Norge

Jagland om Lundestad-påstander: Løgn, ufin, injurierende og sjokkerende

Slik beskriver Thorbjørn Jagland påstandene til Geir Lundestad. Han mener det var krevende å minne Lundestad på at han var embetsmann, og ikke det sjette medlem av Nobelkomiteen.

10. oktober i fjor offentliggjorde Thorbjørn Jagland, daværende leder av Nobelkomiteen, og Geir Lundestad, daværende direktør ved Det Norske Nobelinstitutt (i bakgrunnen), pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi som vinneren av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo. Nå stormer det rundt de to etter at Lundestad ga ut bok i forrige uke. Grøtt, Vegard Wivestad

 • Einar Haakaas
 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

Bakgrunn – Lundestad med kraftig kritikk i ny bok:

Les også

«Brister i kunnskap», «ikke særlig opptatt av å lære av andre» og «svært distré»

— Ingen kunne forvente at jeg bare skulle holde tett om dette, eller si noe først om 10 år.

Det sier den tidligere lederen i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland på spørsmål om hvorfor han nå velger å ta til motmæle om det han kaller "grove påstander" Geir Lundestad har fremstilt om ham.

Geir Lundestad synes Jagland bruker veldig sterke ord, og tar avstand fra påstandene i innlegget.

- Jeg prøvde å tegne et balansert portrett av Jagland, men det er åpen tale. Da må jeg godta at også han fører en åpen tale. Folk må lese boken, og finne ut av det selv, sier Lundestad.

Les innlegget til Jagland her:

Les også

To av Geir Lundestads påstander i «Fredens sekretær» kan ikke stå uimotsagt | Thorbjørn Jagland

Kaller påstander «løgn» og «injurierende»

Forrige torsdag ga Lundestad ut boken Fredens sekretær .

Der gir han et innblikk i Nobelkomiteens indre liv etter at han i fjor gikk av som sekretær for komiteen etter 25 år i jobben.

I boken kommer Lundestad med kraftig kritikk av Jagland.

Når Jagland nå tar bladet fra munnen i et innlegg i Aftenposten, er det spesielt to påstander han ønsker å tilbakevise.

 • Påstanden om at han ikke arbeidet med sine egne taler til Nobel-seremoniene kaller Jagland løgn og en ufin påstand.
 • Påstanden om at han hintet til pressen om hvem som ville få prisen, kaller Jagland injurierende.

— Det går på min integritet

Det var stor interesse fra pressen da Geir Lundestad ga ut sin nye bok «Fredens sekretær» torsdag i forrige uke. Junge, Heiko

I tillegg mener Jagland at Lundestad bryter taushetsløfte samtidig som komiteenes medlemmer ikke kan korrigere bilde fordi de er bundet av taushetsløftet. Det kaller han sjokkerende.— Komiteen måtte se på dette først og den har kommet med sin vurdering. De to forholdene jeg nevner er ting som ikke har noe direkte med komiteen og taushetsløfte å gjøre, men det går på min integritet, sier Jagland.

Han vil ikke si noe om hvordan han oppfatter Lundestads bok etter å ha lest den.

— Det får andre gjøre. Jeg måtte si noe på de to punktene jeg nevner i innlegget, sier den tidligere statsministeren for Arbeiderpartiet.

Harald Stanghelle: Geir Lundestads Nobel-sorti ble trist. Den endte med et totalt tillitshavari. Les redaktøren i Aftenposten hans kommentar her:

Les også

Et tillitshavari

— Har tegnet sin egen historie

Han slår også tilbake mot dem som kaller Lundestads påstander for åpenhet: "Jeg vil si at noen betaler mistenkeliggjøringens pris", skriver Jagland

- Hva mener du med det?

— Når én bryter taushetsløftet og alle de andre må holde det, oppstår en slik situasjon at den ene kan si hva den vil og tegne sin egen historie. Og det har han (Lundestad, red.anm.) gjort.

Her er 12 eksempler fra boken der Lundestad tilsynelatende refererer fra komiteens interne overlegninger eller antyder noe om hva som ble sagt der:

Les også

12 eksempler fra Nobelkomiteens indre liv

"Raseri av utskjelling"

Jagland antyder i innlegget at det var krevende å minne Lundestad om at han var sekretær og embetsmann, ikke et sjette medlem av Nobelkomiteen. Han viser til at Nobel skrev i sitt testamente at det skulle velges fem medlemmer av komiteen.

"Sekretæren er ikke nevnt som det sjette medlem. Han er embetsmannen. Det var krevende å minne om dette, men jeg så aldri for meg at det skulle ende i et slikt raseri av utskjelling", skriver Jagland.

— Hva mener du med dette, Jagland?

— Jeg mener det som står.

- Mener du at Lundestad anså seg selv som et medlem av komiteen?

— Det var noen ganger vanskelig å forklare det, ja, sier Jagland.

 • Her forklarer Lundestad seg da han ga ut boken i forrige uke:

— Tolket boken altfor dramatisk

Geir Lundestad synes Jagland tolker boken altfor dramatisk, og reagerer på ord som ufin og injurierende i innlegget.

— Jeg er iallfall ikke injurierende. Hans påstander om at jeg skal ha hevdet at han sto bak lekkasjer kan jeg ikke kommentere nå, da jeg befinner meg i Genève på en konferanse. Men han må jo ha full rett til å ha sine meninger, sier Lundestad.

Han ser ingen grunn til å endre formuleringer i boken.

- Han og jeg kjenner sannheten

Han mener at det ikke noe sted i boken står at han har skrevet talene for Jagland.

