Norge

Sp-nestleder om asylforliket: – Ingen skam å snu

Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim vil trosse asylforliket, gjeninnføre rimelighetsvilkåret og finne en løsning for å hjelpe «oktoberbarna».

2. nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim på Senterpartiets landsstyremøte i Oslo i slutten av oktober. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Senterpartiet meldte onsdag at de ikke vil stemme for hasteforslaget fra SV om midlertidig stans i asylreturer til Afghanistan, men heller ta stilling til spørsmålet gjennom en grundig komitébehandling.

Tvinnereim sier til Klassekampen at det er «delte meninger i Sp om hva som er riktig». Hun mener Norge må gjeninnføre rimelighetskravet som Stortinget – med Sps støtte – fjernet i asylforliket i 2016.

– Det er ingen skam å snu, sier hun.

Tvinnereim sier det samme som Ap, at fjerningen av rimelighetsvilkåret førte til at terskelen for retur for mindreårige med midlertidig opphold er blitt mye lavere. Hun ønsker i tillegg å finne en løsning for «oktoberbarna», de enslige mindreårige asylsøkerne som nå fyller 18 år og skal sendes tilbake til Afghanistan.

– Det haster for de barna det gjelder. Og jeg og mange med meg mener at vi må klare å finne avgrenset løsninger, uten at vi omkalfatrer alle prinsipper, sier nestlederen. Hun får støtte av AUF-leder Mani Hussaini.

– Det er ingen skam å snu og gjeninnføre rimelighetsvilkåret. Alle andre europeisk land opererer med rimelighetsvilkår. Det er ingen grunn til å være bekymret for signaleffekten. Vi vil ikke bli mer liberale enn andre europeiske land. Vi vil bli mindre urettferdige, sier han.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Ap vil ha ny vurdering av oktoberbarna: - Ett skritt i riktig retning, sier NOAS

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Har du ikke skjønt hvorfor alle snakker om «oktoberbarna»? Da bør du lese denne saken.

 3. NORGE
  Publisert:

  Kirken mener Norge skusler bort sitt internasjonale renommé

 4. NORGE
  Publisert:

  Ap fikk flertall for forslag om å vurdere asylsaker fra unge afghanere på nytt. Nederlag for Listhaug og Regjeringen.

 5. NORGE
  Publisert:

  Mens Stortinget diskuterer oktoberbarnas skjebne, planlegger Regjeringen å sende dem til norsk barnehjem i Kabul

 6. NORGE
  Publisert:

  Forsker om asylvedtak: Endrer ikke ankomstbildet til Europa