Norge

Å iscenesette seg selv

Kunstverket She is/Dust catches light, 2011 Marie Sjøvold (født i 1982)

 • Heidi Borud

KUNSTNEREN

Nærhet versus intimitet? Hvor går egentlig den grensen? Det kan man reflektere over når man betrakter Marie Sjøvolds bilder. Hun skaper nærhet, men går neppe over intimitetsgrensen. Sjøvold viser sin sårbare kropp, men det er mye vi ikke ser. Hun trekkes frem i mange medier for tiden, senest i A-magasinet, hvor forfatteren Thomas Espedal fremhever hennes fotokunstbøker som « HELT unike». Hun iscenesetter seg selv og sitt liv, og hever temaene opp på et nivå som gjør dem allmenne.

EPOKEN

Hun er en av mange unge kunstnere som dro til Berlin på 2000-tallet for å jobbe og videreutvikle seg som fotograf og kunstner. Høygravid kom hun hjem til Oslo/Asker i 2009, og karrièren har skutt fart. Nå har hun Statens arbeidsstipend for yngre kunstnere. I likhet med andre samtidskunstnere bruker hun ulike virkemidler og medier, performance og pop-up-gallerier når hun utforsker nære familie— relasjoner.

HISTORIEN BAK BILDET

Jerntablettene på kjøkkenbordet. Lettmelken. Solsikken henger med hodet. Det ufødte barnet i magen. Det fraværende blikket og den åpne morgenkåpen. Det er ikke akkurat en sprudlende, vordende mor vi ser. Snarere undrer vi på om det er en svangerskapsdepresjon hun tematiserer. Hun illustrerer i hvert fall en høygravid tristesse. Bildet vi ser er del av et større kunstprosjekt fra 2011 - She is /Dust catches light (støv fanger lys ) hvor hun dokumenterer sine besteforeldre som går ut av tiden. Det er rørende hvordan hun viser kjærlighet og fortrolighet, samtidig som det er en klar distanse i bildene. Dette er ikke et privat fotoalbum. Fotokunstboken er utgitt med støtte fra stiftelsen Fritt Ord og kan kjøpes på Tronsmo bokhandel og Fotogalleriet i Oslo.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kunstverket

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Marie Sjøvold: – Søvn er både hverdagsmagi og mareritt

 2. KULTUR

  Dette er fotoutstillingene du bør få med deg i Oslo akkurat nå

 3. KULTUR

  Marie Sjøvold fotograferte sovende mennesker: – Utfordringen var at de våknet av kameraets klikking.

 4. KULTUR

  Ukens kunst: Strikketøyet forteller om oss og dem

 5. OSLOBY

  Fotokunst mot miljøødeleggelser i Oslo

 6. NORGE

  VG: Spesialenheten har opprettet sak mot PST-sjefen