Ingen storstreik i staten – partene enige på overtid

Partene i statsoppgjøret bekrefter at de er enige – streiken er avverget.

Fristen gikk ut ved midnatt natt til torsdag for lederen i LO Stat, Egil Andre Aas, og de øvrige sammenslutningene som megler med staten som motpart – Unio, YS og Akademikerne. Først på overtid ble de enige.

Etter å ha meglet på overtid siden midnatt, ble partene enige torsdag ettermiddag, opplyser LO Stat, ett av forbundene som har vært hos Riksmekleren.

– Dette har vært et svært tøft oppgjør, og derfor er jeg tilfreds med at vi kom i mål med dette resultatet, sier leder Egil André Aas i LO Stat i en pressemelding.

– Årets forhandlinger handlet mye om å bevare elementene i dagens hovedtariffavtale. Vi opplever et markert press mot både lønnssystem og opparbeidede rettigheter, sier han.

Ramme på 2,8 prosent

Totalrammen i oppgjøret er på 2,8 prosent. Det er satt av 0,95 prosent til lokale forhandlinger.

– Den lokale pottens andel av totalrammen er fortsatt større enn vi ønsker oss. Nå blir det en viktig oppgave for våre lokale tillitsvalgte å ta kampen for sine medlemmer i de lokale forhandlingene, sier Aas. Han skryter av samarbeidet mellom de tre statlige forbundene: LO Stat, YS Stat og Unio.

– Det at vi har klart å holde sammen i løpet av forhandlinger og megling har vært viktig. Samhold gir styrke. Det tror jeg vi kan skrive under på, alle tre.

Glad statsråd: skal se på en modernisering

Også kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) er glad for at partene har kommet frem til en løsning.

– Det vi er veldig glad for når det gjelder avtalenes innhold, er at vi har blitt enige om at potten skal fordeles 50 prosent lokalt og 50 prosent sentralt når det gjelder LO Stat, YS Stat og Unio, sier statsråden til NTB.

– Vi er også enige om å sette oss ned for å se på en modernisering av lønnssystemet. Vi står foran omstillinger og en teknologiutvikling som gjør at vi må diskutere dette, sier statsråden.

Akademikerne: Veldig fornøyd

Når det gjelder Akademikerne skal hele potten fordeles lokalt, forklarer Mæland. Hun sier det der også blir en «historisk modernisering» hvor man går fra 40 lønnsrammer til én.

– Totalt sett er vi veldig glad for å ha kommet i mål. Det har vært krevende. Alle har gitt og tatt, sier hun og berømmer både partene og meglerne for jobben som er gjort.

Også Akademikernes forhandlingsleder Anders Kvam er veldig fornøyd med torsdagens enighet, ikke minst den lokale fordelingen.

– Det er i tråd med våre ønsker når det gjelder økonomien. Vi har også jobbet iherdig i mange år for å få til en modernisering av tariffavtalen, en avtale som er fleksibel og enkel og egnet både for våre tillitsvalgte og våre medlemmer og for statlige virksomheter, sier han til NTB.

Kunne ha endt med storstreik

Hvis man ikke fant en løsning, var det varslet at rundt 6000 statsansatte i første omgang skulle tas ut i streik fra torsdag morgen.

De fire organisasjonene hadde varslet at hele 77.000 statsansatte kunne bli tatt ut i streik dersom en eventuell konflikt skulle vedvare.