Ytterligere 278 personer hentet ut av Afghanistan

To nye fly med passasjerer fra Afghanistan landet tidlig onsdag på Gardermoen. De har med til sammen 278 mennesker, opplyser Utenriksdepartementet.

Ytterligere 278 personer som er hentet ut av Afghanistan lander onsdag morgen på Gardermoen, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
  • NTB

Les alt om situasjonen i Afghanistan her

– Passasjerene inkluderer både norske borgere og andre som kvalifiserer for innreise, samt afghanere med behov for beskyttelse. Det var ingen enslige mindreårige om bord, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en e-post onsdag morgen.

Norge har nå totalt evakuert 652 personer fordelt på ni flyvninger til Oslo.

Arbeidet med evakueringen kommer til å fortsette så lenge flyplassen i Kabul er åpen. UD jobber sammen med Forsvaret, politiet og utlendings- og helsemyndighetene for å kunne hjelpe flest mulig med å reise ut av Kabul.

Kaotisk og farlig

De inkluderer både norske borgere og personer med gyldig oppholdstillatelse og afghanske borgere med behov for beskyttelse.

– Jeg er glad for at vi de siste dagene har lykkes med å legge til rette for utreise for mange og fylle flyene, til tross for at situasjonen rundt flyplassen er kaotisk og tidvis farlig, sier Søreide.

Personer som er godkjent for evakuering vises ut til et av de militære evakueringsflyene på flyplassen i Kabul torsdag.

Et vesentlig usikkerhetsmoment i arbeidet med å berge folk ut av landet, hvor Taliban nå tar et stadig fastere grep om makten, er hvor lenge det nye regimet tillater flytrafikk til og fra flyplassen i Kabul.

Fortsatt en stor folkemengde utenfor flyplassen

Tusenvis av mennesker samler seg fortsatt ved flyplassen i Kabul i Afghanistan i håp om å komme seg ut av landet.

Videobilder viser en stor folkemengde utenfor flyplassen i Kabul onsdag. Som følge av den kaotiske situasjonen ved inngangene har flere land begynt å frakte folk fra andre steder i byen til flyplassen.

Les også

Nå er det blitt fart på evakueringen. Disse firkantene viser at noe viktig har skjedd på Kabul flyplass.

To personer som var på den amerikanske evakueringslisten, ble fraktet til flyplassen i en kolonne.

USAs president Joe Biden har sagt at han vil holde seg til evakueringsfristen som er satt til 31. august.

Kan ikke garantere hjelp

UD vet ikke hvor lenge flyplassen vil være åpen og evakuering vil være mulig, og kan derfor ikke gi noen garanti for at alle norske borgere som ønsker å reise hjem får hjelp til det i denne omgang, understreker statsråden.

– Hvis, eller rettere sagt når, flyplassen stenger for uttransportering, så blir det veldig vanskelig å få folk ut av Afghanistan, sa statsminister Erna Solberg (H) i en kommentar onsdag morgen til situasjonen i Afghanistan og situasjonen til barna som er blitt brakt ut på norske fly.