Møtte mannen som drepte faren under Nokas-ranet

For ni år siden ble faren til Kjetil Klungland drept under Nokas-ranet. I NRK Brennpunkt tirsdag kveld får du se hans møte med drapsmannen Kjell Alrich Schumann.

Kjetil Klungland, til venstre, møtte Kjell Alrich Schumann i fengselet.
  • Stavanger Aftenblad

– Jeg ønsker deg en god framtid, sier Kjetil Klungland til forvaringsdømte Kjell Alrich Schumann.

En kjølig høstdag i Trondheim finner et spesielt møte sted i byens fengsel.

Kjetil Klungland (32) sitter ansikt til ansikt med Kjell Alrich Schumann, mannen som drepte faren hans under NOKAS-ranet i 2004. Han møtte Schumann også i 2006 og 2010, men da var ikke tv-kameraene med, skriver Stavanger Aftenblad.

Han har noe viktig på hjertet, skriver NRK:

– Jeg har tenkt en del på hvordan det kan bli å møte deg ute igjen, på gata, enten det skulle være i Rogaland eller andre plasser. Jeg tenker at det vil være unaturlig for meg å gå forbi uten å si «hei». Jeg tenker at det vil være naturlig å hilse på deg, sier Klungland ettertrykkelig.

Han ser på Kjell Alrich Schumann, som lar Klunglands ord synke inn før han svarer:

– Jeg føler at det er naturlig å si hei tilbake. Jeg føler at det er på dine premisser, de tingene der. Jeg ønsker ikke på noen måte å trenge inn på dine områder der, svarer han.

Schumann: – Uventet å møte tilgivelse

Kjell Alrich Schumann soner en forvaringsdom på 16 år. Kjell Alrich Schumann har snart sonet ti år i fengsel for NOKAS-ranet. Han er dømt til forvaring i 16 år, men vet ikke når han slipper ut.

Schumann, som under rettssaken i 2005 gråt da han innrømmet å ha avfyrt de fatale skuddene som traff politiførstebetjent Arne Sigve Klungland i hodet, sier at han er glad for å ha en slags kontakt med Kjetil Klungland.

– Man har jo møtt veldig mye hat i denne situasjonen her, man har jo det. Og da er det veldig uventet å møte forståelse, eller en slags aksept, eller en slags tilgivelse fra et menneske som står så sentralt i dette, sier Schumann til Kjetil Klungland.

Les også

Tror stort hasj-parti kan ha blitt kjøpt med NOKAS-penger

Allerede under ankesaken mot ranerne i Stavanger bestemte han seg for at han ønsket å møte NOKAS-ranerne ansikt til ansikt i fengselet. Det viktigste var møtet med Kjell Alrich Schumann. Han har møtt sin fars drapsmann to ganger tidligere, første gang i 2006, andre gang i 2010.

Klungland: — Sikrer min egen livskvalitet

– Jeg har prøvde å fortelle om hva dette har gjort med mitt liv. Hvordan det er å miste en far, gjerne ved ved å snakke om hvordan ting hadde vært hvis det var omvendt. Hvordan det ville ha vært for den andre parten, hvis det var den det skjedde mot. Jeg prøvde å danne et bilde av hva pappa betydde for meg, og hva dette har gjort med mitt liv i forhold til savn og i forhold til å ha min far der, forklarer Klungland til NRK Brennpunkt.

– Har du tilgitt Kjell Alrich Schumann?

– Tilgivelse betyr for meg å sikre min egen livskvalitet. Jeg tenker at hvis jeg tilgir, så er det min egen livskvalitet jeg sikrer. Jeg kjenner på meg selv at jeg har et veldig godt liv i dag, og jeg er veldig takknemlig for det. Jeg tror at tilgivelsen har mye med det å gjøre, sier Kjetil Klungland.