Norge

Skal slå hardere ned på utenlandske spillselskaper

Lotteritilsynet trapper opp kampen mot utenlandske spillselskaper. Norske bloggere og spillambassadører risikerer reaksjoner.

Flere hundre tusen nordmenn satser penger på spillene til utenlandske selskaper. Erlend Aas/Scanpix

 • Arnfinn Mauren

– Vi skal nå gå lenger enn vi har gjort tidligere for å få folk til å forstå hva som er lov og ikke lov, sier Atle Hamar, direktør i Lotteritilsynet.

Dette innebærer at tilsynet vil øke trykket på aktører som de mener bryter norsk lovgivning på området. Dette gjelder spesielt brudd på markedsføringsforbudet for slike spill.

Atle Hamar utelukker ikke at det kan komme reaksjoner mot enkeltpersoner - både kjente og mindre kjente - som på ulike måter blir brukt som spillambassadører for utenlandske selskaper.

I første omgang vil det dreie seg om pålegg om å rette opp ulovlige forhold. Den ansvarlige kan også i den forbindelse ilegges tvangsmulkt. Brudd på bestemmelsene i pengespilloven kan også straffes med bøter eller fengsel inntil tre måneder.

Artisten Tone Damli Aaberge jobber for spillselskapet Betsson, men ønsker ikke å kommentere utspillet fra Lotteritilsynet. Dan P. Neegaard

Tone Damli Aaberge: -Ingen kommentar

Bloggere og kjendisambassadører har ifølge Lotteritilsynet bidratt til å fornorske utenlandske pengespill.

– De er med på å gi et inntrykk av at det er lov, men nå kommer vi til å klargjøre overfor disse hva som er lov og ikke lov, opplyser Hamar.

En av spillselskapenes mest profilerte ambassadører, er artisten Tone Damli Aaberge – som har hatt en avtale med Betsson.

Aftenposten har vært i kontakt med hennes management, med spørsmål om hun følerseg trygg på at virksomheten er innenfor norsk lov og hvordan hun vil stille seg til eventuelle påbud fra tilsynet. Men hverken Damli Aaberge selv eller hennes management ønsker å gi noen kommentarer.

Vi ser at markedsføringen fra utenlandske spillselskaper øker kraftig. Ett av funnene i undersøkelsen er at risiko- og problemspillere bruker mer penger og spiller med høyere risiko som følge av reklame. Direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet

Direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet. Arnfinn Mauren

Nesten alle ungdommer eksponert for spillreklame

Den nye offensive strategien fra Lotteritilsynet kommer samtidig som det legges frem en ny befolkningsundersøkelse om penge- og dataspillproblemer, gjort av Universitetet i Bergen.

Undersøkelsen, som ble presentert i Oslo torsdag morgen, viser at det finnes 122.000 risiko- og problemspillere i den norske befolkningen.

Nivået er det samme som i 2013, men undersøkelsen peker på en tydelig trend: Halvparten av de som spiller på utenlandske nettkasinoer er risiko- og problemspillere. I 2013 var tilsvarende tall 1 av 3.

Dette bekymrer tilsynet, som mener utviklingen er et resultat av økt markedsføring. På tross av det norske reklameforbudet, har det vært en dobling i antall reklamevisninger for utenlandske pengespill de siste to årene, ifølge undersøkelsen.

Reklamen formidles stort sett via TV-kanaler sendt fra England, som Max, Vox, Fem, Viasat 4 og TV3. Resultatet er at 95 prosent av de mellom 16-25 år oppgir å ha vært eksponert for pengespillreklame det siste året.

– Vi ser at markedsføringen fra utenlandske spillselskaper øker kraftig. Ett av funnene i undersøkelsen er at risiko- og problemspillere bruker mer penger og spiller med høyere risiko som følge av reklame, sier Hamar.

Fikk YouTube til å bøye av: Reklame gikk i svart

Frykter at flere skal bli spilleavhengige

Flere reklamevisninger - og det tilsynet beskriver som intensivert markedsføring - kan ifølge tilsynet føre til at tallet på spilleavhengige vil øke i årene som kommer.

Atle Hamar viser også til at de utenlandske spillselskapene bruker metoder som verving, VIP-klubber, bonuser og lojalitetsprogram for å beholde spillerne så lenge som mulig. På denne måten mener Hamar at de utenlandske selskapene utfordrer norsk lov på en respektløs måte.

– Dette bidrar i verste fall til at flere blir spilleavhengige, og at de som allerede er spilleavhengige, vil spille bort enda mer penger, sier han.

Fotballforbundet tjener penger indirekte på utenlandske spillselskaperDuger som investeringsobjekt: Oljefondet har plassert milliarder i utenlandske spillselskap

Kim Rud Petersen i Betsson Group Sigurd Bjørnestad

Forholder seg til lovverket der de har lisens

Hos de utenlandske spillselskapene blir befolkningsundersøkelsen mottatt med interesse.

En av de største aktørene på det norske markedet, Betsson Group, ønsker imidlertd ikke å kommentere innholdet før de har fått mulighet til å gå gjennom den på en grundig måte.

– Men vi registrerer at Lotteritilsynet vinkler vår rolle veldig negativ, selv om tallene ikke skiller seg så veldig mye fra 2013. Ordlyden fra tilsynet er veldig politisk farget, sier talsmann Kim Rud Petersen i Betsson Group.

Han er ikke overrasket over at markedsføringen oppfattes som mer omfangsrik enn tilfellet var for tre år siden.

– Dette skyldes ikke at vi og andre etablerte selskaper har vært mer aktive, men at det er kommet til flere nye selskaper, som har satset på Norge.

Til påstanden om at de utfordrer norsk lov på en respekløs måte, har Kim Rud Petersen følgende å si:

– Vi horholder oss hele tiden til lovverket i de landene der vi har lisens.

Nå kan spillmonopolet falle: Utreder lisens for pengespill
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Tone Damli Aaberge

Relevante artikler

 1. SPORT

  John Arne Riise fronter telefonreklame før VM: – Ulovlig, mener Lotteritilsynet

 2. SPORT

  Advarer etter eksplosjon av pengespill-reklame: - Det er en trigger for de avhengige

 3. SPORT

  Strammer inn på tilgangen til pengespill: – Nordmenn føler at dette er enda et overgrep

 4. SPORT

  Norge innførte betalingsforbud i 2010 – fortsatt renner milliarder ut av landet

 5. ØKONOMI

  Selskapet hans er uønsket i Norge. Nå vil han ha tak i norske storspillere.

 6. ØKONOMI

  Logoen avslører dem: Illegale pokerklubber rekrutterer spillere til utenlandske spillselskaper