Listhaug takker for massiv blomsterstøtte. Bak ny Facebook-aksjon står flere innvandringsfiendtlige grupper.

Fredag ettermiddag inviterte Sylvi Listhaugs politiske rådgiver, Espen Teigen fotografer til statsrådens kontor for å ta bilder av statsråden. Journalister fikk ikke adgang.

 Flere paller med blomster er blitt levert til justisminister Sylvi Listhaug i løpet av fredagen. Bak blomsterflommen står blant andre sympatisører som har gått sammen om en aksjon på Facebook.

Det siste døgnet har tilhengere av justisministeren spredt FB-oppdateringer og plakater med oppfordringer om å bestille blomster til Listhaug, og få dem levert til hennes kontor i Justisdepartementet i Nydalen eller på Stortinget.

Sympatierklæringene har strømmet inn fra en rekke enkeltpersoner, men søk på Facebook viser at aksjonen særlig har spredt seg via innvandringsfiendtlige Facebook-grupper som «Vi som støtter Sylvi Listhaug» og «Slå ring om Norge».

Den første gruppen har som profilbilde en «sosialist» som vanner «islam», og har over 64.000 følgere.

Slik fremstår en av mange oppfordringer om å sende blomster til Listhaug i flere innvandringsfiendtlige grupper på Facebook.

Slagordet til gruppen «Slå ring om Norge» er som følger:

« Steng grensen – Stopp integreringen – Send dem hjem – Gjør Norge norsk igjen».

Gruppen har over 37.000 følgere, og har solkorset formet som et norsk flagg som sitt profilbilde.

Facebook-gruppen «Slå ring om Norge» bruker solkorset formet som et norsk flagg som profilbilde.

Det er til forveksling likt symbolet som blant andre nazistiske Nasjonal Samling brukte før og under andre verdenskrig.

«De største trusler mot Norges sikkerhet sitter på Stortinget», heter det på en annen plakat på Facebook-gruppen.

«Asylsøkere bør DNA-testes, GPS-merkes og interneres i arbeidsleirer», heter det på en tredje plakat som er publisert det siste døgnet.

En tredje gruppe som har spredt de samme oppfordringene kaller seg «Nei til islam på alle plan».

Facebook-gruppen «Vi som støtter Sylvi Listhaug» har klare budskap mot innvandring og islam. Profilbildet viser en «sosialist» som vanner «islam».

Aftenposten har funnet flere ferdigskrevne oppskrifter på hvor og hvordan Listhaugs støttespillere kan sende henne blomster.

En av Facebook-gruppene der oppfordringer om blomsterstøtte til Listhaug er spredt det siste døgnet, fremstår med klart islam- og innvandringsfiendtlig budskap.

«Vi er mange som har bestilt blomster allerede!», heter det på gruppen til «Slå ring om Norge.

«Husk å sende kaktuser til Støre», skriver en av gruppens medlemmer.

En av mange varianter av oppskrift på hvordan Listhaug kan støttes med blomster som det siste døgnet er sirkulert på Facebook. Denne ble publisert i «Slå ring om Norge»

Det er også en rekke enkeltpersoner som har tatt initiativ til å sende blomster til justisministeren.

En av dem er Shurika Hansen, som har illustrert sin oppfordring med et bilde der hun står sammen med Listhaug.

Aftenposten har vært i kontakt med Listhaugs politiske rådgiver Espen Teigen.

Han sier at justisministeren ikke vil snakke med journalister fredag.

Shurika Hansen er en av mange privatpersoner som har oppfordret til å sende blomster til Listhaug.

– Vi har ikke mer å tilføye til det som foregår akkurat nå, sier Teigen.

Under fotoseansen med blomstene slapp fotografer fra TV 2, Dagens Næringsliv og Aftenposten inn. Aftenpostens reporter fikk ikke lov til å bli med inn, og kunne derfor ikke stille Listhaug spørsmål om saken eller de mange blomstene.

