Norge

PST: Rundt 30 norske fremmedkrigere i Syria

Ifølge PST er rundt 30 nordmenn drept i Syria, 40 har returnert og 30 antas å befinne seg i landet med usikker status, skriver ABC nyheter.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB

IS har mistet de store landområdene de erobret i Irak og Syria i 2014. Ifølge en rapport FN kom med tidligere i år, er anslagsvis 20.000 til 30.000 IS-krigere fortsatt igjen i Irak og Syria på tross av nederlagene på slagmarken.

Samtidig har strømmen av utenlandske rekrutter til IS så å si stanset. I november 2018 kontrollerte IS mindre enn én prosent av territoriet i «Kalifatet» som ble opprettet i 2014, skriver ABC Nyheter.

– Det er vanskelig å definere IS i dag, hvor svært mange har blitt drept, arrestert eller er returnert til sine hjemland, sier forsker Truls Hallberg Tønnesen ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Mange fremmedkrigere har returnert til Europa, der en rekke er blitt pågrepet og siktet etter ankomst. Status for norske fremmedkrigere er ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at rundt 30 nordmenn er drept, 40 har returnert og 30 antas å befinne seg i Syria med usikker status. På nåværende tidspunkt finnes det lite informasjon om de gjenværende norske fremmedkrigerne i Syria.

– De som antas å befinne seg i Syria, vet vi lite om. Av disse er ti kvinner, hvor minst én kjent sitter i en leir. Det er i tillegg minst 20 barn av disse som befinner seg i Syria, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Ifølge PST har de oversikt over dem som har vendt hjem til Norge. Noen sitter i fengsel, mens andre blir fulgt nøye med på av PST. Ifølge PST har ingen kvinner så langt returnert til Norge.

Les mer om

 1. Fremmedkrigere
 2. PST

Relevante artikler

 1. VERDEN

  18 barn av nordiske IS-foreldre er hentet hjem. Kun Norge har latt foreldre bli med.

 2. VERDEN

  Shamima Begum (19) angrer ikke på at hun sluttet seg til IS. Nå har hun utløst en hissig debatt om retur av fremmedkrigere.

 3. VERDEN

  Ber europeiske land hente hjem IS-kvinner og barn etter at sønnen til britisk 19-åring døde

 4. NORGE

  PST: Ytterligere ti norske fremmedkrigere trolig drept i Syria og Irak

 5. NORGE

  Kjente forfattere og musikere krever at de norske barna i Syria hentes hjem

 6. VERDEN

  Da mannen ble drept, la den norske IS-enken en plan for å rømme fra Syria. Men da var det for sent.