Facebook endres

Åpner for å la selskaper tilby tjenester til medlemmene.

Flere medier melder om at nettsamfunnet Facebook vil komme med en stor kunngjøring denne uken, og spekulasjonene rundt hva dette vil være, er selvsagt i full gang rundt omkring på verdensveven.

Det man vet, er at torsdag 24. mai skal "nettsamfunnets visjon om å la utviklere over hele verden bruke Facebook-plattformen, avsløres".

Inntil nå har nettsamfunnet langt på vei vært brukerstyrt, uten at kommersielle interesser har hatt noen spesiell tilgang.

— Facebook vil trolig annonsere en ny strategi hvor de lar firmaer tilby sine tjenester på spesielle sider, skriver The Wall Street Journal.

Disse firmaene vil i så fall få mulighet til å nå ut til Facebook-brukere og deres nettverk av venner. I Norge er det nå trolig langt over 200.000 som har registrert seg med en profil.

Nettbutikker

Et eksempel på kommersialiseringen er eventulle nettbutikkers inntog i nettsamfunnet.

"En nettbutikk kunne for eksempel bygge et tilbud i Facebook som lar folk anbefale musikk eller bøker til sine venner. Eller en mediebedrift kan la grupper med brukere dele nyhetsartikler med hverandre", skriver The Wall Street Journal.

En annen avis tror nettsamfunnet har enda flere nyheter

"Facebook vil lansere en mulighet for å legge inn en rekke såkalte tredjeparts widgets - overførbar kode med eksternt innhold som musikk eller videoer", skriver News.com. Det betyr at man enkelt kan legge inn videoer og musikk fra andre sider, slik mange bloggtjenester tilbyr i dag.


Facebook-farene | Kan gjøre deg syk | Facebook-feber

News.com har fått informasjon fra en anonym kilde om at Wall Street Journals spekulasjoner er "overveiende presise" og at det vil bli et "tydelig fokus på brukergenerert innhold og tredjeparts widgets" i neste versjon av nettsamfunnet.

Den samme kilden hevder tallet på skjulte partnere vil være "imponerende". Facebook vil med andre ord ikke være reklamefri sone i fremtiden. Nettsamfunnet har dessuten allerede startet sin kommersialisering. Det er bare dager siden selskapet Marketplace lanserte en rubrikkannonse-tjeneste i nettsamfunnet.

Slik hindrer du at de tar kontakt

For å kontrollere hva slags informasjon du vil dele med applikasjoner som bruker Facebook, gå inn på "privacy" i menylinjen øverst til høyre. Trykk deretter på "Facebook Platform" og "Other Applications". Her er det krysset av på mange ting som profilbilde, generell info, grupper du hører til også videre. Dette er informasjon som er tilgjengelig for Facebook-applikasjoner du IKKE har godkjent fra før. For å hindre at eventuelle kommersielle aktører skal få slik info om deg, velg "uncheck all" nederst på siden.

Tilleggs-tjenester

Uansett hva den store nyheten byr på, er det allerede utviklet masse nyttige (og unyttige) verktøy til Facebook-brukerne:

  • Nettleseren Firefox har blant annet utviklet en Facebook Toolbar hvor du kan integrere mange av funksjonene rett inn i nettleseren din. Etter at du har logget inn, kan du blant annet se hver gang du får en beskjed eller noen legger deg til som venn og alltid ha alle dine venners ansikter på venstresiden i nettleservinduet, med den som har oppdatert statusen sin sist, liggende øverst.
  • Firefox tilbyr også en såkalt "HugBack for Facebook" som endrer all "poking" til "klemming. Når man trykker på "poke" i Facebook er det for å få en persons oppmerksomhet. Men nå kan du altså bare klemme i stedet, om du heller skulle ønske det.
  • Det finnes også en plugin som automatisk laster inn fotoalbumene dine fra Facebook til den populære bloggtjenesten Wordpress. Wordpress Fotobook Plugin er laget av Aaron Harp som ble lei av å laste opp bildene sine to steder.
    Se flere tilleggs-tjenester på Facebooks utvilkler-side.