Hun vil bruke hijab til politi-uniformen

Keltoum Hasnaoui Missoum (23) drømmer om å bli politi, og spør om å få bruke hijab.

- Dette er drømmen, her har jeg lyst til å jobbe, sier Keltoum Hasnaoui Missoum utenfor politihuset i Stavanger. Innvandreren fra Algerie som bor i Sandnes, vil gjøre alt for å bli politi, men betingelsen er at hun får bruke hodeplagget.

— Hei, kom inn, Missoum smiler bredt når hun åpner døren til huset på Lura. Josef (5) titter litt sjenert frem bak festdrakten til mamma, mens Jeasin (fire måneder) kikker opp på sommerfuglene som dingler fra silketråder i vogntaket. Storesøster Zara er på skolen. Keltoum Hasnaoui Missoum kom til Norge for åtte år siden, hun har fått tre barn, er i ferd med å opparbeide seg studiekompetanse og har jobbet som vekter i forskjellige vaktselskaper. Den store og eneste drømmen er å bli politi. På bordet ligger permen som inneholder all mulig informasjon og artikler om politiyrket og politiutdanningen, krav og retningslinjer. Den første utskriften er fra 2002.

En drøm

— Det er et inderlig ønske jeg har hatt i mange år, sier Missoum til Stavanger Aftenblad. - Men jeg ga litt opp den drømmen etter at jeg bestemte seg for å bære hijab. - Folk forbinder hijab med kvinneundertrykkelse, derfor er mange skeptiske. Jeg forstår folks skepsis, men det er basert på manglende kunnskap om hva dette er. Hijaaben er noe jeg har valgt å bruke selv. Den er viktig for meg og mitt forhold til min religion, sier Missoum. - Mannen min har ingenting han skulle sagt om hodeplagget, sier hun og slår opp latterdøren igjen. Han støtter meg hundre prosent og har tilbudt seg å passe barna mens jeg studerer, forteller Keltoum Hasnaoui Missoum.

Mistet jobben

I 2003 tok hun på seg hijaben, men valgte å ta den av igjen fordi det ble vanskelig i jobben som vekter. Noen år senere prøvde hun å veksle, tok den av i jobb og på hjemme, men for ett år siden bestemte hun seg for at hodeplagget skulle forbli på. Da mistet hun jobben i vaktselskapet. Missoum sendte e-post til Politihøgskolen som henviste til Politidirektoratet som igjen ba henne sende en skriftlig forespørsel. - Alle har vært veldig imøtekommende og vennlige. Opplevelsene så langt har vært utelukkende positive, sier 23-åringen. Nå er hun spent på svaret. - I jobben som vekter og dørvakt opplevde jeg at ungdommer med ulik kulturell bakgrunn stolte mer på meg. Det var lettere for meg å roe ned gemyttene, forteller hun til Stavanger Aftenblad.

Ikke undertrykket

Missoum føler seg ikke undertrykket i sin egen kultur eller hjemme. - Jeg føler heller at samfunnet undertrykker oss, sier hun, og mener det er bra at folk ser kvinner som bærer hijab i ulike yrker, som for eksempel i politiet. - Folk kan forstå at vi ikke er undertrykket. Kanskje det kan hjelpe oss til å bli mer akseptert, tror Missoum. - Minoriteter trengs i politiet, og den gruppen jeg representerer, bruker hijab, sier hun. Det viktigste for Keltoum Hasnaoui Missoum er å bli akseptert for den hun er. - Jeg tror det er mange muslimske jenter som ønsker å utføre ulike typer arbeid, men som blir stoppet av fordommene mot hodeplagg, sier hun.

FRA MAIL-UTVEKSLINGEN:

«Til Politihøyskolen. Jeg er 23 år gammel dame som er muslim fra Algerie. Jeg ønsker virkelig å bli politi, men lurer på om jeg fortsatt kan bruke min hijaab under utdanningen og i polititjenesten? Keltoum Hasnaoui Missoum» «Takk for mail. Det er ikke politihøyskolen som setter uniformsreglementet, og per i dag er det ikke åpent for dette. Du er velkommen til å ta kontakt for mer informasjon. Mvh Politihøyskolens opptakskontor»