Flere tusen å spare på solbrillene

Det er nesten ingen prisforskjell på merkesolbriller hos norske optikerkjeder. Men kjøper du solbrillene på Internett, er utvalget større og prisene langt lavere.

Det er tid for å kjøpe solbriller. Forbruker.no har valgt ut 15 solbrillemodeller fra kjente merker, og sjekket pris og utvalg hos fire store brillekjeder. Et gjennomgående funn er at prisene varierer minimalt. I vår undersøkelse har for eksempel Krogh Optikk og Interoptik helt identiske priser på hele 8 av de 11 modellene som begge kjedene fører.— Fungerer konkurransen i dette markedet når prisene er så like?- Prisene er like fordi alle merkevareleverandører går ut med en veiledende pris. Mange butikker velger å følge den prisen, men de kan også velge en annen pris. Vi har ikke lov til å diktere dem, forklarer Heidi Solheim, produktsjef i Interoptik.- Er folk lite prisbevisste når de handler merkesolbriller?- Jeg tror det spørs hvor i landet du er. I Oslo, som er en urban by, tror jeg man sammenligner pris, og henter de kronene man kan hente, sier Solheim.

Spar på nett.

Men det er også mulig å handle solbriller på Internett - og det er her det er store penger å spare. Fornruker.no valgte å teste den italienske nettbutikken Occhialissimi.it . Av stedene vi sjekket, var dette butikken med størst og best utvalg på nett. Du kan spare over 2500 kroner på å kjøpe en solbrille av luksusmerket Bvlgari dersom du handler i en italiensk nettbutikk. Da er både porto, merverdiavgift og posthåndtering inkludert.- Prisundersøkelsen viser at man på enkelte modeller kan spare forholdsvis mye penger på å handle brillene sine i en utenlandsk nettbutikk. Frykter dere konkurranse fra solbrillebutikker på nett?- Solbriller handler mye om passform. Folk vil ta og føle på brillen og se at den passer dem, sier Jannicke Daae Rognstad, markedssjef i Synsam Norge AS.Heller ikke Interoptik frykter at norske solbrillekjøpere skal handle på nettet.- Nei, det har alltid vært mange som har kjøpt brillene sine i utlandet. Det er vel en tendens som bare er økende, på grunn av stor reisevirksomhet. Sånn jeg ser det er det bare sunt med konkurranse, sier Solheim.- Men er det ikke en viss risiko for at solbrillekunder prøver brillene hos en norsk optiker, for deretter å handle brillen i en nettbutikk?- Jo, det går jo an, men vi frykter ikke konkurransen fra nettbutikker. Prisen på merkevarer er veldig lik verden over, så vi føler det er lite å spare. Det gjelder særlig hvis du skal ha årets modell. Når det gjelder eldre modeller, varierer nok prisene mer, sier Rognstad.

Fallgruber.

Det er flere ting du må huske på hvis du kjøper solbriller fra det italienske nettstedet www.occhialissimi.it. Kundekontakten foregår per e-post, og du kan derfor ikke forvente samme service som i en norsk brillebutikk. Vi irriterte oss over at det ikke er mulig å tømme handlevognen dersom du har lagt en solbrille i den. Husk også å bytte til engelsk språk på nettsiden.Du kan altså spare mye på å kjøpe merkesolbrillene hos Occhialissimi.it. Prisbildet er imidlertid ikke entydig. På flere briller er norske kjeder billigere enn den italienske brillebutikken. Du bør derfor undersøke ganske nøye dersom du vil være sikker på å få den rimeligste merkesolbrillen. Med unntak av én brillemodell kan du spare over 200 kroner på alle modellene i testen vår dersom du kjøper solbrillene i riktig land.

Cathrine Krogh Eckmann har funnet et par briller hun liker. Da erdet ikke så farlig med prisen.