
– Vi ønsket ikke at Line (Per Sandbergs ekskone, red.amn.) skulle delta i det offentlige ordskiftet mellom de to. Vi ønsket det motsatte og at hun skulle uttrykke seg i gruppen, svarte Tybring-Gjedde.
– Hvordan fant noen ut hvor vi bodde?
Påtalemyndigheten mener at Bertheussen 29. januar 2019 lagde et brev som hun sendte i posten til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet kom frem 5. februar. Der sto det:
«Jeg må bare le av dere / Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene / Når de sier at de redde, må jeg bare le / Vi ses 26 02 kl. 20 / Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller i et hyggelig samfunn?»
Tybring-Gjedde fortalte i retten at hun tenkte mye på brevet hun mottok.
– Black Box reklamerte med at de hadde filmet vårt hjem i ni måneder, sa Tybring-Gjedde.
Hun fryktet at noen kunne finne på å gjøre noe mer. Hun forteller at hun ble redd, men også frustrert, fortvilet og sint.
Hun meldte forfall til et møte i Fremskrittspartiet den datoen som sto oppført på brevet, altså 26. februar. Eksstatsråden forteller at hun måtte endre sine rutiner og sin hverdag. Hun sier at hun begynte å legge seg på alle fire og sjekke rundt bilen før hun gikk inn i den.
– Men det påvirket ikke mine beslutninger i rollen som statsråd eller hva jeg skulle si, slo Tybring-Gjedde fast.
Hun bekymret seg for ektemannen som ikke hadde samme oppfølging som henne. Selv var hun blitt statsråd få dager før de fikk brevet. Dermed fikk hun bedre sikkerhet enn som statssekretær.
«Frp-hora»
En rekke hendelser oppsto på samme tid på tomten til Bertheussen og Wara. Det var branntilløp og tagging av hakekors og ordet «rasisit». I et brev som ble funnet i Bertheussens og Waras postkasse, sto det: «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE.»
– Hvem tror du de mente med «Frp-hora»? spurte aktor i retten.
– Jeg tror det var meg, svarte Tybring-Gjedde.
Fikk mistanke til Bertheussen
Den dagen Wara mottok et ark og pulver i postkassen, skal den daværende justisministeren ha ringt til Tybring-Gjedde for å advare henne.
– Vi hadde overnattingsbesøk med et lite barn den dagen. Vi var opptatt av at de ikke skulle bli redde, fortalte Tybring-Gjedde.
Politiet ankom boligen til Tybring-Gjedde og sjekket parets postkasse. Det ble ikke funnet noe pulver der.
Tybring-Gjedde forteller at hun etter hvert ble bekymret også på justisministerens og tiltaltes vegne. Samtidig la hun merke til Bertheussens manglende reaksjon. Hun mener Bertheussen virket uforstyrret av hendelsene hjemme hos seg.
Aktor Blom leste opp et politiavhør med Tybring-Gjedde der hun hadde sagt at «Laila virket giret. Litt ADHD-aktig». Det bekreftet Tybring-Gjedde i retten.
I en samtale med Rita Karlsen, som er daglig leder i Human Rights Service, ble det luftet en mistanke mot Bertheussen.
– Ways of Seeing filmet feil hus. Vi hadde også flyttet i mellomtiden. Da vi likevel fikk et brev med nesten korrekt adresse, så lurte vi på om noen visste hva som er vår riktige adresse.
– Veldig rart ikke å være redd
– Det skjedde noe stadig vekk. Spesielt når hun var alene hjemme. Etter hvert tenkte jeg at det er veldig rart ikke å være redd for noe som helst når man får trusselbrev i posten og fått påtegnet «rasisit» på husveggen. Vi opplevde også etter hvert at det var en veldig intensitet i engasjementet om tingene vi snakket sammen om, svarte Tybring-Gjedde.
Hun forteller at Bertheussen begynte å kartlegge personene bak Ways of Seeing.
– Litt etter litt lurte vi på om hun kunne ha gjort det selv.
– Går det an å tidfeste når disse tankene kom? spurte dommeren.
– Det var litt etter litt. Det er ganske rart ikke å være redd når det er PST og politiet i sving. Jeg ville ikke takket nei til sikkerhetstiltak hvis det var vårt hjem som var rammet. Jeg ville ha ytterligere tiltak hjemme hos meg, men det ville ikke hun, svarte Tybring-Gjedde.
Hun la til at det var flere i gruppen som fikk denne mistanken etter hvert. Karlsen foreslo at hun burde dele mistanken med statsminister Erna Solberg.
Tybring-Gjedde sa ifra til departementsråden, slik at departementsråden kunne melde ifra om det til videre.
Få dager senere ble Bertheussen pågrepet.