Fire personer omkom i en rekke snøskred i Troms

Fire alvorlige skred i Nord-Troms fredag: Fire er døde og én kritisk skadd. Flere bygninger samt 140 geiter er feid på sjøen.

Bildet viser skredet på Reinøya i Karlsøy kommune, der en gård ble feid på sjøen. To personer er bekreftet omkommet her.

Det har vært fire alvorlige snøskred i Nord-Troms fredag:

  • Nær Lyngseidet i Lyngen: Én person er bekreftet omkommet, én er kritisk skadet og én har moderate skader. De tilhørte et turfølge på fem, der de to siste er uskadd.
  • På Reinøya i Karlsøy kommune: To personer er omkommet. Det skal være en mann og en kvinne. Et gårdsbruk med rundt 140 geiter er dratt på sjøen av skredet.
  • I Manndalen i Kåfjord: Ingen personer er savnet.
  • Ved Storslett i Nordreisa: Én person er bekreftet omkommet. Det sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Bruseland i Troms politidistrikt til NTB.

Røde Kors ber folk i nord holde seg hjemme. De kaller skredsituasjonen særdeles alvorlig.

Statsminister Jonas Gahr Støre kaller skredhendelsene «en tragisk inngang på påsken». – Det er nå svært viktig å følge råd fra myndigheter og hjelpekorps om ikke å ta seg ut til områder med farevarsel, sier han til NTB.

Skredet i Lyngen: Italiensk turfølge rammet

Skredet i Lyngen gikk ved Kavringtinden, et 1289 meter høyt fjell som er et populært utfartsfjell. Politiet fikk melding klokken 14.46.

Et italiensk turfølge på fem er rammet. En av dem er omkommet, en annen kritisk skadet og en har moderate skader. De to siste er uskadet. De pårørende er ikke varslet, opplyser politiet.

– Alle er nå hentet ut, sier ordfører i Lyngen Dan-Håvard Johnsen. Den hardt skadede er fraktet til sykehus i Tromsø.

Redningsaksjonen bød på store utfordringer for redningsmannskapene. Bakkemannskapene kom seg ikke inn på grunn av værforholdene.

Skredet på Reinøya: To omkomne, gårdsbruk dratt på sjøen

Politiet i Troms bekrefter at to personer er funnet omkomne etter skredet på Reinøya. De fikk melding klokken 15.10.

Et gårdsbruk med flere bygninger ble tatt av skredet og dratt ut i sjøen, inkludert 140 geiter. Ifølge Nordlys er det en mann og en kvinne som er funnet omkomne i sjøen.

– Det er snakk om fastboende på gården, sier ordfører i Karlsøy kommune Mona Benjaminsen.

Reinøya er en liten øy i Nord-Troms med vel 300 innbyggere.

– Det har gått skred på Reinøya tidligere, men ikke av denne størrelsen, sier ordfører Benjaminsen.

Kommunen evakuerer nå de øvrige bosatte i området på Reinøya.

Redningsskøyten «Bergesen D.y.» er ved Grøtnesdalen utenfor Tromsø. De driver søk i sjøen utenfor skred ved Reinøya hvor det ligger vrakgods fra skredet som har gått i sjøen.

Skredet i Kåfjord: Ingen savnet

Det tredje skredet gikk i Manndalen i Kåfjord kommune cirka klokken 15. Ingen er savnet der. Men et fjøs med storfe er rammet. Dyrene er uskadet, men bygningen har fått skader og mangler strøm, forteller ordfører Bernt Eirik Isaksen Lyngstad.

Mattilsynet er koblet på Manndalen og Reinøya for å ta hånd om dyr som trenger hjelp.

Åtte personer er isolert i Kåfjord.

– Vi vurderer nå evakuering. Per definisjon er de utenfor skredfarlig område, sier ordfører Bernt Lyngstad til Nordlys.

Skredet i Nordreisa: Gravde ut turkamerat

Det hittil siste skredet er gått ved Storslett i Nordreisa kommune. Det ble meldt til politiet klokken 17.57.

En utenlandsk statsborger er tatt av skredet og bekreftet omkommet. Personen ble gravd ut av en annen person i samme turfølge.

Begge tilhørte et utenlandsk turfølge på seks personer som var i Kildalen, sier Nordreisa-ordfører Hilde Anita Nyvoll til Nordlys.

Røde Kors: – Særdeles alvorlig situasjon

Politiet fraråder alle å bevege seg i fjellet i området, slik forholdene er nå.

– Denne situasjonen er særdeles alvorlig. Det er ikke ofte vi sender ut så mange korps på en gang, sier Tor Indrevoll, operativ leder i Troms Røde Kors Hjelpekorps.

Myndighetene advarte torsdag mot stor snøskredfare i Troms. Det er sendt ut rødt farevarsel for både fredag og lørdag på følgende steder: Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø og Indre Troms.