«Greven» irritert på NRK

Varg Vikernes er svært misfornøyd med at NRK ikke nevnte bandet hans i dokumentarserien om rockens historie.

I en av sine mange artikler på Internett langer drapsdømte Varg Vikernes ut mot NRK. Han mener at «venstrefløy-ekstremistene som kontrollerer media» prøver å fortrenge den rollen bandet hans spilte på 90-tallet.

— Utelatt

I artikkelen klager han over at de som ser på NRKs «Svisj Metal»-sendinger ikke får anledning til å stemme frem låter fra bandet hans «Burzum». Programmet fungerer slik at seerne gjennom SMS-meldinger bestemmer hvilke musikkvideoer som skal sendes på skjermen. I tillegg er han misfornøyd med at bandet hans ikke ble nevnt da NRK for noen år siden laget en dokumentarserie om norsk rocks historie.«De prøver åpenbart å slette minnet av Burzum og meg, og bare tiden vil vise om det lykkes eller ikke. Mitt råd til dem er å vente med å prøve på dette til jeg er borte, og ikke lenger kan forsvare meg selv. Jeg er her fortsatt! Du bør ikke prøve å fjerne ett arr før såret er leget, og ditt sår blør fortsatt!» skriver Vikernes.

Vil endre loven

Varg Vikernes ligger for tiden i rettslig strid med kriminalomsorgen om retten til prøveløslatelse. Han soner sitt trettende år av drapsdommen fra 1994. I tillegg er han dømt til 14 måneders fengsel for ranet av en bil under en rømming i 2003. Som Aftenposten har skrevet tidligere, besluttet man i 1994 å vente med spørsmålet om sikring for å se an hvordan hans modning forløp gjennom tiden i fengsel. I mellomtiden er loven blitt endret, og man har nå ikke lenger muligheten til å vurdere sikring eller forvaring for Vikernes.Medlem av Stortingets justiskomité Hilde Magnusson Lydvo (a) mener man nå må vurdere å endre straffeloven på dette punktet.- Det kan se ut som om man i enkeltsaker bør kunne ha mulighet til å vurdere forvaringsspørsmålet også mot slutten av en soningsperiode. Men dette er også et spørsmål om den domfeltes rettssikkerhet, det vil kunne være en stor belastning å sone mange år uten å vite om dommen senere vil bli omgjort til forvaring. Regjeringen har varslet en gjennomgang av hele forvaringsordningen i løpet av året, og jeg mener det er naturlig at denne problemstillingen blir vurdert grundig i den forbindelse, sier Lydvo.

Her er Varg Vikernes - alias Greven - fotografert i retten i 1997.