Norge

Dette er historien om Joshua French

Joshua French ble pågrepet i Kongo for åtte år siden, sammen med nå avdøde Tjostolv Moland, begge mistenkt for drapet på sin sjåfør.

Joshua French er ventet til Norge i dag, ifølge NTB.

French (35) er norsk og britisk statsborger, og startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda.

De to var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet, men nektet begge straffskyld.

  • Les også: Joshua French skal være løslatt i Kongo

Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.

Bare Moland ble dømt for selve drapet.

Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

Ble dømt til livstid for drap på Moland

18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord. Også norsk Kripos, som bistod i etterforskningen, mente Moland hadde tatt sitt eget liv.

6. desember 2013 ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten, og i februar 2014 ble han dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

Anklaget for å rømme

I august 2014 ble han anklaget for å ha forsøkt å rømme etter at han ble pågrepet utendørs. Da hadde han av hensyn til sin svært reduserte helsetilstand bodd alene i en leilighet, under vakthold.

Norske myndigheter har lenge arbeidet for å få ham enten benådet eller overført til soning i Norge.

Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba sa i februar til NRK at presidenten vil benåde French i løpet av 2017.

VG melder 17. mai at French er løslatt. Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende holder pressekonferanse om situasjonen klokka 18 onsdag.

Les mer om

  1. Kongo (Kinshasa)
  2. Børge Brende