Ett tonn hasj, våpen og penger beslaglagt – politiet prøver å ta levebrødet fra Young Bloods og andre kriminelle gjenger
– Narkotika er limet i hele virksomheten deres, sier Anders Rasch-Olsen, sjef for Spesielle operasjoner i Oslo-politiet, til Aftenposten.
Fredag omtalte Aftenposten at Kripos har avdekket det de omtaler som en betydelig innførselsåre for narkotika til Oslo. De siste ukene er 600–700 kilo hasj beslaglagt og ni personer pågrepet i det Kripos kaller Operasjon Hubris.
Tidligere i juni slo Oslo politidistrikt til i en annen sak og pågrep fire personer etter beslag av blant annet ca. 300 kilo hasj.
Begge sakene har forbindelse med kriminelle gjenger i Oslo, mener politiet. Tilsammen er altså 13 mistenkte pågrepet og ett tonn hasj beslaglagt.
– En av målsettingene våre er å avdekke hvem som forsyner blant annet Young Bloods med narkotika, sier Anders Rasch-Olsen, sjef for Oslo-politiets avdeling for spesielle operasjoner (SO).
På sosiale medier har antatte gjengmedlemmer vist frem alt fra penger til våpen og publisert bilder fra ferieturer.
Kripos: – Betydelig innførselsåre for narkotika avdekket – knyttet til gjengmiljø i Oslo
Pengene stammer fra salg av narkotika, mener politiet. Nå prøver politiet å stanse inntektsstrømmen til gjengene ved å slå til mot dem som leverer narkotika til dem.
– Det å ramme økonomien til disse gjengene er viktig. Narkotika er limet i hele virksomheten deres, sier Rasch-Olsen til Aftenposten.
Jobbet i det skjulte
Mange har kritisert politiet for at man ikke har gjort mer mot de kriminelle gjengene. Fredag kom svaret: Politiet i Oslo har jobbet i det skjulte sammen med Kripos og politidistriktene Øst og Innlandet.
Young Bloods tjener på den rusliberale vinden | Andreas Slettholm
– Vi jobber med veldig mye skjult, både straffesaker og forebyggende og avvergende tiltak som vi aldri vil gå ut med offentlig, sier Rasch-Olsen.
Han letter likevel litt på sløret:
– Hittil i år mener vi å ha avverget fire alvorlige hendelser og vært inne med forebyggende tiltak i ytterligere åtte tilfeller som kunne ha utviklet seg til noe mer alvorlig.
Fredag slapp Kripos nyheten om at ni mistenkte er pågrepet i en etterforskning som de leder. Tidligere i juni ble fire menn pågrepet i en sak Oslo politidistrikt har jobbet med over noe tid.
Bare i disse to sakene er tilsammen ett tonn hasj beslaglagt.
I tillegg kommer andre saker med store beslag, flere hundre kilo hasj og minst 30 kilo med pulverstoff – heroin, amfetamin og kokain.
– Vi arbeider målrettet, men må hele tiden prioritere våre ressurser. Det er mange områder vi må ha et fokus mot og det å finne en balansegang for å ivareta helheten er utfordrende, sier Rasch-Olsen.
Langvarig satsing
– Fra nyttår har politiet gått inn med større tyngde og prioritert innsatsen mot gjengmiljøene høyere. Mye av resultatene som begynner å komme nå er på bakgrunn av den langvarige satsingen som vi har hatt i Oslo øst og sør, sier SO-sjefen.
Under aksjonen tidligere i juni, da Oslo-politiet slo til mot flere privatadresser, fant man ca. 300 kilo hasj, 400.000 kroner i kontanter og to skytevåpen. I denne saken sitter fire personer varetektsfengslet.
Tidkrevende
Politiets arbeid med å samle informasjon gjennom spaning, telefonavlytting og annen type etterretning har vært tidkrevende.
– Saken som endte med tilslaget i begynnelsen av juni startet vi med i januar, sier Rasch-Olsen.
Han forteller at det tar tid å bygge en god straffesak.
– Det å vite at noen er involvert i kriminalitet er bare første steg. Etter det starter fasen hvor politiet i det skjulte samler bevis som ender opp med en pågripelse. Videre etterforskning tar også tid, og det kan gå flere år før saken har vært gjennom rettsapparatet, sier han.
Tre dømt
Spanere og etterforskere har ikke bare hatt øynene på dem som er aktive i selve gjengene, men de som sørger for levebrødet deres ved å være leverandører.
– En av målsettingene våre er å avdekke hvem som forsyner miljøene, blant annet Young Bloods, med narkotika. Det er et viktig signal å sende ut: Samarbeider du med gjengene som har politiets fokus, så vil du også komme i fokus selv, sier Rasch-Olsen.
Senest denne uken ble den siste av tre personer blitt dømt i Oslo tingrett for befatning med 250 kilo hasj i en sak fra 2016.
– Alle i saken er tilknyttet Young Bloods. En av dem er også varetektsfengslet for Holmlia-skytingen i 2017, forteller Rasch-Olsen.
Forsvareren til denne mannen er advokat Vidar Lind Iversen:
– Min klient nekter straffskyld i begge disse sakene. Dommen i hasjsaken er anket og vi forventer et annet resultat i lagmannsretten, sier han.
Erkjenner delvis straffskyld
Fredag var det fengslingsmøter for fire av de siktede i saken. Forsvarer Tom Barth-Hofstad representerer én av de siktede. Han sier til NRK at hans klient erkjenner straffskyld for å ha oppbevart narkotikapartiet som er beslaglagt, men han nekter straffskyld for innføring.
Også Trygve Staffs klient erkjenner delvis straffskyld, mens de to siste siktede ikke erkjenner straffskyld.