Venter pent og stabilt høstvær på Østlandet

Det blir fuktig vær over store deler av landet inn mot helgen. Østlendingene er de eneste som er sikret solbrillevær de kommende dagene.

Solen tittet frem over Oslo 1. oktober. Slik vil det også bli de neste dagene.

–De neste dagene blir det lavtrykksaktivitet fra kysten av Rogaland og helt til opp til Finnmark, sier vakthavende meteorolog Magni Svanevik ved Meteorologisk institutt.

Østlandet skiller seg ut og er den eneste landsdelen som kan smykke seg med pent og stabilt vær de kommende dagene. Østlendingene kan faktisk finne fram solbrillene.

– Det blir en god del sol, rolige vindforhold og varme temperaturer opp mot ti grader. I helgen kan det bli enda varmere.

– Jeg ville absolutt befunnet meg på Østlandet i helgen, ler Svanevik.

Natt til torsdag kan det bli nattefrost på Østlandet. Inn mot torsdag og fredag blir temperaturene litt høyere, og da er ikke frosten så utbredt lenger.

Vått vær i resten av landet

I resten av landet er bildet et litt annet. Vestlandet får lokalt store nedbørsmengder allerede torsdag. Det våte været går hardest utover Nordvestlandet, hvor det kommer mellom 50 og 70 millimeter nedbør i løpet av fredagsdøgnet.

Slik så det ut i gatene i Bergen 30. september. De neste dagene blir det mer vann fra oven på Vestlandet.

– Mengden er ikke så uvanlig for Vestlandet, sier Svanevik.

Deretter beveger lavtrykket seg nordover og treffer Troms og Finnmark inn mot helgen.

– I kyststrøkene i nord blir det ganske grått og vått vær, men utsikten for indre strøk er bedre. Finnmarksvidda får det beste været i Nord-Norge. Her blir det stort sett minusgrader og oppholdsvær.

Lettere på søndag

I etterkant av lavtrykket som passerer kan kyststrøkene få en del byger. Mot slutten av helgen får vestlendingene imidlertid en liten pause fra det fuktige været.

– Søndagen ser lysere ut, det kan absolutt bli en fin dag, sier meteorologen.

Dessverre blir oppholdsværet kortvarig. I starten av neste uke blir det en ny runde med regn. Da vil det dryppe helt fra Hordaland til Nordland.

Sørlandet får smake på både vest- og østlandsværet. Her blir det litt regn torsdag og fredag, men så blir været betydelig lettere i helgen.

Torsdag kveld blir det et væromslag i fjellet. Da kommer det regn og snøgrensen blir høyere.