Norge

Facebook endres

Åpner for å la selskaper tilby tjenester til medlemmene.

 • Christine Jensen

Flere medier melder om at nettsamfunnet Facebook vil komme med en stor kunngjøring denne uken, og spekulasjonene rundt hva dette vil være, er selvsagt i full gang rundt omkring på verdensveven.

Det man vet, er at torsdag 24. mai skal "nettsamfunnets visjon om å la utviklere over hele verden bruke Facebook-plattformen, avsløres".

Inntil nå har nettsamfunnet langt på vei vært brukerstyrt, uten at kommersielle interesser har hatt noen spesiell tilgang.

— Facebook vil trolig annonsere en ny strategi hvor de lar firmaer tilby sine tjenester på spesielle sider, skriver The Wall Street Journal.

Disse firmaene vil i så fall få mulighet til å nå ut til Facebook-brukere og deres nettverk av venner. I Norge er det nå trolig langt over 200.000 som har registrert seg med en profil.

Nettbutikker

Et eksempel på kommersialiseringen er eventulle nettbutikkers inntog i nettsamfunnet.

"En nettbutikk kunne for eksempel bygge et tilbud i Facebook som lar folk anbefale musikk eller bøker til sine venner. Eller en mediebedrift kan la grupper med brukere dele nyhetsartikler med hverandre", skriver The Wall Street Journal.

En annen avis tror nettsamfunnet har enda flere nyheter

"Facebook vil lansere en mulighet for å legge inn en rekke såkalte tredjeparts widgets - overførbar kode med eksternt innhold som musikk eller videoer", skriver News.com. Det betyr at man enkelt kan legge inn videoer og musikk fra andre sider, slik mange bloggtjenester tilbyr i dag.


Facebook-farene | Kan gjøre deg syk | Facebook-feber

News.com har fått informasjon fra en anonym kilde om at Wall Street Journals spekulasjoner er "overveiende presise" og at det vil bli et "tydelig fokus på brukergenerert innhold og tredjeparts widgets" i neste versjon av nettsamfunnet.

Den samme kilden hevder tallet på skjulte partnere vil være "imponerende". Facebook vil med andre ord ikke være reklamefri sone i fremtiden. Nettsamfunnet har dessuten allerede startet sin kommersialisering. Det er bare dager siden selskapet Marketplace lanserte en rubrikkannonse-tjeneste i nettsamfunnet.

Slik hindrer du at de tar kontakt

For å kontrollere hva slags informasjon du vil dele med applikasjoner som bruker Facebook, gå inn på "privacy" i menylinjen øverst til høyre. Trykk deretter på "Facebook Platform" og "Other Applications". Her er det krysset av på mange ting som profilbilde, generell info, grupper du hører til også videre. Dette er informasjon som er tilgjengelig for Facebook-applikasjoner du IKKE har godkjent fra før. For å hindre at eventuelle kommersielle aktører skal få slik info om deg, velg "uncheck all" nederst på siden.

Tilleggs-tjenester

Uansett hva den store nyheten byr på, er det allerede utviklet masse nyttige (og unyttige) verktøy til Facebook-brukerne:

 • Nettleseren Firefox har blant annet utviklet en Facebook Toolbar hvor du kan integrere mange av funksjonene rett inn i nettleseren din. Etter at du har logget inn, kan du blant annet se hver gang du får en beskjed eller noen legger deg til som venn og alltid ha alle dine venners ansikter på venstresiden i nettleservinduet, med den som har oppdatert statusen sin sist, liggende øverst.
 • Firefox tilbyr også en såkalt "HugBack for Facebook" som endrer all "poking" til "klemming. Når man trykker på "poke" i Facebook er det for å få en persons oppmerksomhet. Men nå kan du altså bare klemme i stedet, om du heller skulle ønske det.
 • Det finnes også en plugin som automatisk laster inn fotoalbumene dine fra Facebook til den populære bloggtjenesten Wordpress. Wordpress Fotobook Plugin er laget av Aaron Harp som ble lei av å laste opp bildene sine to steder.
  Se flere tilleggs-tjenester på Facebooks utvilkler-side.
 1. Les også

  Facebook krever<br/> filter i hodet

 2. Les også

  Venner for livet?

 3. Les også

  Blogger sier stopp

 4. Les også

  Sjefen kan ikke overvåke bruken

 5. Les også

  Facebook-farene

 6. Les også

  Oppfordrer til Facebook på jobb

 7. Les også

  - Forsiktig med Facebook-bilder

 8. Les også

  Facebook-feber

 9. Les også

  Facebook kan gjøre deg syk

Flere artikler

 1. DIGITAL
  Publisert:

  Slik sikrer du din private informasjon på Facebook – litt bedre

 2. KULTUR
  Publisert:

  Facebook lovet at delingen av brukerdata sluttet i 2015. Men mange selskaper har fortsatt tilgang.

 3. VERDEN
  Publisert:

  WSJ: Facebook delte brukerdata med selskaper etter 2015

 4. DIGITAL
  Publisert:

  Alt du trenger å vite for å begrense det Facebook deler om deg

 5. KULTUR
  Publisert:

  – Jeg får sjelden utfordret standpunktene mine på Facebook

 6. KULTUR
  Publisert:

  Forbrukerrådet om Facebook-skandalen: – Dette har vi vært bekymret for lenge