- Stå i sorgen sammen med meg

Etter Marthe H. L. Mathiesen (27) mistet lillesøsteren sin for snart to år siden følte hun seg alene med sorgen. Nå er hun en av stemmene i teaterstykket «Sørgelige greier» som handler om selvmord.

— Hun var et varmt, omsorgsfullt menneske med mange ressurser.

Ansiktet til Marthe lyser opp og stemmen blir mild når hun snakker om søsteren som tok livet sitt 22 år gammel for snart to år siden.

-Jeg vil at folk skal spørre om henne. At vi skal huske hvem hun var og hvem vi var. Jeg får en følelse av at folk ikke tør å stå i det sammen med meg.

I de to siste årene har Marthe vært ensom.

— I starten befant jeg med i en vakuumlignende tilstand. Alt stod stille. Jeg skulle ønske noen ville gitt meg en klem, sendt en melding eller noe så lite som et blikk. Å bli sett. Vi må ikke være redde for de vanskelige følelsene.

Ord er fattig

I LEVE, landsforeningen for etterlatte ved selvmord, møtte Marthe mennesker med samme erfaringer. Det var her hun fikk tilbud om å være med i et teaterstykke om temaet og Marthe er en av fire kvinner som sammen med regissør Marianne Lorentzen har utviklet forestillingen «Sørgelige greier» som har première på Studio 64 i Oslo fredag.

— Jeg så på det som en mulighet til å bruke det verste jeg har opplevd til å skape og formidle noe. Å uttrykke sorgen med noe annet enn ord, fordi ord har vært utrolig fattig, forteller Marthe.

Med dans, monologer, skuespill og sang uttrykker de fire kvinnene sine egne følelser i stykket, dette gjør forestillingen unik mener regissør Marianne Lorentzen.

— Det har vært en prosess. Skuespillerne har grått og jeg har grått. Resulatet er et personlig og ærlig teaterstykke som tar opp en vanskelig tematikk. Vi håper dette er et lite bidrag til mer åpenhet, sier regissøren.

- Det er ikke noe å være redd for

Marthe danser over gulvet i en sal med speil på alle vegger. Her skal hun og de tre andre skuespillerne vise sine vanskeligste følelser foran publikum i helgen. Hun er opptatt av at folk ikke skal være redd for å snakke om selvmord.

— Vi trenger ikke være redde, sier Marthe rolig. Det er ikke noe å være redd for.