PST og Riksadvokaten hadde allerede onsdag bestemt seg for å sikte Waras samboer

Dagen før statsminister Erna Solberg ble informert om siktelsen mot Tor Mikkel Waras samboer, ble PST og Riksadvokaten enige om hvordan de skulle informere departementets ledelse om saken.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch bestemte onsdag at PST skulle ha påtaleansvaret i saken mot Laila Anita Bertheussen. Her avbildet da han vitnet i ankesaken mot politimannen Eirik Jensen.

Det betyr at påtalemyndigheten allerede onsdag hadde bestemt seg for å ta ut siktelse mot samboeren til justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara, som nå er i permisjon.

Under et møte onsdag bestemte PST og Riksadvokaten detaljene i hvordan Wara skulle få vite om siktelsen mot hans samboer, Laila Anita Bertheussen. Det opplyser Riksadvokaten, Tor-Aksel Busch, til Aftenposten.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch opplyser at han jevnlig er blitt orientert om etterforskningen av truslene mot Wara og hans familie, spesielt den siste uken.

Torsdag ble Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, siktet for å ha diktet opp en straffbar handling. PST mistenker at hun selv stiftet brannen i bilen natt til søndag og ved det ga inntrykk av at den var påtent av noen andre. Statsrådens samboer nektet straffskyld.

Onsdag besluttet Busch at PST skulle ha ansvaret for etterforskningen og påtaleansvaret i saken.

Under møtet onsdag denne uken ble det drøftet «hvorledes – og på hvilket tidspunkt – informasjon om siktelsen skulle gis til departementsråden i Justisdepartementet», skriver Riksadvokaten i en e-post til Aftenposten.

Departementsråden er øverste byråkrat i departementet.

Les også

Waras samboer langet ut på Facebook. Nå er hun selv siktet.

Riksadvokaten bestemte onsdag at PST skulle ha ansvaret for etterforskningen og påtaleansvaret i saken.

Elden: Blindspor

Bertheussens forsvarer, advokat John Christian Elden, opplyser til Aftenposten at hun ønsker å belyse sin uskyld i saken.

– Hun har nøyaktig samme oppfatning som hun utdypet overfor politiet i går før hun ble løslatt. Hun håper bare blindsporet ikke reduserer prioriteten på etterforskningen, skriver John Christian Elden i en SMS til Aftenposten fredag.

Ifølge Elden har politiet ikke bedt om nye avhør i saken. Til Dagens Næringsliv forteller han at Wara og samboeren slapper av sammen i dag og at hun stiller opp for avhør dersom politiet ønsker det.

Ifølge VG skal PST i all hemmelighet ha installert overvåkingskamera i nabolaget til Wara og samboeren, og slik skal de ha sikret seg bevis i saken mot Bertheussen. Dette bestrider Elden.

– Det er ingen hemmelig overvåking. PST har bekreftet til meg at dette er omstendigheter Wara og samboer er godt kjent med, og opptakene involverer ikke på noen måte samboeren, sier han til NTB.

I en artikkel som ble publisert fredag 12. april på VG skriver avisen følgende om den påståtte hemmelige overvåkingen: «Dette var kildeopplysninger gitt til VG, som ikke medfører riktighet».

PST opplyser til VG, via kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken, at de ikke ønsker å uttale seg om konkrete etterforskningsskritt.

Les også

Politikere i sjokk etter siktelsen: – Jeg håper PST tar feil

Kriminalteknikere arbeidet inne i boligen til Tor Mikkel Wara og samboeren torsdag kveld.

Riksadvokaten: Ingen statsråd eller departement kan instruere Riksadvokaten

«Påtalemyndigheten er i den enkelte sak politisk uavhengig, og ingen statsråd eller departement kan instruere Riksadvokaten», heter det i e-posten fra Riksadvokaten.

Han peker på at regjeringen i prinsippet kan instruere ham i enkelttilfeller, men at det ikke finnes eksempler på at denne adgangen er blitt benyttet i praksis.

Riksadvokaten peker på at det av hensyn til påtalemyndighetens uavhengighet var viktig at informasjonen om siktelsen ble gitt på «korrekt måte og til riktig tidspunkt».

Han ønsker ikke å gi ytterligere informasjon i saken, men viser til PST.

«Informasjon fra påtalemyndigheten i denne saken må gis med én stemme, og det er fra PST.»