Norge

Var indonesierne de første kunstnere?

Kort sagt – se ti glimt fra forskning og historie fra uken som gikk.

Kunst? Javisst – og 40 000 år gammel. Credit Kinez Riza

 • Terje Avner

Sølv fra en bronsealder

En kvinne fra bronsealderen kunne smykke seg med hodepynt av sølv. Universitat Autònoma de Barcelona

Jo da, det var fullt mulig å pynte seg med sølv selv om man levde i bronsealderen. Men man måtte nok være litt høyt på strå. Arkeologer har funnet et flott diadem i sølv i en grav fra tiden mellom 2200 og 1550 år før Kristus. Stedet er La Aimoloya-platået sørøst i Spania. Dette var en gang et levende og travelt politisk senter. Området ble påvist allerede i 1944, men nå har arkeologer gravet ut dusinvis av nye bygninger og avdekket 50 nye graver, skriver livescience.com.

Oops, Mars – se opp for komet!

Planeten Mars kan passere gjennom en komethale. Spennende, og ikke ufarlig for Mars-sondene. NASA

Søndag 19. oktober blir en spesiell dag på Mars. Planeten kan da fly tvers gjennom halen til kometen C/2013 A1, også kalt Siding Spring. Selve kometkjernen vil passere i en avstand på ca. 140 000 kilometer, mindre enn halvparten av avstanden mellom Jorden og Månen. Og NASA er både begeistret og bekymret. Begeistret fordi de vil rette nesten alt hva de har av observasjonsutstyr mot Mars denne dagen, inkludert rovere på Mars-overflaten og sonder i Mars-bane. Bekymret fordi de samme sondene kan bli skadet av partikler i komethalen. De har derfor lagt opp til baneendringer som sikrer at sondene befinner seg på "skyggesiden" når kometen passerer.

40 000 år gammel figurativ kunst

Kunst? Javisst – og 40 000 år gammel. Credit Kinez Riza

Kan europeerne skryte på seg å være de første kunstnere? Neppe etter dette. Malerier av buffaloer, griser og menneskehender er funnet i huler på en øy øst for Borneo i Indonesia, skriver tidsskriftet Nature. Tegningene, eller maleriene, minner mye om tilsvarende funn i El Castillo-hulen i Spania. Disse kunstverkene har til nå vært regnet for de eldste – men er altså slått av indonesiernes tegninger med ca. 3000 år.

Tommy – en samvittighetsfange?

Sjimpansen Tommy lever i en dyrehage. Men er han dermed en samvittighetsfange? Shutterstock

Hils på Tommy. Han er en sjimpanse, buret inne i dyrehagen Gloversville i New York. Vi benytter formuleringen "buret inne" fordi organisasjonen Nonhuman Rights Project ser på Tommy som en samvittighetsfange og har gått til rettssakfor å få ham satt fri. I forrige uke ba de appelldomstolen New York Supreme Court Appellate Division om å innvilge Tommy habeas corpus, et juridisk prinsipp som går ut på at enhver person som er fengslet eller på annen måte frihetsberøvet, har rett til innen en fast tidsramme å bli stilt for en domstol. Prinsippet er viktig for å hindre vilkårlig frihetsberøvelse, og står sentralt i enhver moderne rettsstat.

Blodrød, og alltid like populær

En blodrød måne, badet i Jordens skygge, kunne observeres fra store deler av Jorden i forrige uke. Virtual Telescope Project

I uken som gikk, nærmere bestemt 8. oktober, rettet tusenvis av profesjonelle og amatører linsene sine mot Månen. Totale måneformørkelser er bestandig populære, og det kosmiske naturfenomenet skaper bestandig en nesten trolsk stemning. Denne måneformørkelsen var synlig fra både Nord Amerika, østlige Asia og Australia. En måneformørkelse oppstår når Jorden i sin bane står mellom Solen og Månen, slik at Jordens skygge faller på Månen.