— Jagland hadde det hele og fulle ansvar. Jeg skriver bare at jeg har hjulpet ham, og det var overraskende mange innspill han brukte. Han og jeg kjenner sannheten om hvordan talene ble til, sier Lundestad.

Han mener han selv holdt en lav profil og at det hele tiden var Jagland som førte ordet utad. Lundestad reagerer også på påstanden om at han skal ha skrevet at han også formulerte Francis Sejersteds taler.

— Det har jeg jo aldri skrevet. Francis skrev sine egne taler, og de var gode.

Nobelhistoriker Øivind Stenersen sier at Sejersted også bekreftet dette overfor ham på direkte spørsmål.

- Klossete av Jagland

Stenersen mener det er klossete av Thorbjørn Jagland å ta til motmæle mot Lundestads bok på denne måten.

— Når han nå snakker om injurier, begynner jo dette å handle om ære og kampen mellom to sterke menn hvor begge har enorm selvtillit. Jeg synes dette er en taktisk bommert fra Jaglands side. Innlegget viser en klossethet vi jo har sett tidligere fra Jaglands side, sier Stenersen.

Han karakteriserer Jaglands nedlatende tone overfor «sekretæren» som svært arrogant.

- Det er ingen ting som slår dette

Nobelhistorikeren sier denne konflikten rundt Nobelkomiteen er det desidert verste bråket i komiteens historie.

— Det er ingenting som slår dette. Kåre Kristiansen gikk ut på grunn av pris til Arafat. To medlemmer gikk ut i 1972 da prisen gikk til Henry Kissinger og Le Duc Tho. Det ble litt oppstuss begge disse gangene. Ingen av disse hendelsene kan sammenlignes med det som skjer nå, sier Stenersen.

— Lundestad kunne valgt en annen form, men tipper over i usaklighet og dette preger debatten etterpå. Lundestad faller for fristelsen til å komme med vurderinger, og det fører til dårlig nedslag, sier Stenersen.

Kullmann Five: Ingen sak for komiteen

Kaci Kullmann Five, leder i Nobelkomiteen, sier til Aftenposten at innlegget ikke er noen sak for komiteen og at hun heller ikke har lest det. Magnus Knutsen Bjørke

Vi har også stilt to spørsmål på tekstmelding til Nobelkomiteens leder, Kaci Kullmann Five. — Har komiteen sett innlegget?

- Har dere godkjent at han uttaler seg?

"Dette er et innlegg fra Thorbjørn Jagland som, så vidt jeg forstår, handler om forhold som berører ham og hans omdømme direkte og ikke er taushetsbelagt. Dette er derfor ingen sak for komiteen. Jeg har ikke lest innlegget", svarer Kullmann Five i en tekstmelding.

Hun presiserer at komiteen har snakket om at et slikt innlegg ikke bryter med taushetsplikten.

Dette skrev Aftenpostens journalist Robert Veiåker Johansen etter å ha møtt Lundestad i desember i fjor:

Les også

- Det må være et minimumskrav å kunne snakke engelsk

Forlegger Kagge: Jagland tar feil

- Thorbjørn Jagland tar feil. Det står ikke i boken at han unnlot å arbeide med sine taler, sier Forlegger Erling Kagge i Kagge forlag som har gitt ut boken til Lundestad. Paal Audestad

Forlegger Erling Kagge, som har gitt ut boken til Geir Lundestad, sier Jagland tar feil med sine påstander om hva som kommer frem i boken Fredens sekretær .Jagland hevder påstanden om at han ikke arbeidet med sine egne taler til Nobel-seremoniene er løgn.

— Thorbjørn Jagland tar feil. Det står ikke i boken at han unnlot å arbeide med sine taler. Jaglands misnøye med Lundestads bok på dette punktet bunner derfor ikke i det han omtaler som en løgn hos Lundestad, eller manglende faktasjekk hos forlaget, men måten Jagland leser Fredens sekretær , sier han.

Jagland skriver også at «påstanden om at jeg hintet til pressen om hvem som ville få prisen er ikke bare ufin, den er injurierende. Kagge Forlag kunne lett ha undersøkt fakta».

— Det står heller ikke at Jagland fortalte om hvem som skulle vinne prisen. Tvert imot presiserer Lundestad at han ikke har noen svar på det som også kan ha vært tuftet på tilfeldigheter. Å hevde at noen kan ha hintet, er ikke en ulovlig ærekrenkelse, sier Kagge.

 • Har du lest helt hit og fortsatt ikke fått nok av Nobel-bråket? Les videre i disse gode sakene:

 1. Les også

  Lundestad kastes ut av kontoret på Nobelinstituttet

 2. Les også

  Lundestad slår tilbake mot kritikken

 3. Les også

  - Lundestad bryter tausheten om komiteens vurderinger

 4. Les også

  Svenskene vil styre Nobels fredspris

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nobelhistoriker: Tror komitéen ser mer hen til Nobels testamentet etter all debatten

 2. POLITIKK

  Hemmelig rapport knuser Carl I. Hagens Nobel-drøm

 3. VERDEN

  Én kan ha blitt stanset av en folkeavstemning. Her er de andre favorittene til fredsprisen.

 4. VERDEN

  Norsk Kina-forsker om Liu Xiaobos sykdom: – Nå puster Beijing lettet ut

 5. VERDEN

  Lundestad «veldig skuffet» over Suu Kyi 

 6. NORGE

  – Vil ikke be Jagland trekke seg, sier Ap