Norge

Nå setter de seg ved forhandlingsbordet på Østmarkseteren

ØSTMARKSETEREN (Aftenposten.no): Fredag ettermiddag setter Ap seg ned sammen med MDG og SV for å starte forhandlingene om et nytt treparti-byråd.

Marie Nguyen Berg, Raymond Johansen og Marianne Borgen er klare for forhandlinger.
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

Stedet de samles er Østmarkseteren. Der skal de bruke dagen på å bli bedre kjent med hverandre, og se på hvordan forhandlingene skal foregå i ukene som kommer.

— Dette er fantastiske omgivelser, og et historisk øyeblikk. Det er 18 år siden det har vært et annet flertall i Oslo, sier Raymond Johansen.

Sammen med Lan Marie Nguyen Berg i MDG og Marianne Borgen fra SV møtte han pressen fredag ettermiddag, før de tre skulle inn og starte forhandlingsprosessen.

Lan Marie Nguyen Berg (th) og Raymond Johansen på vei inn til forhandlinger fredag.

Skal spise lunsj og legge planer

— Vi skal være her og forhandle, og det gleder jeg meg veldig til. I tillegg til å spise en god lunsj, skal vi bli enige om fremdriftsplan og når vi tar de ulike sakene. Vi har frist 21. oktober, når et nytt byråd forhåpentligvis settes, fortsetter han.

- Hva forventer dere blir de store problemene?

— Alle de tre partiene har store forventninger, men det ligger noen økonomiske rammer der. Da vil man hale og dra for sin politikk, sier Johansen.

- Hva kan du si allerede nå blir det tydeligste fotavtrykket fra et rødgrønt byråd?

— Det vil skje mye når det gjelder å få et grønnere Oslo. Vi er alle opptatt av gang- og sykkelveier. Satsing på barn er også tydelige, så skal vi sette oss ned og diskutere alle detaljene.

— Jeg håper det skal være tydelige fotavtrykk på mange områder, men så ligger det begrensninger i budsjettet, fortsetter han.

Les gjerne også denne, som viser 17 saker Ap, MDG og SV allerede er enige om.

Forventer tøffe forhandlinger

Aftenposten har tidligere skrevet at både Rødt, MDG og SV sist uke var til samtaler med Ap hjemme hos Johansen. Frem til nå har det vært ett og ett parti som har vært tilstede under samtalene med Ap, de har ikke forhandlet sammen.

Nå skal representanter for alle tre partier være i samme rom.

— Vi gleder oss til å være med på dette, og ser frem til forhandlingene. Vi har ønsket at byen skal bli både mer rettferdig og grønnere. Nå kan vi svare på det byens innbyggere har bedt oss om, sier Marianne Borgen.

— Forhandlingene vil bli tøffe og harde, men forhåpentligvis gode, sier hun.

Tradisjonsrik restaurant

Østmarkseteren, som består av flere trebygninger fra 1926, ligger cirka 15 minutters kjøring med bil ut i fra Oslo sentrum, og regnes som en av Oslos bedre restauranter.

Ap, SV og MDG skal møtes på Østmarkseteren fredag morgen. Rødt er ikke med.

Skulle det gå alt for hett for seg, kan de alltids søke dekning. Lokalhistoriker Ingrid Røneid skriver om stedet:— Under annen verdenskrig bygde tyskerne et større bunkeranlegg i fjellet underØstmarkseteren. Bunkeren ligger 20 meter under bakken og rommer en 70 meter lang bygning i to etasjer. Anlegget benyttes i dag av sivilforsvaret.

Etter det Aftenposten erfarer er det ikke planlagt forhandlingsmøter gjennom helgen, før det starter for alvor på mandag.

Johansen gleder seg

Byrådslederkandidat Raymond Johansen i Ap sier målet er å få både SV og MDG med i et nytt byråd.

— Jeg er veldig glad! Jeg gleder meg til å sette meg ned og forhandle med MDG og SV og er ydmyk overfor oppgaven det er å skulle overta Norges desidert største kommune, sa Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen da MDG-konklusjonen ble klar torsdag ettermiddag.

Fredag avviser han at Aps store størrelse vil gjøre at de ønsker å valse over de andre.

— Det er viktig at de største viser ydmykhet, og at alle kjenner seg igjen i det vi ender opp med å legge frem, sier Raymond Johansen.

Kan de bli enige?

Les også

Her er seks vanskelige saker Oslo-toppene må bli enige om

Disse forhandler

I utgangspunktet er det de tre partienes forhandlingsutvalg som nå skal sette seg sammen rundt bordet.

Dette er hele forhandlingsteamet. Det er fire fra hvert parti med.

I Ap består det av: Byrådslederkandidat Raymond Johansen, ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl, fylkesleder Jan Bøhler og fylkessekretær Siri Gåsemyr Staalesen.

I SV består det av: Ordførerkandidat Marianne Borgen, fylkesleder Benjamin Endré Larsen, Per Østvold og bystyrerepresentant Sunniva Holmås Eidsvoll.

MDGs forhandlingsutvalg består av: Bystyrerepresentant Harald Nissen, bystyrerepresentant Lan Marie Nguyen Berg, tidligere partitalskvinne Hanna Marcussen og fylkesleder Torkil Vederhus.

Se også vår oversikt over de heteste Ap-kandidatetene til Raymond Johansens nye byråd:

Les også

Raymond Johansen vurderer navnebytte

Har snakket med ett og ett parti

Partiet Rødt støtter også et maktskifte i hovedstaden, men ønsker ikke selv å gå inn i byråd.

Rødt-leder og bystyrerepresentant Bjørnar Moxnes har tidligere vist til det store misforholdet i styrkeforhold med Ap som en viktig årsak. Men han er åpen for samtaler om andre typer samarbeid.

Om alt går på skinner kan er nytt byrådet tiltre på det konstituerende bystyremøtet 21. oktober, etter 18 år med borgerlig styre i Oslo.

Hør podcasten Aftenpodden om MDG-strategien i Oslo — som kommentator Thomas Hornburg mener ikke har vært optimal. Har du Iphone? Abonner via denne lenken.

Les også

  1. Dette betyr det nye Oslo-budsjettet for deg

  2. Oslos gjeld vil doble seg på fire år

  3. Kutter hele Oslo-støtten til Human Rights Service

Les mer om

  1. Kommunevalg 2015