Ut med postkortet

Folk setter større pris på å motta en sommerhilsen på postkort enn på en MMS, likevel sender stadig flere av oss en sommerhilsen fra mobiltelefonen.

En mann tar bilde av Mount Bromo og Mount Semeru-vulkanene på den indonesiske øya Java med mobiltelefonen.

En undersøkelse utført av Netcom viser at 55 prosent sender tekst-eller bildemeldinger til familie og kjente i stedet for postkort. Blant de under 30 er tallet oppe i 61 prosent.

— Postkort er fortsatt like hyggelig som det alltid har vært, men en MMS med personlige bilder gir en helt annen stemningsbeskrivelse enn et postkort. Også hjelper det at meldingen kommer frem med en gang og ikke to uker etter at du har kommet hjem fra ferien og blitt blek igjen, sier kommunikasjonsrådgiver i NetCom, Øyvind Vederhus.

Mye MMS på sommeren

Teleselskapet merker at folk er mer ivrige etter å sende både SMS og MMS på sommeren enn ellers i året.

— Bruken henger mye sammen med fritid. Folk er mer aktive med å sende meldinger når de har fri, sier Vedershus.

Han tror det fins enda en grunn til at folk velger meldinger fra mobilen fremfor det tradisjonelle postkortet når de er på ferie.

— Det er faktisk billigere også. Selv om MMS-prisene er høye flere steder i utlandet, vil det alltid være billigere enn postkort og frimerke, sier Vederhus, som viser til at en MMS-melding fra Spania til Norge koster seks kroner med Netcom-abonnement.

- Postkortet holder stand

Men ifølge Posten sender vi fortsatt mye postkort.

— Tidligere undersøkelser har vist at 8 av 10 nordmenn sender postkort når de er på ferie. Det viser at postkortet, selv i disse moderne tider, holder stand, sier informasjonssjef i Posten, Robert Morberg.

LES OGSÅ: Send mobilbilder direkte til nettet og få papirkopiene i posten

— Det at mange også sender SMS eller MMS viser bare hvordan kommunikasjon mellom mennesker har økt betydelig, sier Morberg, som er sikker på at postkortet kommer til å overleve også i fremtiden.

— Vi vet fra forbrukerundersøkelser Posten har gjennomført at folk setter større pris på å motta en sommerhilsen på postkort enn på en MMS, sier Morberg.

Trendanalytiker Christian Kjeldsen i Synovate MMI mener det er nettopp dette som gjør at mange fortsatt holder fast i det tradisjonelle postkortet.

— Det fremstår som mye mer genuint og oppriktig enn en SMS. Man vet det er lagt innsats i det for å få det skrevet og sendt, sier han til Forbruker.no.

Tilgjengelighet

Han er ikke overrasket over at stadig fler tyr til mobiltelfonen for å sende budskaper hjem fra ferie.

— Nordmenn generelt sender mye SMS og MMS og denne kommunikasjonsformen er mye mer tilgjengelig på reise enn det tradisjonelle postkortet. Det gir dessuten en del av det samme som postkortet til de som mottar det - oppmerksomhet og en tilstandsrapport, sier han og legger til at mobilkameraene blir stadig enklere å bruke.

— Vi liker å ha det hendig og liker det derfor når mange ting er bygget inn i én. Vi kan forvente at andelen som bruker mobilen som erstatter for kameraet stiger ytterligere i tiden som kommer, sier han.

Bra salg

Men salget av digitalkameraer er på ingen måte ventet å gå ned som følge av at flere og flere bruker mobilen til å ta bilder med. I alle fall ikke med det første. Ifølge prognoser som Fotorådet og IKT-Norge har innhentet fra alle de store kameramerkene på det norske markedet, vil det i år bli solgt 435.000 digitale kompaktkameraer og 83.000 speilreflekskameraer - en vekst på 80 %.

Jeg sender tekst- eller bildemeldinger til familie og kjente i stedet for postkortJa: 55%Nei: 44%
Jeg slår av mobiltelefonen i lengre perioder enn vanlig i ferierJa: 29%Nei: 71%
Jeg har skadet mobiltelefonen i forbindelse med bading eller båtlivJa: 14%Nei: 85%

Et representativt tilfeldighetsutvalg på 1900 personer ble telefonintervjuet i undersøkelsen som ble gjennomført i perioden fra 10. til 28. mai 2007.