Retter iPad mot kontoret

Kan du tenke deg å droppe laptopen og bruke en iPad i stedet på jobben? Nye detaljer viser at Apple satser hardt på bedriftsmarkedet med sin nye dings.

Blir dette måten du jobber på til høsten? Apple viser gjerne tilbakelente personer i sine videoer, men det de gjør minner mistenkelig om kjedelige jobb-oppgaver.

Les også:

Apples mye omtalte nettbrett iPad lanseres i USA på lørdag, og hypen i internasjonale medier er i ferd med å nå «tsunamiske» dimensjoner. Det store spørsmålet er hva enheten egentlig kommer til å brukes mest til.

Apple har nå sluppet 11 videoer på til samme 20 minutter, som viser nye detaljer om hvordan den fortsatt svært godt hemmeligholdte enheten fungerer.

Apple er blitt heftig kritisert for bare å ha laget en gigantisk iPhone fullproppet av underholdning, men videoene viser at selskapet også satser på helt andre målgrupper enn de som vil ha en ny, sexy dings til sofaen. Flere av de tilgjengelige kontorprogrammene har langt mer avanserte, og «kjedelige», funksjoner enn tidligere vist.

Formler

Regnearket Numbers skal kunne brukes i stedet for det velkjente Excel. Det har for eksempel innebygget 250 avanserte formler som brukes av ingeniører og finansanalytikere.

Presentasjonsprogrammet Keynote skal være «det kraftigste presentasjonsverktøyet som noen gang er laget for en mobil enhet», ifølge selskapets selvskryt.

Ved hjelp av fingerbevegelser kan bilder og tekst plasseres på svært avanserte måter, og du kan vri på og endre størrelser og lage dine personlige animasjoner.

På hvert bilde kan du stille refleksjon, skygge og gjennomsiktighet.

Tekstbehandleren Pages kan importere tekster fra Word og formatere tekst i spalter, la dem flyte rundt dypetsede fotografier, endre tekstformater og finjustere rammer.

Epost

E-postprogrammet Mail er tilpasset store konserner som har såkalte Exchange-servere fra Microsoft. Det skal være laget for å gjøre deg «veldig produktiv og lar deg gå gjennom masse e-post raskt».

Det store spørsmålet er om bedrifter faktisk vil finne på å kjøpe iPad til sine ansatte, eller om enheten som forventet blir noe folk mer bruker for å styre underholdning og surfe på nettet hjemme.

Videoene av tasting på skjermtastaturet tyder i hvert fall på at den innebygde skjermen har sin begrensning.

Å holde enheten i en hånd mens man taster med den andre ser klumsete og upraktisk ut, selv på Apples kostbart produserte reklamefilmer. Kanskje nettopp det er grunnen til at selskapet selger et eksternt tastatur for mer intens tasting.

Batteri

Den store fordelen for jobbens mange møtedeltagere er at de med en iPad derimot vil slippe å krangle om ledige strømstøpsler. Enhetens batteri, som holder til ti timers videovisning og enda mer notatskriverier, burde rekke også for de mest dobbeltarbeidende møteplagerne.

I store bedrifter er det en kjent sak at mange ansatte, som gjerne får dekket mobilregningen av jobben, ønsker å bruke Apples populære iPhone.

Det møter de ikke alltid forståelse for, hverken i IT-avdelinger eller hos ledelsen. Nå er spørsmålet om en tilsvarende bølge av forespørsler vil komme fra ansatte som ønsker seg en iPad på jobben.

Eller kanskje er det på skolene enheten skal brukes? Det første amerikanske universitetet, Seton Hill University i Pennsylvania, har i dag offentliggjort at alle studentene får hver sin iPad til høsten. Skolebøkene blir å finne på nettbrettet, ikke på papir.