50 år og like god

Etter 50 år med hard bruk, slark og slit fremstår "Pernilla" så god som ny.

  • Forf>signe Dons (foto)
  • <forf>edel Bakkemoen <

— Vi kaster jo ikke slikt, selv om det nesten bare var skjelettet igjen! Mine svigerforeldre kjøpte stolen i gave til seg selv like etter krigen, og det var det første møbel de kjøpte sammen. De så stolen i utstillingsvinduet hos Tannum i Oslo, og måtte visst bare ha den, forteller Ellen Lenvik.- De hadde aldri sett noe slikt før og overrasket seg selv med å kjøpe noe så dyrt og fint. For dem var det en frivol og ekstravagant handling, men de skjønte at de hadde fått noe flott sammen, og syntes det var en lur investering, sier hun. Ellen Lenvik ble også glad i stolen, og i den gamle, gule trevillaen på Bygdøy er stolen nesten som et familiemedlem å regne. Der har den stått mens sønnen i huset vokste opp. Mens hans far vokste opp, sto den i hans barndomshjem i Kristiansand.- Barn har klatret og lekt i den gjennom to generasjoner, og vi voksne liker å sitte der og hvile eller lese. Jeg satt mye der med sønnen min på fanget og leste for ham da han var liten. Og han satt gjerne der og koste seg med Donald før han ble voksen, forteller hun.

Ny drakt.

Nå har stolen rolige dager og har fått et nytt liv i ny drakt. - Opprinnelig var den trukket i stoff, med striper i rustrødt og naturfarge på tvers. I bunnen lå et flettet striebånd. Turkist. Da vi overtok stolen, var det et ensfarget, rødt ullstoff på den. Nå trengte den oppussing. Vi lurte på om vi skulle kjøre til Sverige og få det gjort der, men fikk et profesjonelt tips om å dra til møbeltapetsermester Odd Filberg på Nordstrand i Oslo. Han gjorde en fantastisk jobb, sier Ellen Lenvik. Stolen, som må være en "Pernilla 2", skapt av den svenske designprofessoren Bruno Mathsson i 1944, kom hjem med sort flettverk - slik de fleste av de lignende modellene som kom etterpå, har i dag. Og uten en skrue løs. Treverket var polert og glatt - uten at det var blitt upassende blankt.- Den er smekker og elegant. Et smykke, sier Ellen Lenvik. I kveld, etter at hun har åpnet utstillingen "Night Thoughts" med syv store billedvevarbeider i overlyssalen i Kunstnerforbundet i Oslo, skal nok tekstilkunstneren hvile ut i "Pernilla"s dype favn.

Tekstilkunstner Ellen Lenvik er glad i stolen som svigerforeldrene skaffet seg i lykkerus like etter krigen. Den er nylig kommet hjem til Bygdøy etter en overhaling hos møbeltapetserer og fremstår ikke lenger som en falmet skjønnhet.