Norge

Er du redd for ditt nettrykte?

Slik fjerner du pinlig eller upassende informasjon om deg selv på nettet.

Fest er moro, men det er ikke like gøy om alle får se festbildene. TIRIL TEIGELAND/ELISE VALDMANIS

 • Kristin Jonassen Nordby

Les også:

Strever du med å fjerne pinlig eller upassende informasjon om deg selv på nettet?

Ifølge en ny undersøkelse sjekker rundt halvparten av alle europeiske arbeidsgivere jobbkandidater på nettet, før de velger å ansette. En fjerdedel har droppet kandidater på grunn av det de fant. Les mer om saken her.

Slett meg

Datatilsynet får stadig telefoner fra fortvilte enkeltpersoner som ønsker å slette pinlige bilder, upassende informasjon eller hets om dem selv på nettet. De fleste vet ikke hvordan de skal gå frem.

Det tenker Datatilsynet å gjøre noe med. Derfor vil de i mars opprette tjenesten «Slett meg».

Rådgiver hos Datatilsynet, Ole Morten Knutsen, sier den nye tjenesten vil være på plass i løpet av mars.

Hjelpetjeneste

— Vi vil gjøre det enklere for folk å få råd og veiledning når de ønsker å fjerne noe fra nettet. Dette vil være en hjelpetjeneste, men dette er ikke et magisk verktøy. Vi vil ikke ha slettemandat, sier Knutsen.

Tjenesten vil hjelpe folk med å finne ut hvem som skal kontaktes nettstedene der de er eksponert på en uheldig måte. Deretter blir det opp til hver enkelt å selv kontakte det aktuelle nettstedet.

Datatilsynet vil også opplyse om juridiske rettigheter.

— Vi vil hjelpe alle enkeltpersoner som opplever ubehagelig netteksponering, men dersom det er grove brudd på personvernloven eller andre straffbare forhold, så vil vi be personene kontakte politiet. Vi ønsker også å opprette en god dialog med nettsteder der det legges ut mye personlig informasjon, slik at vi kan få til et samarbeid, sier Knutsen.

Slik går du frem

Datatilsynet gir følgende oppskrift på hvordan du bør gå frem hvis du ønsker å slette informasjon på nettet:

1. Ta kontakt med personen som la ut informasjonen

Om du vet hvem som har lagt ut informasjonen kan du be personen fjerne informasjonen direkte. Personen som la ut informasjonen har ofte enkel tilgang til å få dette gjort, og i de aller fleste tilfeller løser dette problemet.

2. Ta kontakt med de som drifter nettsiden

Om du ikke vet hvem som har lagt ut informasjonen, eller om informasjonen er lagt ut på en måte som gjør at du eller andre senere ikke får tilgang, som for eksempel i en anonym kommentar på en blogg eller en nettavis, så kan du forsøke å ta kontakt med de som drifter nettstedet. Om du selv har lagt ut informasjonen, men nå lenger ikke kommer deg inn i tjenesten er dette også et naturlig steg videre for å få fjernet informasjonen.

3. Ta kontakt med organisasjoner eller offentlige organer.

Om dette skulle feile vil du kunne få nyttig hjelp fra andre innstanser som for eksempel Datatilsynet.

4. Kontakt politiet

Om informasjonen er av en svært krenkende art og du ikke får fjernet den med andre metoder så vil det være naturlig å vurdere politianmeldelse.

Og husk: Vær rask

Nettet er enormt og informasjon du eller andre legger ut vil raskt kunne plukkes opp av andre og havne på nye nettsteder. Om du finner informasjon du føler er krenkende eller som du av andre grunner ønsker å få vekk, bør du være raskt ute. Jo raskere du får informasjonen vekk, jo mindre sjanse er det for at den vil kunne dukke opp senere. Om du har venner som legger ut bilder av deg eller annen informasjon du selv ikke ønsker å ha liggende ute, så er det bedre å be de fjerne de nå enn å oppleve at de plutselig dukker opp neste gang du søker jobb.

Street View

Mange nordmenn har de siste dagene tatt kontakt med datatilsynet etter at Google lanserte sin nye tjeneste Street View i Norge på tirsdag. Gjennom tjenesten kan du se bilder fra gateplan i flere norske byer, og dermed også flere personer som oppholder seg i disse gatene uten at de har gitt sitt samtykke til at de blir lagt ut på nett.

Slik går du frem hvis du er ufrivillig eksponert i Street view.

Relevante artikler

 1. FAMILIE OG OPPVEKST

  Har du lagt ut bilder i sommer? Da kan du ha brutt opptil tre lover.

 2. NORGE

  Arkivverket har lagt ut svært mange nordmenns personnumre på nettet

 3. A-MAGASINET

  Hun spår bråk når «bloggerbarna» blir voksne.

 4. NORGE

  Fikk 75.000 i bot da han la ut overvåkingsbilder etter tyveri – gjerningspersonene slapp unna

 5. KRONIKK

  Gir Google et riktig bilde av deg?

 6. KULTUR

  Politiet refser nettgigantene for treg hjelp med etterforskning av nettovergrep