Norge

NRK satser på fildeling

I går annonserte NRK at programserien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» vil være tilgjengelig for fildeling via BitTorrent-teknologien. Her et bilde fra årets første program fra Kirkefjorden i Lofoten.

NRK gjør «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» tilgjengelig via fildeling. Vel og merke lovlig fildeling.

  • Geir Amundsen
    Geir Amundsen
Les også

Krever ett års fengsel for Pirate Bay-bakmenn

NRK hadde stor suksess med å legge ut «Nordkalotten 365» i full kvalitet for nedlasting via BitTorrent ifjor, og følger nå opp med den populære programserien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Et av NRKs mest populære program som i følge statistikken også fenger yngre seere.

— Nytt er at vi nå også har en egen såkalt torrent-tracker, som gir oss bedre oversikt og statistikk over antall nedlastninger, forteller Eirik Solheim, medieutvikler i NRKs utviklingsavdeling og en av hovedmennene bak nettsiden NRKbeta - «NRKs sandkasse for teknologi og nye medier.»

- Bedre kontroll

Kontroll, er et viktig stikkord for NRKs satsning på fildeling.

— Er det en ting som er sikkert, så er det at attraktivt innhold før eller siden vil bli gjort tilgjengelig på Pirate Bay og andre fildelingsnettverk. For best mulig kontroll på innholdet vårt også på denne plattformen, mener vi veien å gå er å selv være beste tilbyder slik at fildelerne kommer direkte til oss, forklarer Solheim.

I det ligger blant annet bildekvalitet i full kringkastingskvalitet, og i tilfellet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» er også tekstfilene tilgjengelige.

Rettigheter avgjørende

Men for å kunne legge ut programmer ukryptert som dette, er man avhengig å sitte på absolutt alle rettigheter, noe man sjeldent gjør. Men i følge Solheim er ting sakte men sikkert i ferd med å endre seg, og NRK er nå langt mer bevisst på rettighetsspørsmål knyttet til alt fra musikk til skuespillere og eksterne produsenter.

Det er forklaringen på at man så langt ikke har tilbudt innhold i HD-kvalitet. For mens «Nordkalotten 365» og «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» er skutt i SD (standard kvalitet/576 linjer), så er HD-produksjoner som «Hunter» og «Himmelblå» ikke rettighetsklarerte i samme grad. Enn så lenge.

Les også

Harriet vant over NRK

-Ikke fremtiden

Om Eirik Solheim tror at BitTorrent-basert fildeling er fremtidens distribusjonsplattform for NRK?

— Selv om BitTorrent-teknologien utvilsomt er en både robust og kostnadseffektiv måte å distribuere innholdet vårt på slik nettet fungerer i dag, mener jeg fremtiden med økte nedlastingshastigheter og større serverkapasitet taler for streamingbaserte løsninger. Det er ikke noe poeng å laste ned og lagre hele YouTube på maskinen, når man enkelt og raskt kan finne og streame ned akkurat det innholdet man vil konsumere der og da. På samme måte vil det være med (HD)TV-program, tror Solheim.

Les også:

Les også

  1. Krever ett års fengsel for Pirate Bay-bakmenn

  2. Viser begge sider av fildeling

Eirik Solheim, medieutvikler i NRKs utviklingsavdeling, ønsker å tilby fildelerne flest mulig NRK-programmer i full kringkastingskvalitet.