Norge

Farlig godt

Libanon er mer enn bomber og dårlige nyheter. Her produseres en av verdens beste og mest spesielle viner: Chateau Musar.

Libanon produserer en av verdens beste og mest spesielle viner: Chateau Musar. Foto: Aftenposten AS

 • Stil>
 • Stil>geir Salvesen <stil>journalist<
 • > <
 • Geir Salvesen <stil>journalist<p

Serge Hochar må ha en av verdens farligste vinmakerjobber. Som sjef for vingodset Chateau Musar i Bekaa-dalen i Libanon har han hatt sin del av raketter og bomber i forbindelse med yrket. De har høstet druer under rakettild, blindgjengere — ueksploderte bomber - har landet i vingårdene deres, Hochars hus er blitt truffet av raketter. Det samme har vineriet, som har måttet fungere som tilfluktsrom for lokalbefolkningen under bombardement. Tross alt dette lager Serge og broren hans, Ronald, en av verdens beste og mest spesielle viner.Aftenposten snakket med Serge på telefon fra Libanon denne uken:- Har du hatt problemer denne gangen?- Ja, men ikke med direkte bombing. Det har vært vanskelig å få kjørt druer fra markene til vineriet på grunn av ødelagte og farlige veier. Vi har måttet ta lange omveier med våre Chardonnay-druer, som var første høsten for nyplantede vinstokker, sier Serge.Fra før er avstanden mellom vinmarkene og vingården 80 kilometer. Noen mener denne avstanden bidrar til den særegne smaken på Musar. For: Hvis du aldri har smakt en Musar og følgelig ikke kjenner vinstilen, vil du kanskje lure på om det har skjedd noe alvorlig galt med vinen hvis du nå styrter på Polet, får fatt i en flaske - som til og med er i basisutvalget - og heller en i glasset på styrten. Den er ofte litt brunlig, med oransjetoning i kanten, i nesen varm plommegrøt med lag av lær, svett sadel, eksotiske krydderier, aceton/neglelakkfjerner. Og litt après-sex. Og hvis du skriver sint mail og klager til meg: "Du, Salvesen, din galning. Det finnes jo ikke frisk frukt her i det hele tatt. Den virker jo helt gonners på meg!"Ja, så kan jeg forstå det til en viss grad. Da er fruktbombene mer i din retning. Men dette dreier seg om en vin som tar tiden til hjelp for å nå storhet. 1998 som er på Polet nå, er ennå ung. - Ja, den er ennå svært ung. Den begynner å gi mer om to- tre år, er på topp rundt 2013 og fremover, sier han.Når jeg drikker Musar, skrur jeg av fruktbryteren i hjernen og tenker på virkelig, virkelig moden Bordeaux - 40- 50 år gammel, gammel Bourgogne.Eller gammel Rhône. F.eks. en litt nervøs Ch. Neuf-du-Pape. Slike assosiasjoner får jeg i min forvirrede hjerne. Så hva skjer i din?Musar kommer i tre kategorier. Toppvinen er altså Chateau Musar. Nr. 2-vinen heter Cuvée Musar og 3.-kategorien er Hochar Père &Fils. Rødvinene lages av en blanding av Cabernet Sauvignon, Cinsaut, Grenache, Mourvedre og Carignan. Her finnes også en hvitvin, hvit Chateau Musar. Den lages på drueslag som går tusenvis av år tilbake i historien.10053 Chateau Musar 1998. Kr 260,-, 88 poengStall, lær, tobakk, varm rødbærsfruktighet i duft og smak, lett, varm og utviklet sødme i bakgrunnen. Harmonisk, men fortsatt med avslepne garvestoffer som trenger litt mer tid. Flott til vilt. Finish med litt aceton. Eller ethyl acetat, som det heter på fint.Finnes også i BU som magnum, kostende 499,90. Fremragende julegave til en du er glad i!47588 Musar Cuvee Réservée Rouge 2003.

BU Kr 149,90, 85 poeng

Røde, varme bær og lakris på duft og slag, innslag av pepper, fyldig og glatt i stilen med varmt kjøtt.31868 Hochar Père & Fils 2001.

BU Kr 172,-, 86 poeng

Mørke bær, svett sadel, hud, lær. Elegant, nydelig vilt- tone av velhengt viltkjøtt. Ganske utviklet i stilen. Vin til reinsdyr og ryper.44398 1995 Chateau Musar.

BU Kr. 345,-, 92 poeng

Svær vin med et vell av varme, viltaktige aromaer, litt tjære og lakris, kamelsvette, sex. Ellers en touch av varme bringebær og varmt appelsinskall. Stor fylde, masse aceton, terpentin og kvistlakk - som tar denne blandingen helt mot stupet, men ikke over. For dette er supergodt. Kanskje den beste Musar jeg har smakt. Er nyhet i bestillingsutvalget i september, som kommer neste lørdag. Vinkunst.- Et spesielt år. Vinen ble liggende et år uten tilsetninger av svovel. Det var risikabelt, og jeg gjør det aldri igjen, sier Serge.OGSÅ TESTETCh. Musar.

Ca kr 700,-, 89 poeng 1979 er på en måte gjennombruddsåret for Musar. Denne har alt av 95, men i mye mindre doser. Mer elegant, og begynner å miste piffen, uten å ha kjørt seg helt tom for pondus. Er ikke i Norge lenger.

Serge Hochar er den mest berømte vinmakeren i Libanon. Foto: WWW.FLICKR.COM

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Du har smakt nok italiensk rødvin nå

 2. A-MAGASINET

  En svensk hvitvin er storsjarmøren i høstslippet på Vinmonopolet

 3. A-MAGASINET

  Vinskolen: Vinlotteri på jobben? Slik imponerer du.

 4. A-MAGASINET

  Den komplette vinhandlelisten til påske

 5. A-MAGASINET

  Fem milde rødviner til peiskosen

 6. A-MAGASINET

  Nå rykker mer enn tusen nyheter inn på Polet