Profilert 22. juli-aktor vil bli nytt barneombud

Tidligere statsadvokat og aktor i 22. juli-saken Inga Bejer Eng (47) har søkt på stillingen som nytt barneombud.

Statsadvokat og aktor Inga Bejer Engh under dag 3 av rettssaken mot Anders Behring Breivik april 2012. Nå har hun søkt stillingen som barneombud. Her sammen med terroristens forsvarer Geir Lippestad.

Den profilerte nåværende tingrettsdommeren er en av 67 søkere til stillingen som barn og unges talsperson. 48 kvinner og 19 menn har søkt. Den offentlige søkerlisten kom torsdag kveld.

Sammen med daværende kollega Svein Holden var Engh aktor i straffesaken mot 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik våren 2012.

Hun fikk mye oppmerksomhet både i norske og europeiske medier etter sin utspørring av terroristen under hovedforhandlingen. Flere, både Norge og i Europa, var imponert over jobben hun gjorde med å angripe terroristens troverdighet.

Aftenpostens rettskommentator Inge D. Hanssen kalte utspørringen av Breivik i retten «noe av det beste han har sett på mange år i en norsk rettssal».

Aktoratet Inga Bejer Engh og Svein Holden under rettssaken mot 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik.

Etter å ha vært statsadvokat i 12 år, begynte Eng i 2014 som dommer i Oslo tingrett.

– Det er underlig at det ikke har vært mer politisk diskutert hva vi gjør for å verne barna i Norge mot vold og omsorgssvikt, for det skjer hver dag. Jeg har hatt saker som statsadvokat der støtteapparatet har feiltolket symptomer på overgrep, sa Bejer Engh i et intervju med Aftenposten i fjor sommer.

Flere kjente søkere

En annen profilert søker er advokat Cecilia Dinardi (41), advokat og partner hos Elden. Hun har blant annet barnevern og andre saker som omhandler barn, som sitt spesialfelt.

Også tidligere byråd i Oslo Øystein Søreide (49) og mannen til utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er på søkerlisten. Det samme er Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder i landsgruppen av helsesøstre og Inge Andersen tidligere generalsekretær i Norges idrettsforbund.

Barneombudet har ansvar for at barn og unges meninger blir hørt, og at deres rettigheter blir fulgt. En av de viktigste oppgavene er å passe på at norske myndigheter følger barnekonvensjonen.

Barneombudet er både et kontor og en person. Dagens barneombud Anne Lindboe ble valgt til barneombud i 2012 og skal ha jobben i seks år.