Norge

Stortinget sier ja til salg av militært materiell til Emiratene

Stortingets utenriks- og forsvarskomité krever ikke stans i salg av militært materiell fra Norge til Emiratene, til tross for landets krigføring i Jemen.

14 millioner mennesker i Jemen står ifølge FN på randen av sult, noe Saudi-Arabias og De forente arabiske emiraters krigføring får en stor del av skylden for. Foto: AP / NTB scanpix

 • nils.inge.kruhaug@ntb.no

Torsdag la komiteen, som ledes av Anniken Huitfeldt (Ap), fram sin innstilling om «Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2017, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid».

Flere av partiene gir i sine merknader uttrykk for dyp bekymring over situasjonen i Jemen, der Saudi-Arabia i spissen for en regional koalisjon siden mars 2015 har ført krig mot Houthi-opprøreren.

Minst 10.000 mennesker er drept i krigen og halve Jemens befolkning trues nå ifølge FN av sult.

Les også

Senatet åpner for å straffe Saudi-Arabia

Stanset eksporten

Som følge av den dramatiske situasjonen i Jemen har regjeringen besluttet at det ikke skal selges våpen og ammunisjon til de krigførende landene.

Etter press fra flere partier, hjelpeorganisasjoner og trossamfunn besluttet utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tidligere i måneden også å stanse eksporten av annet norsk militærmateriell til Saudi-Arabia.

De forente arabiske Emiratene, som er det landet i koalisjonen som har flest bakkestyrker i Jemen, får imidlertid fortsatt kjøpe militært materiell fra Norge, noe SV var alene i utenriks- og forsvarskomiteen om å ha innsigelser mot.

Saudi-Arabias og De forente arabiske emiraters krigføring mot Houthi-opprørerne i Jemen har lagt skoler, sykehus og vannrenseanlegg i grus og bidratt til det FN kaller verdens verste humanitære krise. Foto: AP / NTB scanpix

Uforståelig

Redd Barna reagerer sterkt og stiller seg uforstående til at Stortinget fortsatt vil tillate eksport av militært materiell til Emiratene, sett i lys av landets krigføring i Jemen.

– 85 000 barn har dødd av sult og sykdom siden krigen i startet. Det er åpenbart at de krigende partene ikke bør få militærstøtte til å fortsette denne krigen, sier hjelpeorganisasjonens generalsekretær Birgitte Lange.

– Regjeringen sier selv at de ikke vil godkjenne nye lisenser til Saudi-Arabia, blant annet på grunn av situasjonen i Jemen. Hvorfor fortsetter da eksporten til Emiratene, som er like aktive i krigen, spør Lange.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Jemen
 2. Krig
 3. Eksport

Relevante artikler

 1. NORGE

  Glede over eksportstans av militært materiell til Saudi-Arabia

 2. NORGE

  Opposisjonen raser mot eksport av våpen til Jemen-krigen

 3. VERDEN

  Verdens verste humanitære krise fyller fem år

 4. VERDEN

  Jemenittiske opprørere truer med å angripe Emiratene

 5. NORGE

  Vil stanse våpensalg til Saudi-Arabia

 6. VERDEN

  USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet