Norge

Utenlandsk mann i slutten av 30-årene pågrepet for Sjøvegan-drapet i 1998

Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet død i ruinene av det brannherjede huset sitt i Sjøvegan i Troms 15. juli 1998.
I restene av denne boligen i Lensmannsjordet på Sjøvegan ble 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen funnet.

Politiet har pågrepet og siktet en utenlandsk mann i slutten av 30-årene for drapet på Marie-Louise Bendiktsen (59) i Sjøvegan sommeren 1998. Han fengsles i fire uker.

  • Eirik Husøy
    Journalist

Den pågrepne er en utenlandsk mann i slutten av 30-årene, som nekter straffskyld.

– Mannen i slutten av 30-årene er av utenlandsk opprinnelse og har utenlandsk statsborgerskap. Han befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene. Han ble pågrepet på Gardermoen lufthavn på formiddagen onsdag 20. juni idet han ankom landet, sa lensmann Andreas Nilsen i Troms politidistrikt på pressekonferansen.

Nilsen vil ikke si noe om hvorfor mannen som nå er pågrepet, kom til Norge.

Vedkommende er siktet for drap, voldtekt og ildspåsettelse. Politiet fikk medhold i sin begjæring om varetekt i fire uker.

Les også

LES OGSÅ: Politiet til Tyskland for å undersøke spor i 19 år gammel drapssak i Troms

Drept med flere knivstikk

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet voldtatt og drept i sin nedbrente bolig i Sjøvegan i Troms 15. juli 1998. Etterforskningen har tidligere avdekket at huset ble påtent et par dager etter drapet.

Politiet har gått gjennom bevisene i saken på nytt. Siden juni i fjor har Troms politidistrikt og en såkalt «cold case»-gruppe i Kripos intensivert arbeidet med saken, opplyser politiet.

– Det er en ny gjennomgang av bevisene i saken som har ført til pågripelsen. Av hensyn til den videre etterforskningen kan vi ikke gå nærmere inn på hvilke bevis det dreier seg om nå, men det er det samlede bevisbildet som gjør at politiet mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått drapet, sier politiadvokat Kirsti Jullum Jensen i Troms politidistrikt.

Bendiktsen, som var enke og bodde alene, ble sist sett i live mandag 13. juli 1998. Den siste som hadde kontakt med henne denne dagen, var en nevø som hun ringte til om kvelden.

Onsdag 15. juli ved 05-tiden om morgenen sto Bendiktsens hus i full fyr. 59-åringen ble funnet død på gulvet i soverommet sitt. Ingen trodde da at det var noe annet enn en tragisk dødsbrann.

Drapsalarmen gikk først to dager senere, da rettsmedisinerne fastslo at Bendiktsen var drept med flere knivstikk.

«Tyskland-sporet»

Den intensiverte etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis, og oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017.

Det såkalte Tyskland-sporet dreier seg om en iraksk mann i 20-årene som ble avhørt i juli 1998, kort tid etter drapet. Året etter ønsket politiet å komme i kontakt med ham igjen, men han var da sporløst forsvunnet.

Mannen innledet et forhold til en tysk kvinne i 1998, samme år som han var inne til avhør. Han ble etterlyst av Interpol, men først i 2010 fikk politiet treff. Mannen var da utvist fra Tyskland etter å ha sonet åtte år i fengsel for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001.

Han satt fengslet fra 27. mai 2001 til 3. april 2009, uten at norsk politi ble informert om det.

1900 menn DNA-testet

Rettsmedisinerne sikret også sædrester i 1998, som ble sendt til analyse i Oslo. Det tok fem dager før prøvene kom frem til ekspertene i Oslo, skriver VG.

Det viste seg at sædrestene var så ødelagt, blant annet på grunn av brannslukkingen, at det ikke var mulig å finne en fullstendig DNA-profil. Bare en fullstendig DNA-profil kan brukes til å identifisere en gjerningsperson.

En mindre komplett DNA-profil kan bare brukes til å utelukke eventuelt mistenkte. Over 1900 menn som var i Sjøvegan da drapet fant sted, er utelukket på den måten.

Få spor – ingen vitner

Brannen i Bendiktsens hus etterlot få spor. Det fantes ikke vitner og ingen åpenbar mistenkt. Derfor måtte politiet gå den tunge veien.

Derfor ble Sjøvegan bygda som knapt hadde noen hemmelighet tilbake om det som skjedde i det halvannet døgnet som gikk fra den siste kontakten med Bendiktsen til huset hennes brant ned.

Alle personer politiet vet var i området, er kartlagt: Hva gjorde de, hvor gikk de, hvem var de sammen med, hvor handlet de? All bruk av mobiltelefon og minibank er kartlagt.

Drøye 11.000 elektroniske spor ble analysert sammen med opplysninger fra rundspørringer, avhør og tips.

  • Politiet opplyser om en pressekonferanse i forbindelse med saken på politihuset i Tromsø klokken 12 fredag.