Politimesteren: - I dag har vi det tungt

En 48 år gammel politimann omkom etter at han ble kjørt ned av en flyktende bil. En mann er pågrepet.

Krimteknikere ved ulykkesstedet.

Les også:

— Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at en av våre polititjenestemenn er omkommet, sier politimester Kirsten Lindeberg etter at en politimann ble påkjørt under en biljakt i Grimstad.

- Den drepte etterlater seg kone og tre barn. Han var en særdeles operativ og viktig kollega, sa Lindeberg da pressekonferansen startet i politihuset i Kristiansand klokken 9.

48-åringen jobbet ved Grimstad politistasjon.

— Han var en person som kjente kolleger i hele Agder politidistrikt. Vår oppgave nå er først å fremst å ta hånd om familien og kollegene, sier Lindeberg.

- Vi har mistet en av våre beste mennesker, og det rører hele politiet, sier operasjonsleder og fungerende stabssjef Bård Austad.

Spesialenheten for politisaker er koblet inn i saken.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Nektet å stoppe

Politimannen ble truffet av en bil ved 03.30-tiden i natt. Han var da i ferd med å legge ut en spikermatte på E 18 ved avkjøringen til Rykene, etter at en bil nektet å stanse for kontroll nær Grimstad.

— Det var et kjøretøy med fører som var mistenkt for straffbart forhold som skulle stanses. Patruljer fra Grimstad og Arendal var involvert. Bilen var på vei vestover, og en Grimstad-patrulje skulle forsøke å stanse den, sier Austad.

Han sier at det var blitt gjort flere forsøk på å stoppe bilen før man valgte å sette opp en sperring på E 18.

- Det ble avgjort at man skulle bruke spikermatte for å stanse kjøretøyet så skånsomt så mulig. Mens sperringen ble gjort klar ble vår kollega truffet av bilen og kjørt ned.

Kollegene på ulykkesstedet satte i gang livreddende førstehjelp umiddelbart etter ulykken. To ambulanser og et ambulansehelikopter ble sendt til stedet. Politimannen ble fraktet til sykehuset i Arendal, men livet sto ikke til å redde.

Austad kan ikke svare på om politipatruljen hadde fått beskjed om at den flyktende bilen nærmet seg. Han vil heller ikke si hva slags straffbart forhold føreren var mistenkt for.

- Forvirret og sjokkert

— Noe av det første vi gjør er å ta vare på de involverte menneskene. Vi har et slikt apparat, men det er ikke det vi har mest trening i, for det er ikke noe som skjer hver dag. Men jeg er glad for at vi har rutiner som vi nå kan gripe til, sier Austad.

— Vi er forvirret og sjokkerte - det er så mye vi ikke har landet i hodene våre. Det som gjorde mest inntrykk av meg var da jeg kom på jobb grytidlig i morges og møtte vakthavende operasjonsleder. Det var følelsesladet, forteller Bård Austad.

— Jeg kjente den omkomne veldig godt. Han var en godt voksen politimann som har levd mesteparten av sitt politiliv i operativ tjeneste. Han var velutdannet og velerfaren, og veltrent til å håndtere blant annet slike hendelser som dette.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Føreren av denne bilen ble pågrepet ved Kristiansand kort tid etter dødsulykken. (FOTO: VEGARD NEKSTAD; FVN.NO)

Bilføreren pågrepet

Den antatte gjerningsmannen, en mann fra Arendal i slutten av 20-årene, ble pågrepet av en annen politipatrulje i Kristiansand kort tid etter dødsulykken.

— Han hadde kjørt ut i grøfta og inn i en snøfonn. Der ble han pågrepet, sier operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Per Lauvnes.

Det skal ikke ha vært flere personer i bilen. Politiet vil ikke si om det var rus inne i bildet.

Operasjonsleder Bård Austad kan ikke si noe om hvor fort bilen kjørte da ulykken skjedde. Det er satt i gang tekniske undersøkelser på åstedet og av bilen, samt vitneavhør og avhør av politibetjenter.

Kollegene samles

Politimester Lindeberg drar til Grimstad politistasjon senere i dag, der hun skal delta på en samling for de ansatte.

— Vi har en kollegastøtteordning. Vi har fulgt og er opptatt av å ta vare av familien og kollegaene som var involvert i hendelsen. De er selvfølgelig sterkt preget, sier Lindeberg.

48-åringen er den tiende politimannen som blir drept i tjeneste side annen verdenskrig.