– Svenskenes selvbilde er rystet

Dansk forsker mener at opptøyene i og utenfor Stockholm utfordrer svenskenes selvbilde av å være tolerante og internasjonalt orientert.

De mange opptøyene i Sverige den siste uken kan få konsekvenser for svensk politikk, hevder dansk historiker.

Det er historikeren Lars Hovbakke Sørensen som kommer med denne påstanden i den danske avisen Politiken.

Bakgrunnen er de svenske ungdomsopptøyene som startet sist søndag og som har økt i styrke for hver dag som har gått. Natt til lørdag opprettet høyreekstremister borgervern i flere av Stockholms gater.

— Skulle ikke kunne skje

Samtidig som svenskene forsøker å roe ned situasjonen kommer det en kraftsalve fra nabolandet Danmark.

– Den svenske selvforståelsen av å være mer åpne, mer internasjonalt orientert og mer tolerante enn andre er en vesentlig del av den svenske identiteten, sier historikeren Hovbakke Sørensen, som har spesialisert seg i nordisk historie og politikk.

Les også

Sprer seg til andre svenske byer

– Men denne selvforståelsen blir rystet når det skjer slike ting som vi har sett i det siste. Det her skulle ikke kunne skje hvis man har en oppfattelse av at man er et tolerant land med et multikulturelt samfunn uten problemer, sier Hovbakke Sørensen.

Vil få konsekvenser

Han mener videre at opptøyene kan få konsekvenser for svensk politikk.

– Det skal bli veldig spennende å se hva dette vil bety for Sverigedemokratene, partiet som tilsvarer Dansk Folkeparti i Danmark, som nok vil gå frem på meningsmålingene. Det er det eneste partiet som ikke er så politisk korrekte at de ikke vil diskutere innvandrings— og integreringspolitikk, sier han.

Les også

Skandalisert sverige- demokrat er blitt innvandrer i Ungarn

I fjor høst steg Sverigedemokratene oppslutning til over 10 prosent, og partiet var landets tredje største i fem måneder. Siden februar har imidlertid hver tredje sympatisør vendt partiet ryggen.

Frontalangrep

I et debattinnlegg i Svenska Dagbladet gikk nettopp lederen for partiet Sverigedemokratene, Jimmie Åkesson, og partiets justispolitiske talsmann Richard Jomshof til frontalangrep på den politiske ledelsen i Sverige.

— I flere netter har man vært vitne til steinkasting mot politi og brannmannskaper. Det er kastet brannbomber mot biler, journalister er blitt truet og mange politimenn er skadet. Nesten ingen er arrestert som en følge av opptøyene. Årsaken er de politiske signaler som politiledelsen har mottatt, skriver de to.

Imidlertid kan ikke problemene løses ved politiinnsats alene, hevder de. «Det som i dag skjer i utkantene av våre storbyer, er et direkte resultat av en ansvarsløs innvandringspolitikk som har skapt dype sprekker i det svenske samfunnet» skriver Åkesson og Jomshof i Svenska Dagbladet.

Reinfeldt kommenterer

Opptøyene ble kommentert av den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt da han tidligere i uken ankom Brussel for å delta på et toppmøte i EU.

- Det er viktig å huske på at det å brenne naboens bil ikke har noe å gjøre med ytringsfrihet. Det er hooliganisme - bandittvirksomhet, sa han.

— Det er viktig å vise at vi ikke styres av voldsutøvere, la han til.

Under en pressekonferanse like før i den svenske riksdagen slo han fast at det i Sverige er grupper med unge menn som tror de kan endre samfunnet ved hjelp av vold. - La oss være tydelige. Det er ikke i orden. Vi kan ikke la volden styre oss, sa den svenske statsministeren.

Lederen for partiet Sverigedemokratene, Jimmie Åkesson, mener t opptøyene i Sverige skyldes dårlig innvandringspolitikk.