Norge

Rekordstort narkotikabeslag i Lofoten og Vesterålen

Politiet har rullet opp den største narkotikasaken i Lofoten og Vesterålen noen gang, melder NRK. Det er også avdekket bestilling av drap i den samme saken.

  • linus.rovik.hauge@ntb.no

– Politiet har siden høsten 2018 etterforsket et organisert narkotikanettverk i Nordland. I desember 2018 gikk politiet til aksjon, og resultatet ble det største amfetaminbeslaget i Nordland, flere kilo hasj og fem pågrepne, opplyser politiadvokat Stian Pedersen Mojlanen i Nordland politidistrikt.

Ifølge NRK er det snakk om 14 kilo amfetamin som før jul ble beslaglagt i Vågan kommune, og rundt 8 kilo i Sortland. Politiet ønsker foreløpig ikke å bekrefte dette, men nøler ikke med å beskrive mengden beslaglagt narkotika som betydelig.

– Beslagene er alle sammen gjort i Lofoten. Politiet kan av hensyn til den pågående etterforskningen ikke gå inn på hvor i Lofoten beslagene er gjort eller eksakt antall kilo, men amfetaminbeslaget er det største som er gjort i Nordland politidistrikt, sier Mojlanen.

Organisert nettverk

Politiadvokaten opplyser at politiet fattet mistanke mot enkeltpersoner, og at nærmere undersøkelser viste at det dreide seg om et organisert nettverk som over tid har forsynt flere nordlandskommuner med narkotika.

– Det har vært satt av store politiressurser for å etterforske dette nettverket. Etterforskningen har pågått i områdene Rana, Salten og Lofoten og vært ledet og koordinert av avsnitt for spesiell etterforskning i Nordland, sammen med lokalt politi, forteller politiadvokaten.

Etter at politiet rullet opp en omfattende narkotikasak i Tromsø, der sju menn nå er tiltalt i en sak som gjelder et beslag av 66 kilo amfetamin, mener politiet i nord at de nå har knust et omfattende narkotikanettverk.

Kan bli flere pågripelser

Den antatte hovedmannen i saken i Lofoten ble ifølge NRK varetektsfengslet i Trondheim like før nyttår. Han er av utenlandsk opprinnelse, men har bodd i Vågan kommune i flere år før han flyttet til østlandsområdet. En annen mann som også er varetektsfengslet, skal ha stått for oppbevaringen av stoffet i Lofoten. Han skal være kjent av politiet fra før, men i forbindelse med mindre forseelser.

Ytterligere en person sitter også varetektsfengslet i forbindelse med etterforskningen av narkotikanettverket. Alle tre er underlagt brev- og besøksforbud.

Politiet utelukker ikke at det vil bli gjort flere pågripelser.

Drapsbestilling

Ifølge NRK har narkotikasaken også forgreininger til andre saker, blant annet bestilling av drap på en mann fra Vågan. Mannen fikk ifølge kanalen telefon fra politiet med beskjed om ikke å reise noen steder fordi noen hadde planer om å drepe ham. Mannen leverte en politianmeldelse 2. januar i år.

Nordland-politiet ønsker ikke å bekrefte drapsbestillingen, men sier de etterforsker «hendelser som skal ha oppstått i kjølvannet av narkotikabeslaget.»

– Noen av disse etterforskes som separate saker, men av hensyn til etterforskningen kan ikke politiet kommentere dette nærmere på nåværende tidspunkt. Politiet vil kunne komme tilbake med flere opplysninger etter hvert som etterforskningen skrider fram, sier Mojlanen.

– Det gjenstår fremdeles omfattende etterforskning i denne saken, noe som gjør at politiet må være tilbakeholden med å gi ut informasjon, understreker politiadvokaten.

Les mer om

  1. Narkotika
  2. Lofoten
  3. Etterforskning
  4. Drap