Skal bygge verdens høyeste sankthansbål

ÅLESUND (Aftenposten): Landets driftigste bålbyggere tilbringer kveldene høyt over bakken - for å bygge verdens høyeste bål. De akter ikke å gi seg før det er over 45 meter høyt.

  • Arnfinn Mauren

– Målet er å ta verdensrekorden, forteller bålsjefene Yngve Osvold (19) og Simon Eiken (20).

De to leder dagens generasjon av bålbyggere på Slinningsodden i Ålesund. I flere tiår har stadig nye gjenger av ungdommer i byen sørget for et sankthansbål som har ruvet mellom 20 og 40 meter. Men i år skal de ta verdensrekorden. Det betyr at de må bygge et bål som er nesten like høyt som Oslo City-bygget i hovedstaden.

– Vi skal klare det. Og det blir jo litt moro å ta rekorden. Det vil jo sette oss på kartet, forteller Yngve Osvold.

Løfter opp over 30.000 paller

Ifølge Guinness World Records, ble verdens høyeste bål bygget i den lille slovenske landsbyen Boštanj i 2007. Bålet ble bygget i forbindelse med 1.maifeiringen det året, og var 43.44 meter høyt. Men ungdommene i Ålesund mener det aldri burde vært godkjent som verdensrekord.

– Slovenerne brukte en svær heisekran for å løfte de øverste delene av bålet på plass. Det er juks. Vi skal ta rekorden uten å bruke kran, sier bålgjengen.

Bålsjefene Simon Eiken og Yngve Osvold (foran) har tro på at de skal klare å få bålet opp i 45 meters høyde før 25. juni. Bålbyggerne Eirik Dalhus (i rødt) og Joachim Vikebakk er blant de 15-20 ungdommene som hjelper til.
I 2007 holdt det på å gå galt: Sankthans-bål på 20 meter raste sammen

Rekorden i Ålesund er på 40.45 meter. Den ble satt i 2010. Og i motsetning til i Slovenia, er det aldri blitt brukt kraner eller andre lignende hjelpemidler. Hver eneste palle blir løftet opp med rå og kraftig håndemakt.

– Vi regner med at de kommer til å gå med et sted mellom 30.000 og 40.000 paller før vi er ferdige, opplyser bålbyggerne.

Pallene har de fått fra bedrifter i nærområdet. Velvillige firmaer har også bidratt til å frakte pallene ut til holmen med båt og lektere.

Bruker sikringsutstyr

Etter vel en måneds bygging, er bålet i Ålesund nå 15-16 meter høyt. Frem til sankthans vil høyden øke daglig med én til to meter. Litt raskere går det etter hvert som bålet blir smalere og de nærmer seg toppen.

Det er ikke fritt for at foresatte og bivånere har hjertet i halsen når bålbyggerne klatrer opp bålveggen. Men hittil har det aldri skjedd alvorlige uhell knyttet til denne bålbyggingen. I år er også sikkerheten bedre enn noen gang før, ifølge byggerne selv.

– Et firma har lånt oss fallsikringsutstyr. Vi har aldri vært bedre sikret enn det vi er i år, forsikrer de.

PS: Bålet skal ikke tennes sankthansaften, men den påfølgende lørdagen, 25. juni, kl. 21.

Bålbygging på dette nivået krever både pågangsmot og ferdigheter. Noe av det viktigste, er å sørge for at "grunnmuren" er i vater - for å unngå at bålet krenger senere.