Norge

PC-råd før skolestart

Skolestart er høysesong for bærbare PC-er. Her er rådene til valg av PC.

  • Christine Jensen

Elektronikkgiganten Elkjøp forventer å selge 10.000 bærbare PC-er de neste fire ukene. Det er en dobling sammenlignet med en vanlig måned.

Elkjøp erfarte i fjor, etter at Kunnskapsløftet ble innført, at det er kaotiske tilstander når elever og foreldre skal ut og kjøpe ny PC.

— Angrer

— Vårt inntrykk er at det råder PC-kaos når det kommer til hva elevene trenger når de skal kjøpe bærbar PC. Vi opplever stadig at de som kommer til oss ikke vet nok om hvilken type funksjonalitet, kapasitet, plattform, programvare eller nettløsning de trenger. Det samme gjelder sikkerhet og supportjenester etter kjøp. I ettertid oppdager dessverre noen at de skulle hatt funksjonalitet de ikke har kjøpt, eller at de har kjøpt langt mer enn de trenger, sier Thomas Hegerlund, salgssjef for data i Elkjøp Norge.

Ekspert-råd

Vi har snakket med PC Worlds redaktør, Bjørn Unnersaker, og fått hans råd til kjøp av bærbar PC.

— Det selges ingen PC-er på markedet i dag som ikke fungerer tilstrekkelig til kontorapplikasjoner og Internett-bruk. Man får bærbare PC-er helt nede i 3-4000 kroner som viser seg å være mer enn bra nok. Det er to ting som driver PC-prisene i været; spillegenskaper og vekt, sier Unnersaker til Forbruker.no.

Det eneste han har å utsette på de billigste PC-ene er minnekapasisteten.

— En del av de aller billigste har 512 MB minne. Dette bør oppgraderes med en gang, men det er både enkelt og billig å gjøre senere, så ikke la det hindre deg i å kjøpe PC-en. 1GB minne er et minimum i dag, mener Unnersaker.

LES OGSÅ: Minimumskravene for Vista

Han vil også anbefale å kjøpe en bærbar PC som har innebygget multileser for minnekort. Det er veldig kjekt. Og skal du kjøpe en PC med Windows Vista, så er Home Premium-versjonen å anbefale fremfor Home Basic.

Elkjøp har satt opp en liste med hva de mener du bør tenke på i forbindelse med PC-kjøpet, men med vår eksperts råd kan PC-kjøpet fort bli enda billigere. Du trenger for eksempel ikke kjøpe antivirusprogram da det finnes flere gode gratisprogrammer tilgjengelig på nettet. Og husk at lav vekt er det samme som høy pris.

Minne:

Elkjøps råd: Man bør ha en PC med minimum 1024 RAM, men hvis PC-en skal brukes til å spille med, bør man satse på 2 GB minne.

Vårt eksperts råd: De fleste bærbare PC-er på markedet i dag, er mer enn bra nok.

Vekt

Elkjøps råd: Velg en lett PC om du er mye på farta. "Det finnes faktisk PC-er som veier under to kilo".

Vår eksperts råd: Hvis man skal ha en lett PC under to kilo, så må man opp i 10.000 kroner. Prisene på lette eller såkalte ultraportable PC-er har gått veldig ned de siste årene, men man betaler fortsatt mye ekstra for lav vekt.

Ekstra skjerm og tastatur

Elkjøps råd: "En liten PC er ikke så god å jobbe på dersom man skal skrive mye. En løsning med ekstra skjerm og tastatur kan løse dette".

Vår eksperts råd: Dette er smak og behag. Hvis man har en liten og nett PC så vil man ofte ha denne med seg overalt, og for eksempel sitte i sofaen med den på fanget. Mens hvis man har en litt tyngre en så blir det ofte til at den står mye på samme sted og da kan det kanskje være greit med en ekstern skjerm. Prisen på skjermer har falt dramatisk det siste året. Jeg vil anbefale å velge en 22 tommer, for disse blir nærmest kastet etter deg om dagen, sier Unnersaker som forteller at man kan få 22-tommere ned i 2-3000 kroner. Ved valg av eksternt tastatur har han et godt råd: - Ikke velg trådløst tastatur. Disse sluker batteri. .

Antivirusprogram

Elkjøps råd: "Antivirusprogram selges i alle butikker som selger PC-er og koster normalt 500 kroner".

Vår eksperts råd: Legg null vekt på å kjøpe et antivirusprogram. Det finnes veldig gode alternativer som er gratis tilgjengelig på Internett. Både AVG (last ned her) og Avast (last ned her) har gjort det godt i våre tester. Når det gjelder brannmur, så finnes det et godt alternativ som heter Zonealarm. Har du Vista på maskinen, er brannmuren innebygget.

LES OGSÅ: Mafiatilstander på nettet

Pent design:

Elkjøps råd: "Det kan lønne seg å tenke gjennom hvilket design man ønsker før man kjøper. Erfaringene er at mange bytter ut PC-en etter hvert, fordi de ønsker en mindre eller penere modell enn den de har."

Vår eksperts råd: Det begynner å komme flere farger på de bærbare nå og produsentene har blitt mer opptatt av design. Da Dell lanserte sine siste PC-er fokuserte de ikke på tekniske spesifikasjoner, men på fargene. Disse er ikke spesielt dyrere enn andre, men velger man Ferrari- eller Lamborghini-PC-ene betaler man også for designet.

LES OGSÅ: Sprit opp PC-en

Service og support

Elkjøps råd: "Service og support kan koste dyrt, det lønner seg derfor å undersøke hva leverandøren tilbyr av support."

Vår eksperts råd: - Det er gledelig å se at de store elektronikkjedene med tiden har begynt å ta det på alvor at dette er avansert produkter og at man derfor må tilby ordentlig service. Gratis eller billig service og support er ingen selvfølge, så tenk på det når du velge hvor du kjøper PC-en.

Bjørn Unnersaker, redaktør i PC World.