Spis – og bli spist

Denne mellomstore dinosauren ville du ikke like å møte. Det kan ha vært stamfar for Tyrannosaurus rex. MAURÍLIO OLIVEIRA

Dyreverden er brutal. Og den var ikke bedre for 200 millioner år siden. Nå har forskere i Venezuela funnet fossiler av det de mener er en glupsk liten dinosaur på størrelse med en puma, Tachiraptor admirabilis. Det er ikke tilfeldig at den sammenlignes med pumaen, for også dinosauren var et rovdyr. Det 1,5 til 2 meter lange dyret jaktet på og spiste mindre byttedyr, gjerne andre dinosaurer. Forskerne tror Tachiraptor admirabilis kan ha utviklet seg til å bli de mer kjente, men ikke mindre farlige, Allosaurus og Tyrannosaurus rex, ifølge Sciencemag.

En verden av ekstremer

WASP-43b – en planet utenfor vårt eget solsystem, men neppe et sted du vil besøke. NASA/ESA

Hubble-teleskopet har rettet linsene mot eksoplaneten WASP-43b, og det er ikke akkurat noen Edens have man har observert. Eksoplaneten er 260 lysår unna oss, og for langt unna til å bli direkte fotografert. Det Hubbles instrumenter har funnet og analysert er en Jupiter-lignende planet med vinder som beveger seg opp mot lydens hastighet fra en supervarm dagside med over 1500 varmegrader til en nattside som er 1000 grader kjøligere. Eksoplaneten raser rundt moderstjernen sin på bare 19 timer.

(G) ravlagt for 52 millioner år siden

En liten bille ble fanget i rav for millioner av år siden, og ser like "frisk" ut den dag i dag. AMNH

Se på denne lille krabaten, en liten bille, også kalt Protoclaviger trichodens . Det ser ut som om den akkurat har trukket sitt siste åndedrag. Men slik er det ikke. Den er nylig funnet innkapslet i rav, og den er 52 millioner år gammel, skriver American Museum of Natural History. Billens livrett skal ha vært maur.

Utforsker antikkens "Titanic"

Marinarkeologer fant et to meter langt bronsespyd i det de omtaler som antikkens Titanic. Woods Hole Oceanographic Institution

– Dette er det største antikke skipsvraket som noen gang er funnet, påstår marinarkeolog Brendan Foley. Og han sikter til et 2000 år gammelt vrak som ble påvist i Hellas allerede for et hundreår siden, men som nå er undersøkt på ny av forskere fra Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) i Massachusetts. Blant nye funn er et to meter langt bronsespyd, anker av bly og dekketøy til bord. Skipet, fylt med luksusgjenstander, var antagelig på vei fra Lille Asia til Roma da det sank en gang mellom år 70 og 60 før Kristus.

Kan denne finne liv på Mars?

Kan denne europeiske roveren endelig svare på spørsmålet om det er eller har vært liv på Mars? Den lander i 2019. ESA

Amerikanerne har landet rovere på Mars, russere og kinesere har landet rovere på Månen. Snart er det Europas tur. Den europeiske romorganisasjonen ESA, der Norge er medlem, skal lande roveren ExoMars på den røde planeten i 2019, og målet er å lete etter liv eller tegn på tidligere livsformer. Nylig plukket ESA ut fire mulige landingsområder. To av dem er Mawrth Vallis og Oxia Planum. Her er berggrunnen mer enn 3,8 milliarder år gammel og rik på leire, noe som betyr at der fantes vann, skriver Norsk Romsenter. Det tredje mulige landingsstedet heter Hypanis Vallis og ligger ved et eldgammelt elvedelta. Her gir lag av finkornede sedimenter tilgang til materiale som ble avsatt for mer enn 3,45 milliarder år siden. Aram Dorsum er den siste kandidaten og er en kanal med sedimentære bergarter som er blitt avsatt på lignende måte som slammet som avsettes ved Nilen på jorda. Les også:

10 små begivenheter i en stor verden

Romfølelse — 12 utenomjordiske bilder

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Slik overlister du høstørreten

 2. NORGE

  Klassene i barneskolen eser ut

 3. NORGE

  Forsvarsbygg bruker millioner på PR-konsulenter mens forsvarsbygninger forfaller

 4. NORGE

  Møter en forandret rusomsorg

 5. NORGE

  Misbrukernes støttespiller på rehab: Arild Knutsen sprakk etter 17 år

 6. NORGE

  – Arilds stemme blir enda viktigere etter dette