Nobelprisvinner advarer mot gratis tilgang til forskning

Nobelprisvinner Edvard Moser ved NTNU advarer mot planen om å gjøre all statsfinansiert forskning åpent tilgjengelig. Han mener det ødelegger for Norge.

Nobelprisvinner i medisin Edvard Moser bekymrer seg for norsk forsknings framtid. Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix

Plan S, som professoren i nevrovitenskap reagerer på, er utarbeidet av EU-kommisjonen, Det europeiske forsknings­rådet og flere nasjonale forskningsråd. Ifølge Dagens Næringsliv er hensikten å gjøre all statsfinansiert forskning gratis å lese for alle fra 2020.

I dag er det slik at de mest velrenommerte tidsskriftene ikke har åpen tilgang. Det meste av det som regnes som viktig forskning, publiseres i internasjonale tidsskrifter kun tilgjengelig via abonnement, vanligvis ganske dyre sådanne.

– Selv om det er en god målsetting å gjøre forskning åpent tilgjengelig, spiller man høyt og risikerer å destruere norsk toppforskning ganske fort med Plan S i sin nåværende form, sier professor Edvard Moser ved NTNU.

Han tror blant annet norske forskere kan få problemer med å finne samarbeidspartnere.

– Ingen vil samarbeide med land der de nektes å publisere i de kanalene som betraktes som de beste, sier Moser.

I neste omgang tror Moser planen vil bety at færre vil blir forskere i Norge. Viktige forskningsland som Tyskland, USA og Kina vil ikke være med på Plan S.