Norge

LHL-kampanje med Hitler-bamse

 • Kristin Grøntoft

Dette er de tre gjennomgangsfigurene i LHLs kampanje. Kim Jong-il, Muammar al-Gaddafi og Adolf Hitler opptrer som bamser.

 • Ville man brukt Anders Behring Breivik på samme måte, spør lederen for Det mosaiske trossamfund.

Astma og allergi hos barn har økt de siste årene. Landsforeningen for hjerte— og lungesyke vil ha fokus på at kosedyr kan være farlige støvsamlere.

I en kampanje for å opplyse foreldre om hvordan støvete kosedyr kan gi astma, har de gjenskapt Kim Jong-il,Muammar al-GaddafiogAdolf Hitlersom kosedyr.

Kontaktet det jødiske miljøet

— Tanken er å illustrere at støvsamlere kan være farlige, og bamsen er en kjent støvsamler på norske barnerom, sier LLHs generalsekretær Trond Solvang.

Han forteller at LHL diskuterte lenge med reklamebyrået sitt, Kitchen, og at de også tok kontakt med enkelte blant annet i det jødiske miljøet.

— Vi spurte om de oppfattet uttrykket i kampanjen krenkende eller støtende, sier Solvang, som forteller at svaret de fikk var at det var viktig at Hitler ikke ble ufarliggjort, noe denne kampanjen ikke gjør.

Hitlerbamse-m6tUWKlPHI.jpg LHL/Kitchen

Les også:

Les også

Røykte mormor da hun gikk gravid? Det øker risikoen for at barnebarna får astma.

Testet på småbarnsforeldre

De har også testet kampanjen på småbarnsforeldre.

— De vi testet på, tok poenget med et smil.

— Det å finne en stoppeffekt som ikke skaper diskusjon, er en utfordring. Det må jo være noe som vekker og stopper folk, når alle roper høyere og høyere. Å stoppe folk uten at noen reagerer på det er vanskelig. Vi håper og tror at folk ser glimtet i øyet, sier Solvang.

Kampanjen ble lansert mandag 11. januar, og LHL har fått mange positive reaksjoner, men også noe få negative, sier Solvang.

— Svært mange sier at det er fint at vi gir oppmerksomhet til astma og allergi hos barn, men som sagt noen har noen få reagert på virkemiddelet.

Les også: Forskjeller på hva barn får behandling for:

Les også

I Akershus blir flest barn sendt til astmaspesialist. I Finnmark får flest barn fjernet mandlene.

astma-5uQKqm1Uxs.jpg LHL/Kitchen

Bekymret for historieløshetLeder og forstander Ervin Kohn Det Mosaiske Trossamfund understreker at problemet ikke er at kampanjen støter det jødiske samfunnet.

— Det skal mye til at vi blir støtt. Det jeg er bekymret over, er at ettersom tiden går og historieløsheten vokser, er at Hitler blir en kosefigur. Jeg hører unge som trekker Hitler frem som en stor leder. Jeg er bekymret fordi det er en kobling mellom historieløshet og revisjonisme, sier Kohn.

Han er redd for at det ufarliggjør Hitler når han brukes i en slik sammenheng.

— Det å bruke Hitler for å få oppmerksomhet, det funker, men jeg er redd for at man ufarliggjør slik at det ikke skremmer mer. Hitler var ingen stor leder, Hitler var en ulykke for sitt folk og en massemorder. Og litt retorisk vil jeg spørre om man ville brukt Anders Behring Breivik for å skremme på samme måte, sier Kohn.

- Helt komplett degenerert måte å bruke historien på

Monica Csango er journalist, regissør og skribent. Hun har jobbet som journalist i 20 år, både i TV 2s nyhetsavdeling og som sjefredaktør i magasinene Costume og Det Nye.

Hun har vokst opp i Norge med jødiske foreldre.

Hun reagerer sterkt på hvordan kampanjen fremstilles.

— Jeg synes at det er helt komplett degenerert måte å bruke historien på. Men det det mest av alt viser, er hvor historieløse disse menneskene er. Det er ikke morsomt på noen måte. At kreatørene bak ikke har mer fantasi enn dette, det er bare trist, sier hun, og mener nordisk eller gresk mytologi kan være et bedre sted å lete etter skremmende figurer.

— Jeg vil anbefale alle hodene bak å lese seg opp på verdenshistorien. Nå får jeg sikkert en skyllebøtte fra astmatikerne, men jeg mener at hvis vi trenger Hitler for å få eksponering på et problem som dette, da har vi det for godt, sier Csango.

Reklamebyrået ønsker ikke å uttale seg, og henviser til oppdragsgiver LHL.

 1. Les også

  Har du lest advarslene mot denne «matsminken»?

 2. Les også

  Folkehelseinstituttet til gravide: Vær nøye med myggbeskyttelse i Sør-Amerika

 3. Les også

  Ny studie antyder at aldring kan bremses

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Barne- og familieministeren hardt ut mot ruskampanje: – Denne kampanjen er dødsfarlig

 2. OSLOBY

  Pårørende fortviler over at kommunen avslår søknader til landets eneste jødiske aldershjem

 3. VERDEN

  Tyske jøder advart mot å bære religiøst hodeplagg offentlig

 4. A-MAGASINET

  DNT-sjef Dag Terje Solvang håper koronasommeren vil utjevne sosiale ulikheter i skolen

 5. SPREK

  Eksperter kaller matintoleransetester for svindel. Ina (26) fikk påvist intoleranse hun ikke hadde.

 6. NORGE

  Mener reklamen skaper angst. Nå skal den vurderes av Forbrukertilsynet.