Sylvi Listhaug skriver på sin egen Facebook-profil at hun er «helt overveldet» over støtten hun har fått gjennom blomster og hilsener.

– Det er vanlige folk som sender blomster

Teigen avviser at flertallet av blomsterbukettene som kom til Listhaug fredag, stammer fra Facebook-aksjoner fra innvandringsfiendtlige miljøer.

– Det er selvfølgelig sikkert noen slike som har sendt blomster, men jeg har lest alle kortene, og mesteparten kommer fra helt vanlig folk. Avsenderne er blant andre personer som stemmer Høyre, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Frp. Det er stygt om de som har sendt blomster skal brunbeises som høyreekstreme, sier han.

Teigen viser også til at «Gruppa for Frp-venner i Norge» har sirkulert oppfordringene om blomsterhilsener.

Listhaug: – Er det galt å motta blomster også nå?

Justisminister Sylvi Listhaug har sendt følgende uttalelse per sms etter at Aftenposten publiserte denne saken:

«Jeg kommer ikke til å beklage at jeg har mottatt blomster. Er det galt å motta blomster også nå? Jeg tar fullstendig avstand fra folk som er nynazister eller fronter rasisme. Det har jeg gjort mange ganger. Men jeg kommer ikke til å beklage for at folk har sendt meg blomster. Når jeg åpnet blomstene og leste kortene var det folk som er åpen om at de støtter Frp, støtter andre partier, det var lokallag og folk fra hele landet».

Siv Jensen: - Nå er det vel på tide å roe ned

Frps partileder Siv Jensen skrev dette på Facebook om sin partikollega ved 19.30-tiden fredag:

« Nå er det vel på tide å roe ned. Sylvi har gitt en uforbeholden unnskyldning. Hun er en solid statsråd som jobber for et trygt og sikkert Norge. Hun har min fulle tillit og jeg håper vi snart kan konsentrere oss om å styre landet».

AUF’er postet bilde av blomsterhav etter 22. juli

Helén Ingrid Andreassen, som overlevde Utøya og som er aktiv i Oslo AP i dag, reagerer sterkt på Listhaugs blomsterbilde. Fredag postet Andreassen et bilde på Twitter av blomsterhavet som bare ble større og større i Oslo etter 22. juli, som en slags bilde-kommentar til statsrådens bilde.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, sier Andreassen.

- Listhaug viser ikke anger for noe. Det er sårende, og det er farlig, og som overlevende blir jeg redd for de holdningene hun nører opp om. Flere av blomstene kommer jo fra det jeg mener er en rastistisk gruppe, Slå ring om Norge, legger hun til.

- Listhaug skriver på SMS til Aftenposten: «Er det galt å motta blomster også nå?»

- Er det sant!? Jaja, jeg synes det er galt å takke for blomster fra sånne grupperinger når man har brukt hele uka på å såre Arbeiderpartiet og overlevende etter Utøya. Jeg håper og tror dette ender med mistillit, sier Helén Ingrid Andreassen.

AP-leder Jonas Gahr Støre skriver i en SMS til Aftenposten at han ikke ønsker å kommentere Sylvi Listhaugs blomsterbilde. Partisekretær Kjersti Stenseng skriver på Facebook at hun fredag har brukt tid på å lese poster og kommentarfelt på Facebook, og at hun er «skremt over det som regelrett er hat, rasisme og drapstrusler som florerer i enkelte fora.»

Stenseng skriver:

«Et eksempel er siden «Slå ring om Norge», som har nær 40.000 følgere på Facebook. Her spres rasistisk propaganda og det oppfordres til drap mot ledende politikere fra flere partier.»

KrF: - Takker nei til å kommentere stuntene til Listhaug

Aftenposten har forsøkt å få partileder Knut Arild Hareide i KrF til å kommentere saken, men kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy i partiet skriver dette i en sms:

«Tror vi takker nei til å kommentere stuntene til Listhaug nå. Vi har en viktig dag mandag».

Også SV-leder Audun Lysbakken avslår å kommentere saken.