Norge

Kongemotstanderne mobiliserer

Spanias republikanere mener kong Juan Carlos' abdikasjon er en gyllen anledning til å kaste hele kongehuset.

Tusenvis av spanjoler har strømmet til gatene de siste dagene for å rope ut sin misnøye mot monarkiet.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

— Folkeavstemning nå!

Flere politikere holdt opp plakater med disse ordene før avstemningen i parlamentet i Madrid i går morges. Uttrykket var også et av de mest brukte på Twitter i Spania i går. Men til liten nytte. Et overveldende flertall i det spanske underhuset stemte for loven som formelt tillater kong Juan Carlos å abdisere til fordel for sin sønn Felipe.

En av dem som holdt opp plakat, var senator José Manuel Mariscol, selv om han ikke skal stemme før loven kommer til senatet neste uke. Politikeren representerer venstrepartiet Izquierda Unida, et av småpartiene som gjorde det godt i EU-valget for et par uker siden, og som kjemper for at Spania skal bli republikk. I knapphullet har han en blomst med republikanernes farger: rødt, gult, lilla.

— Vi vil fortsette å kreve forandring. Vi mener valget står mellom demokrati og monarki. Monarkiet under Juan Carlos har gått fra å være ett som representerer Spania til ett som tillater korrupsjon, sier Mariscol, som håper torgene vil fortsette å fylles med monarkimotstandere.

Mer populær etter abdikasjon

Spanias kongefamilie da de var i katedralen i Palma på Mallorca i påsken. Fra venstre prinsesse Letizia, kronprins Felipe, dronning Sofia, kong Juan Carlos og barnebarna Sofia og Leonor.

Helt siden kong Juan Carlos fortalte at han vil tre av og overlate tronen til kronprins Felipe, har det vært små og store demonstrasjoner mot monarkiet i spanske gater. I helgen deltok flere tusen.Tirsdag kveld var det noen titall på Puerta del Sol, midt i Madrid, med slagord som "Folket bestemmer" og "Demokrati ledet av en konge, er som en Porsche dratt av en okse". Etter avstemningen i parlamentet i går, var det på ny en protest like ved, men det var sannsynligvis flere politifolk og journalister enn demonstranter der.

En ny meningsmåling viser at 55 prosent av spanjolene ønsker at Spania skal forbli et monarki. Det er flere enn for bare noen måneder siden. Men flertall vil også at folket skal få si sin mening om styreformen. Abdikasjonen har derfor utløst en debatt om Spania bør forbli et kongedømme.

Målingene viser at flere ser positivt på Juan Carlos nå enn i januar, da han sto rekordlavt i kurs. Men hele 3 av 4 mener det var riktig av ham å abdisere.

Direktør José Miguel de Elias i meningsmålingsinstituttet Sigma Dos forklarer det med at tidligere målinger har vært knyttet opp mot skandalene som har skadet kongens omdømme de siste årene: korrupsjonssaken svigersønnen er innblandet i, den famøse elefantjakten og utroskapsryktene. Nå kan folket gjøre seg opp en mer helhetlig oppfatning av hans 39 år lange styre, tror de Elias.

Ny rolle

Det er ingen tradisjon for at spanske konger abdiserer, derfor er det mye usikkerhet knyttet til hva som vil skje. Ett av spørsmålene er hvilken rolle ekskongen vil ha? Det er ventet at kongen vil gå av neste onsdag, og at sønnen Felipe overtar dagen etter. Men heller ikke detaljene rundt denne seremonien er klare.

Den kongevennlige avisen ABC mente i går at dette er en anledning for pomp og prakt. Men mye tyder på at den nye kongen vil legge seg på en neddempet seremoni, for ikke å provosere kriserammede spanjoler. De fleste spanjoler har et godt inntrykk av ham, derfor er det ventet at tilhengerne vil være flere enn kongemotstanderne neste torsdag.