Norge

- Har aldri fått så mange støtteerklæringer

De narkomanes talsmann Arild Knutsen har aldri fått så mange støtteerklæringer som da han fortalte om sitt tilbakefall i Aftenposten. Men han stusser over at det har vært stille fra høyresiden i norsk politikk.

 • Jørgen Svarstad

— Jeg gikk bare ut for å spise middag. «Notifications»-knappen på Facebook hadde gått bananas da jeg kom tilbake. I begynnelsen prøvde jeg så godt jeg kunne å svare alle kort, men jeg måtte gi opp, forteller Arild Knutsen.

Lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk fortalte i Aftenposten forrige ukeom rusproblemene som kom tilbake etter 17 år. Nå er han sykemeldt og under behandling hos Bergensklinikkene. Han er overveldet over all støtten han har fått.

— Jeg har aldri fått så mange støtteerklæringer. Årets Osloborger eller Toleranseprisen var ikke i nærheten av dette, sier Knutsen, som har vunnet en rekke priser for arbeidet sitt.

Tidligere og aktive rusmisbrukere og deres pårørende har kontakt.

— Det er veldig hyggelig for meg at dette betyr mye for folk som sliter. De er veldig glade for at jeg er åpen og forteller om årsakene bak. Nå kan folk begynne å lære at det er veldig mange veier inn, og derfor også veldig mange veier ut, sier han.

Var ruset da han mottok pris

Mange som jobber i rusfeltet har sendt støtteerklæringer.

Les også:

Les også

Kjære Arild, takk for at du minner meg på at sammen er vi mindre alene.

I Aftenposten fortalte Knutsen at han var ruspåvirket da han i høst mottok Amnesty-prisen på 50-årsdagen til Amnesty International.

— Jeg fikk en veldig hyggelig melding fra Amnesty om at fikk jeg ikke måtte ha dårlig samvittighet for det. Sånt gjør veldig godt, sier han.

— Jeg har også fått meldinger fra en del politikere. Det som er litt kjipt er at det nesten bare har vært fra venstresiden. Fra høyresiden har det vært dørgende stille.

- Hvordan tolker du det?

— Jeg tenker at det er der nulltoleranselinjen står sterkest. Det er ikke empatisk forståelse for hva som ligger bak. Men dette var ikke et politisk utspill. Jeg blottla noe sårbart og viste bakenforliggende årsaker. Jeg ville være ærlig og fortelle at jeg har falt og forsøker å reise meg. Derfor synes jeg dette er litt betegnende, sier han.

Kan mer enn å feie gater

Det er to år siden Knutsen sprakk.

Rusproblemene var en flukt fra den personlige katastrofen som rammet ham i 2011. Da døde hans 21 år gamle sønn av kreft. Knutsen jobbet mens han hadde rusproblemer.

— Som rusmisbruker kan du gjøre mye mer enn å selge gatemagasiner og feie gater. Det er i beste fall det du får tilbud om, hele det øvrige arbeidsmarkedet støter deg ut. Jeg hadde ikke mistet ressursene, sier han.

Helseministeren hilset

Han skal etter planen ut av institusjonen i midten av januar.

- Hvordan har julen vært?

— Jeg gjør ikke noe ut av det. I julen føler jeg meg nedstemt, for jeg får assosiasjoner til den vonde julen da jeg vokste opp.

Oppdatering på SMS fra Arild Knutsen onsdag kl. 22:

"Hei! Nå har jeg fått hyggelige tilbakemeldinger fra to i Høyre. Bent Høie skrev varmt og godt på Twitter for noen timer siden."

 1. Les også

  Misbrukernes støttespiller på rehab: Arild Knutsen sprakk etter 17 år

 2. Les også

  – Arilds stemme blir enda viktigere etter dette

 3. Les også

  Møter en forandret rusomsorg

Arild Knutsen er overveldet over all støtten han har fått etter at han fortalte om sitt tilbakefall til rusen i Aftenposten. Julen 2012 orket ha ikke å gå hjem til sorgen over sin døde sønn og havarerte samboerforhold. Kjøpet av en dose amfetamin startet et ruskjør der de narkomanes oppreiste forsvarer nesten bukket under. Paul S. Amundsen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  – Arilds stemme blir enda viktigere etter dette

 2. NORGE

  Misbrukernes støttespiller på rehab: Arild Knutsen sprakk etter 17 år

 3. NORGE

  Arild Knutsen etter rusnedtur: - Jeg har tatt etterutdanning i narkomani

 4. KRONIKK

  I sommer kjøpte jeg heroin til datteren min på 22

 5. OSLOBY

  Arild Knutsen om uteområde for rusmisbrukere: – Ingen vil ha et lovtomt rom

 6. A-MAGASINET

  Sturla Haugsgjerd gjemte seg på do med heroin. Så orket han ikke mer av dobbeltlivet.